Tossups – round 1 dennis haskins open 2004 – ut-chattanooga


Answer: Young Goodman Brown



Download 439.29 Kb.
Page13/19
Date29.04.2018
Size439.29 Kb.
#41967
1   ...   9   10   11   12   13   14   15   16   ...   19

Answer: Young Goodman Brown


The titular character is kept in a garden full of poisonous plants by her father, and her lover Giovanni is killed when he tries to see her.

Answer: Rappaccini's Daughter


A man is waiting to meet this titular character in a New England, Revolutionary era town. Unfortunately when he does meet him, the man is being paraded around town and is in the process of being tarred and feathered.

Answer: My Kinsman, Major Molineaux

8. Given an island or island group, identify the nation that clams it.

a. Greenland

Answer: Denmark

b. Guam

Answer: U.S.



c. Galapagos Islands

Answer: Ecuador


9. Answer these questions about the anatomy of the lung FTP each.

These are the small, elastic sacs of the lung where oxygen and carbon dioxide are exchanged between the blood and air.

Answer: alveoli

In this respiratory disorder, the alveoli lose their elasticity, thus causing the lungs to be permanently inflated.

Answer: emphysema

This term describes one of the branchings of the trachea into the two lungs.

Answer: Bronchi or bronchus
10. What do the artists in this bonus have in common??? Not much, except their names start with the letter “C.” FTPE, name the artist given the title and year of their work.
A. Untitled (The Constellation Mobile), 1941

Answer: Alexander Calder


B.  The Conversion of Saint Peter, 1600-1601

Answer: Michelangelo Merisi da Caravaggio


C. Surrounded Islands, 1980-1983

Answer: Christo or Christo Javacheff


11. Everyone has a different idea of fun. FTP each, answer these questions about someone with quite a convoluted sense of fun, John Brown.

(10) In 1856, during the “Bleeding Kansas” period, Brown and his sons decided to get their kicks by hacking 5 proslavery men to death near this rivulet.

Answer: Pottawatomie Creek

(10) In 1859, Brown thought that if he raided the federal arsenal in this Virginia city, it would trigger a slave uprising.

Answer: Harper’s Ferry

(10) After the raid on Harper’s Ferry, this Lt. Colonel led the Marines who took back the arsenal, wounding Brown in the process.

Answer: Robert E. Lee
12. Given a "Saturday Night Live" character, name the actor who portrayed them F5PE or 30 for all 5:

a. Mango


Answer: Chris Kattan

b. The Ladies Man

Answer: Tim Meadows

c. Matt Foley

Answer: Chris Farley

d. The Church Lady

Answer: Dana Carvey

c. Gumby

Answer: Eddie Murphy
13. Answer the following about light for 15 points each:

(15) Always greater than one, is this property, which is defined as the ratio of the speed of light in a vacuum to the speed of light in that given substance.

Answer: index of refraction

(15) The index of refraction can be calculated with this law, which says the ratio of the sines of the angles of refraction are equal to the inverse ratio of the indices of refraction.

Answer: Snell's law
14. Name the Sinclair Lewis novels from a description FTPE.

(10) Set in Gopher Prairie, this novel depicts Carol Kennicott’s attempts to deal with her new life.

Answer: Main Street

(10) Set in Zenith, this novel explores the life of a middle-class businessman who rebels for a while, then goes back to conformity.

Answer: Babbit

(10) This 1927 novel details the career of a hypocritical Methodist minister who privately drinks and sleeps around.

Answer: Elmer Gantry
15. Given a country, name its national anthem FTPE.
(10) Canada

Answer: O, Canada!

(10) United Kingdom

Answer: God Save the Queen

(10) France

Answer: Le Marseillaise


16. Pencil and paper ready for a math question. For ten points each, given a function, determine its inverse or state that it is not a 1-1 function

a) y = 2x - 3

Answer: y = (x + 3) / 2

b) y = absolute value of x

Answer: not a 1-1 function

c) y = x^3 – 4

Answer: y = cube root of (x + 4)
17. 30-20-10, name the poem from lines.

30: Five miles meandering with a mazy motion / Through wood and dale the sacred river ran

20: But oh! That deep romantic chasm which slanted / Down the green hill athwart a cedarn cover!

10: A damsel with a dulcimer / In a vision once I saw.

Answer: Kubla Khan
18. They are often depicted with animal heads, usually to represent animals sacred to them or characteristics associated with them. FTPE, name these Egyptian gods from a description:

a) The sun god and creator of the universe, he was often depicted with the head of a hawk.

Answer: Ra

b) The god of the dead, he was often depicted with the head of a jackal.

Answer: Anubis

c) God of sky, light, and goodness, this son of Isis and Osiris was usually depicted with a falcon head.

Answer: Horus
19. Given a king of France, identify the royal house they belonged to FTP each.

(10) Philip II Augustus

Answer: Capetian

(10) Louis-Philippe

Answer: Orleans

(10) Henry III

Answer: Valois
20. Give the SI unit for the following quantities, on a 5-10-15 basis

(5) length

Answer: meter

(10) electrical current

Answer: ampere

(15) luminous intensity

Answer: candela (candle)

21. 30-20-10, name the year from clues:

30) George Cayley successfully flies the world’s first heavier-than-air flying machine, a glider, 500 feet; land now in southern Arizona and New Mexico acquired through the Gadsden Purchase.

20) Commodore Matthew Perry enters Edo Bay and forcibly opens trade with Japan; Second Grinnel Arctic expedition begins under the leadership of Elisha Kane, who will venture further north than any explorer before him.

