Tossups – round 1 dennis haskins open 2004 – ut-chattanooga


Questions mostly by Florida’s Raj Dhuwalia with fellow Floridians Michael Napier and Michael Swick; Georgia Tech’s Saurabh Vishnubhakat; UTC’s Nick Bradshaw, and your genial quizmaster, Charlie Steinh



Download 439.29 Kb.
Page2/19
Date29.04.2018
Size439.29 Kb.
#41967
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   19

Questions mostly by Florida’s Raj Dhuwalia with fellow Floridians Michael Napier and Michael Swick; Georgia Tech’s Saurabh Vishnubhakat; UTC’s Nick Bradshaw, and your genial quizmaster, Charlie Steinhice.


1. You may want to use pencil and paper for this problem. Answer the following F15P each, and ignore friction. You have 15 seconds per part.

A. A wagon has a mass of 4 kilograms. A box is placed on the wagon, and a 60-newton force then pulls the wagon forward. If the wagon accelerates at 6 meters per second squared, then what is the mass of the box, in kilograms?

Answer: 6 kilograms

B. A 12-kilogram box is placed on a 4-kilogram wagon, and a force is applied to the wagon. If the wagon accelerates at 5 meters per second squared, then, in newtons, what is the magnitude of the applied force?

Answer: 80 newtons
2. Name these William Faulkner novels, FTP each:

A. It is narrated by Benjy, Caddy, Quentin, and Jason Compson, and its title is drawn from Macbeth.

Answer: The Sound and the Fury

B. In it, Thomas Sutpen arrives in Jefferson in 1833 and sets out to build Sutpen’s Hundred; other characters include Ellen, Henry, and Captain John Sartoris.

Answer: Absalom, Absalom!

C. The Bundren family journeys to Jefferson to bury Addie; among the 15 narrators are Darl, Vardaman, and Jewel.

Answer: As I Lay Dying
3. Name these former Speakers of the U.S. House of Representatives, FTP each:

A. Holding the office from 1977-87 was this Massachusetts representative, known for the motto “All politics is local.”

Answer: Thomas P. “Tip” O’Neill

B. Possibly the most powerful of all the Speakers was this Illinois congressman who held the office from 1903-11.

Answer: Joseph G. Cannon

C. This Georgian immediately preceded the current Speaker, Dennis Hastert.

Answer: Newt Gingrich
4. FTPE, given the form Zeus took and the offspring they produced, name these women from Zeus’s little black book:

a) a swan; Helen

Answer: Leda

b) a shower of gold; Perseus

Answer: Danae

c) her husband Amphitryon; Heracles

Answer: Alcmene

[EDITOR’S NOTE: We would say more about Zeus and Danae, but there are JV teams here today.]
5. Name these Spanish painters F10P each:

A. The Black paintings from late in his life include Saturn Devouring His Children, and his earlier cheerful works include The Third of May, 1808.

Answer: Francisco de Goya y Lucientes

B. This Catalan painter often painted amoeba-like forms, and he did two large ceramic murals for the UNESCO building in Paris in the late fifties.

Answer: Joan Miró [“ho-AHN mih-ROH”]

C. This surrealist’s reputation was helped as much by his flair for self-promotion as by works such as Sacrament of the Last Supper and The Persistence of Memory.

Answer: Salvador Dali
6. In Dec. 1982 the Cal Bears won a memorable game 25-20, thanks to what’s now called simply “The Play,” FTPE:

A. Name the local rival of Cal which lost the game on the desperation five-lateral kickoff return.

Answer: Stanford

B. This quarterback, who went on to win 2 Super Bowls and lose 3, led a last-minute drive to get Stanford a 20-19 lead. Answer: John Elway

C. In the end zone, Kevin Moen ran over Gary Tyrrell, who played this instrument in the Stanford band.

Answer: trombone


7. Name the modern nation which serves as the primary setting of these 20th-century literary works, FTP each; if you need the author, you’ll get 5.

A. 10 -- The Thief and the Dogs, Palace Walk, Palace of Desire, and Sugar Street

5 – Naguib Mahfouz

Answer: Egypt

B. 10 – Confessions of a Mask, The Sound of Waves, and The Sailor Who Fell From Grace with the Sea

5 – Yukio Mishima

Answer: Japan

C. 10 – Burgher’s Daughter, The Conservationist, and the short story collection Six Feet of the Country.

5 – Nadine Gordimer

Answer: South Africa


8. F10P each, answer the following about a certain gas law:

A. It combines three different gas laws relating pressure, temperature, and volume into a single law stating PV = kT, or the product of pressure and volume is directly proportional to the absolute temperature. It doesn’t apply when temperatures and/or pressures approach the point where the gas condenses to a liquid.

