Name: Review Guide Modified True/False



Download 129.56 Kb.
Date09.12.2016
Size129.56 Kb.
Name:________________________________

Review Guide

Modified True/False

____ 1. A well-balanced diet that includes the mineral calcium can help prevent osteoporosis. _________________________

____ 2. The outermost layer of the skin is the epidermis. _________________________

____ 3. The bones that make up your backbone are called tarsals. _________________________

____ 4. The process of homeostasis keeps the body’s internal environment stable. _________________________

____ 5. Exercise helps to keep muscles healthy because exercise makes muscles thicker. _________________________

____ 6. X-rays can show whether bones have been broken because X-rays are reflected by bone tissue. _________________________

____ 7. Tissues perform more complex jobs than organs. _________________________

____ 8. Arthritis is a joint disease that makes movement painful. _________________________

Completion
9. Fat is one type of ____________________ tissue.

10. Washing your skin can help prevent a skin condition called ____________________.

11. A kind of connective tissue called a(n) ____________________ holds together the bones in movable joints.

12. A muscle is attached to a bone by a connective tissue called a(n) ____________________.

13. Limiting sun exposure helps to prevent skin ____________________, a disease in which cells divide uncontrollably.

14. The layer of skin that contains nerves and blood vessels is the ____________________.

15. The ____________________ protects the delicate tissue of the brain.

16. As an infant grows, hard bone replaces most of the ____________________ that forms an infant’s skeleton.

17. A healthy ____________________ provides the raw materials and energy necessary for healthy skin.

18. Organs join to form a(n) ____________________ that performs a major function.

19. Bones are strong and hard because they contain the minerals ____________________ and phosphorus.

20. A(n) ____________________ occurs when ligaments are stretched too far and tear in places.

21. Homeostasis can be upset by ____________________, which is the reaction of the body and mind to a threatening, challenging, or disturbing event.

22. One way to keep bones healthy is to get regular ____________________ in the form of activities such as running.

23. Muscle tissue ____________________, to make body parts move.

24. A colored substance called ____________________ helps to protect the skin from burning.



Short Answer

25. Which type of joint is Joint C?

26. Which type of joint is Joint A?

27. Which joint provides the greatest range of movement?

28. Which joints are movable? Which are immovable?

Multiple Choice

____ 30. Which type of human body tissue can contract, or shorten?



a.

nerve tissue

b.

epithelial tissue

c.

connective tissue

d.

muscle tissue

____ 31. The injury in which a bone comes out of its joint is called a



a.

dislocation.

b.

fracture.

c.

concussion.

d.

sprain.

____ 32. By eating dairy products, you are helping to maintain healthy bones because dairy products



a.

help form the canals in bone.

b.

stimulate the growth of new bone.

c.

enable nerve tissue to grow in bone.

d.

are good sources of calcium.

____ 33. How does exercise help maintain healthy bones?



a.

by making bones produce stronger outer membranes

b.

by decreasing the need for phosphorus in the bones

c.

by decreasing the need for calcium in the bones

d.

by making bones grow stronger and denser

____ 34. What structure directs the activities of a cell?



a.

nucleus

b.

cell membrane

c.

cytoplasm

d.

cartilage

____ 35. Which of the following is NOT a function of the skeleton?



a.

producing blood cells

b.

obtaining oxygen

c.

providing shape and support for the body

d.

protecting internal organs

____ 36. The living cells in the epidermis are located



a.

beneath the dead cells.

b.

above the dead cells.

c.

only around hair follicles.

d.

in the fat layer.

____ 37. How do pairs of skeletal muscles work together?



a.

One muscle in the pair pulls on a bone, while the second muscle pulls on the first muscle.

b.

While one muscle in the pair contracts, the other returns to its original length.

c.

Both muscles contract at the same time.

d.

Both muscles extend at the same time.

____ 38. The bones that form the backbone are called



a.

vertebrae.

b.

carpals.

c.

tibia.

d.

metatarsals.

____ 39. Much of a newborn baby’s skeleton is made of



a.

hard bone.

b.

soft bone.

c.

ligaments.

d.

cartilage.

____ 40. Skeletal muscles must work in pairs because



a.

muscle cells can only contract.

b.

muscle cells can only extend.

c.

when muscles work in pairs, they tire less quickly.

d.

it takes two muscles to move a bone in one direction.

____ 41. To determine whether a bone is broken, a doctor is most likely to use



a.

x-ray images.

b.

arthroscopy.

c.

MRI.

d.

surgery.

____ 42. The process by which an organism’s internal environment is kept stable in spite of changes in the external environment is called



a.

homeostasis.

b.

healing.

c.

digestion.

d.

respiration.

____ 43. Which organ system makes blood cells?



a.

nervous system

b.

digestive system

c.

skeletal system

d.

circulatory system

____ 44. Which type of muscle is found only in the heart?



a.

smooth muscle

b.

soft muscle

c.

cardiac muscle

d.

voluntary muscle

____ 45. Nerves and blood vessels in the skin are located in the



a.

canals.

b.

epidermis.

c.

dermis.

d.

pores.

____ 46. The spaces in bones are filled with a soft connective tissue called



a.

blood.

b.

water.

c.

cartilage.

d.

marrow.

____ 47. The pigment melanin in the skin functions to



a.

produce new living cells in the epidermis.

b.

surround and protect hair follicles.

c.

keep water within the skin.

d.

help protect the skin from sunburn.

____ 48. How does the skin protect the body from disease?



a.

by keeping disease-causing microorganisms from entering the body

b.

by increasing body temperature when it is cold

c.

by gathering information about the environment

d.

by supplying water to the body through the pores

____ 49. Washing your skin helps prevent



a.

acne.

b.

chapping.

c.

sunburn.

d.

skin cancer.

____ 50. Messages are carried back and forth between the brain and other parts of the body by



a.

respiratory tissue.

b.

nervous tissue.

c.

digestive tissue.

d.

the circulatory system.

____ 51. Exercise is important for muscles because it



a.

gives muscles more energy.

b.

helps maintain strength and flexibility.

c.

prevents muscle injuries.

d.

prevents muscles from becoming tired.



Review Guide

Answer Section

MODIFIED TRUE/FALSE

1. T


2. T

3. F, vertebrae

4. T

5. T


6. F, absorbed

7. F, less

8. T

COMPLETION

9. connective

10. acne

11. ligament

12. tendon

13. cancer

14. dermis

15. skull

16. cartilage

17. diet

18. organ system

19. calcium

20. sprain

21. stress

22. exercise

23. contracts

24. melanin

SHORT ANSWER

25. ball-and-socket

26. hinge

27. C


28. A through C are movable; D is immovable.

ESSAY

29. Cells are the basic units of structure and function of living things. Tissues are groups of cells that are similar in structure and perform the same function. Organs are groups of tissues that work together to perform a complex function. Organ systems are groups of organs that work together to perform a major function.



MULTIPLE CHOICE

30. D


31. A

32. D


33. D

34. A


35. B

36. A


37. B

38. A


39. D

40. A


41. A

42. A


43. C

44. C


45. C

46. D


47. D

48. A


49. A

50. B


51. B

Download 129.56 Kb.

Share with your friends:




The database is protected by copyright ©sckool.org 2020
send message

    Main page