Answer: ideal gas law

B. Named for a Dutch guy, this equation replaces V with the quantity V minus nb in the ideal gas law, and it replaces P with the quantity P + a times n squared over V squared.

Answer: van der Waals equation

C. In the equation, the constant a accounts for attractive forces. For what does the constant b account, in the term V minus n times b ?

Answer: particle size or particle volume or molecule size or molecule volume (accept variants, including “atom volume”)
9. For ten points each, identify the dictator from clues.

a. He was a History teacher, before leading the Khmer Rouge overthrow of the Cambodian government and killing millions of Cambodians in his attempt to create a communist Utopia

Answer: Pol Pot

b. This Georgian son of a cobbler attended church run schools, briefly served as a clerk for the Tiflis Observatory and edited the newspaper Pravda, before he became part of the Russian Revolution. Later he ruthlessly seized power through force and assassination, and killed millions of his own people.

Answer: Joseph Stalin

c. Holding power for eight bloody years after a 1971 coup, this ruthless former military officer preferred being called “His Excellency President for Life, Field Marshal Al Hadji Doctor [blank], VC, DSO, MC, Lord of All the Beasts of the Earth and Fishes of the Sea, and Conqueror of the British Empire in Africa in General and Uganda in Particular."

Answer: Idi Amin Dada
10. Name these big U.S. lakes, FTP each:

A. New Orleans is on the southern shore of this large lake.

Answer: Lake Pontchartrain [“pont-char-train” or mumbled variants thereof]

B. This clear lake on the California-Nevada border is the site of over a dozen ski resorts, and Carson City is nearby.

Answer: Lake Tahoe

C. Larger than Lake Tahoe, this “sea” in the southern California desert is actually a lake created in 1905 by water escaping irrigation canals.

Answer: the Salton Sea
11. Given some events, identify that Crusade, FTP each:

A. Three rulers, Frederick I, King Philip of France, and King Richard of England, embarked on this crusade, but Frederick drowned.

Answer: Third Crusade

B. Godfrey and friends breached the walls of Jerusalem in 1099 and stayed for a while, and the Crusaders beat the Fatimids at Ascolon.

Answer: First Crusade

C. The crusaders were sidetracked in Venice, racked up huge debts, and sacked Constantinople in 1204 as a result.

Answer: Fourth Crusade
12. Identify these digestive tract parts which you presumably don’t have, FTP each:

A. Named for an Italian guy, these tubules are the part of an insect’s intestinal system that absorbs waste products from the body cavity.

Answer: Malpighian tubules [“mal-PEE-ghee-an”, but accept “mal-FEE-ghee-an”]

B. This muscular second stomach chamber of birds can actually pulverize walnuts, with help from small pebbles the bird eats.

Answer: gizzard

C. The end of the line in bird digestion, this is a small chamber where bird poop and bird pee-pee accumulate before being dumped.

Answer: cloaca
13. Answer the following about the poems of Walt Whitman FTPE:

A. This most famous Whitman collection first sold on July 4, 1855.

Answer: Leaves of Grass

B. A large portion of Leaves of Grass consists of this poem, in which Whitman sounds his “barbaric yawp” over the rooftops of the world.

Answer: Song of Myself

C. Set on a vessel Whitman frequently traveled, this poem begins, “Flood tide below me! I see you face to face!”

Answer: Crossing Brooklyn Ferry
14. How much do you know about dinosaurs? Given members of an influential classic rock group, name the band FTPE.

10) Mick Jagger, Brian Jones, Keith Richard or Richards, Charlie Watts, and Bill Wyman

Answer: The Rolling Stones

10) Pete Townshend, Roger Daltry, John Entwhistle, and Keith Moon

Answer: The Who

10) Eric Clapton, Ginger Baker, and Jack Bruce

Answer: Cream
15. Give these architectural terms for external structures, FTP each:

A. A slender, lofty tower with balconies, attached to a Muslim mosque; the Blue Mosque of Istanbul has 6 of them.

Answer: minarets

B. In a Gothic cathedral, an arch which transfers the thrust of a vault to a lower support.

Answer: flying buttress

C. A structure attached to a building which consists of a roof supported by piers or columns; notable ones are seen on Monticello and the Pantheon.

Answer: portico (prompt on “porch”)
16. Name these American generals and admirals who fought in the Pacific theatre in World War II, FTP each:

A. Nicknamed “Bull,” this aggressive admiral and advocate of aircraft carriers led the retaking of the Solomons and later commanded the Third Fleet.

Answer: William Frederick “Bull” Halsey, Jr.

B. Commander of the U.S. Pacific Fleet in the war, he directed the capture of the Gilbert Islands and Iwo Jima, among others.

Answer: Chester William Nimitz

C. Supreme Allied Commander in the Pacific, he left Bataan with the famous words, “I shall return,” and he did.

Answer: Douglas MacArthur

17. Answer the following about circuits, FTSNOP:

A. F5P, for current passing through a resistance, this law has the simple form V = IR or E = IR.

Answer: Ohm’s Law

B. FTP, this circuit element stores charge, and mica is often placed between its parallel plates to increase its rating in microfarads.

Answer: capacitor or condensor

C. F15P, although electrons in a wire move very quickly, their net motion down the wire is very slow under an applied potential. Give the term for this velocity, which is usually around 10 micrometers per second.

Answer: drift speed or drift velocity


18. FTPE identify the programming language:

(10) Developed mainly by Bill Joy and James Gosling at Sun Microsystems, using features from C++ and Smalltalk, this object-oriented language was widely hyped for its ability to create platform-independent applications. It is currently rivaled by Microsoft’s .net (dot-net) platform.

Answer: Java

(10) Edsger Djikstra (DIKS-tra) said: “"The use of [this language] cripples the mind; its teaching should, therefore, be regarded as a criminal offense." Created in 1957, it is still used in commercial data processing. Every program must contain the four identification, environment, data, and procedure divisions.

Answer: COBOL

(10) Most notably used in the construction of Google, this language was developed in the early 1990s in the Netherlands. Among its features is the extensive significance of whitespace, and it is often used as a scripting alternative to Perl. Contrary to what one might think, it’s named not for a genus of reptiles but for a British comedy troupe.

Answer: Python
19. Answer these questions about collections of tales, FTSNOP:

A. F5P, name the author of the Canterbury Tales.

Answer: Geoffrey Chaucer

B. FTP, the Canterbury Tales was inspired in part by this 1348 Giovanni Boccaccio collection of 100 tales.

Answer: the Decameron

C. F15P, a work in the same vein is this 16th-century collection of tales by Margaret of Navarre. Unlike Boccaccio’s work, it takes place primarily over 7 days instead of 10.

Answer: the Heptameron
20. Answer the following about an eastern religion, FTP each:

A. Founded by Nanak in the early 16th century in Punjab, this religion rejects pilgrimage, fasting, and the caste system.

Answer: Sikhism

B. Nanak and nine successors were known by this title, the tenth one being Gobind Singh.

Answer: Guru

C. Compiled in 1603 by Guru Arjan, this collection of holy scriptures of the Sikhs took the place of the guru after Gobind Singh.

Answer: Adi Granth or Guru Granth Sahib
21. Answer the following about a South American nation, FTP each:

A. This nation had two emperors in the 1800s, Pedro I and Pedro II, both of whom were from the Braganza family.

Answer: Brazil

B. After gaining power in a 1930 coup, this man tried to establish the Estado Novo in Brazil. He served as president until deposed in a 1945 coup.

Answer: Getulio Vargas

C. In the 1950s, Oscar Niemeyer designed what city which serves as the current capital of Brazil?

Answer: Brasilia
22. Put these five events in order from earliest to latest for five points each with a five point bonus for all correct.

1. Shay’s Rebellion, 2. Whiskey Rebellion, 3. writing of the Articles of Confederation, 4. Constitutional Convention, 5. Beginning of George Washington’s second term as president.

Answer: 3, 1, 4, 2, 5 (Articles, Shay, Constitution, Whiskey, Washington)

TOSSUPS – ROUND 2 DENNIS HASKINS OPEN 2004 – UT-CHATTANOOGA



Download 439.29 Kb.

Share with your friends:
1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   19




The database is protected by copyright ©sckool.org 2022
send message

    Main page