10) Less than one month after entering office, William King, Franklin Pierce’s Vice President, dies; the University of Florida founded

Answer: 1853


22. Answer the following about your old pal, Washington Irving FTPE.

A. For a time Irving served in Spain as a diplomat, leading to the collection of stories in this work, named for a Moorish fort in Granada.

Answer: The Legends of the Alhambra

B. Irving’s satirical History of New York was written under this pseudonym, explaining a certain NBA team’s nickname.

Answer: Diedrich Knickerbocker (do NOT accept “Knicks” or anything like that)

C. Irving’s most famous tales, including “Rip van Winkle” and “The Legend of Sleepy Hollow,” appeared in this collection under the appropriate pseudonym of Geoffrey Crayon.

Answer: The Sketch Book of Geoffrey Crayon


TOSSUPS – ROUND 8 DENNIS HASKINS OPEN 2004 – UT-CHATTANOOGA

Questions by the crew from Case Western Reserve University: Scott McMichael, Nicholas Liaw, Roger Chang, James Cheng, Erin Salter, Mike Giasondo, Vik Seetharaman, and Jeff Hanson, with Valencia’s Chris Borglum

1. This physical property can be written (nu times rho) or as (tau divided by du dy). Fluids possessing this property are known as Newtonian fluids. When two plates are placed opposite sides of a fluid and the lower plate is moved, it is this property which allows force to be transmitted from the lower plate to the opposite plate. For ten points what is this property of fluids which makes molasses slow?

Answer: Viscosity
2. This event occurred on March 25, 1911, in New York City, prompting the creation of the New York State Factory Commission and massive labor reform. Prior to the event, working conditions there were poor; long monotonous work for little pay. The workers there consisted of young immigrant women and children. For ten points, identify this disaster in which 47 seven workers leapt to their deaths, while another 99 burned to death due to locked fire exits, to prevent workers from leaving early.

Answer: The Triangle Shirtwaist Factory Fire


3. Originally published as Voyna I Mir, this 19th century novel presents a detailed background of Russian society during the early 1800’s. In addition to telling the story, this 365 chapter novel conveys the author’s philosophy of a deterministic history. The book primarily follows five aristocratic families, the Bezukhovs, the Bolkonskys, and the Rostovs, but portrays many other characters as well including the main characters, Natasha Rostova and Pierre Bezukhov. For ten points, what is this epic length novel of Leo Tolstoy?

Answer: War and Peace


4. After an 1890 Paris exhibition of Japanese prints, this painter created a series of prints that included the "Coiffure". Originally featuring subjects of groups of women in activities such as drinking tea, this painter's later works included the theme of a mother in child in works such as "The Bath" and "Mother and Child Against a Green Background (Maternity)". FTP, name this friend of Edgar Degas, the daughter of a Pittsburgh businessman.

Answer: Mary Cassatt


5. This Christian denomination has a rather unique history. Its prophet and founder was visited by an angel, who told him of Urim and Thummim. These were seeing stones which were attached to a breastplate and could be used to interpret the gospel written upon two gold plates. However, their prophet met an untimely end in Carthage, Illinois in 1844. For ten points what is this growing American religion, practiced most heavily in Utah?

Answer: Mormonism or Church of Jesus Christ of Latter Day Saints


6. Once known as oil of vitriol, it has uses in fertilizer manufacturing, ore processing, and oil refining. It is the most widely used industrial chemical and is produced through a contact process involving a platinum catalyst. This colorless liquid is one of the chemicals that produces acid rain. For ten points, what is this acid with the formula H2SO4?

Answer: Sulphuric Acid


7. He first began his governmental career as the floor leader in the House of Representatives for the Washington administration. Before taking this position, his Virginia plan formed the basis of our Constitution, and he helped in the writing of The Federalist, a series of essays that promoted ratification of that Constitution. FTP who was this man, also the President of the United States of America from 1809-1817?

Answer: James Madison


8. When he was captured and enslaved while fighting for the Austrian army, his captors got so sick of his failed escape attempts that they were happy when he was ransomed by the Trinitarians. While in Andalusia, he published the second part of his masterpiece well after Avellaneda wrote a sequel to the first part. FTP, name this writer behind Don Quixote.

Answer: Miguel de Cervantes Saavedra


9. This prolific 18th century composer served the Esterházy family for almost his entire life. He spent most of his time in Vienna where he wrote works such as The Seven Last Words. He composed a number of operas such as Il Mondo Della Luna and Armida, but his operas were never as popular as the rest of his music. Quartets were dedicated to him by Mozart and he was extremely well respected even though his music was old-fashioned compared to Beethoven’s. For ten points who was this composer of The Creation and The Seasons?

Answer: Franz Joseph Haydn


10. In ancient times this nation traded hands between the Phoenicians, Romans, Arabs, and Sicilians. In 1530 it was given to the Knights of the Order of Saint John of Jerusalem who fortified it and resisted a Turkish invasion in 1565. They were unable to prevent Napoleon from taking this island in 1798, and the British took it from the French in 1814. It was an important naval base in World War 2 and suffered heavy bombing but survived to gain its independence in 1964. For ten points what is this popular tourist destination located south of Sicily?

Answer: Malta


11. The ability to pick up on these signals is much more acute in mammals than in other species, with the exception of humans. However, if we were able to hone in on these signals, than perhaps mammal sniffing would be as popular as bird watching. FTP, name these chemicals, often released during mating rituals.

Answer: Pheromones


12. Born in 1918 of peasant origin, he joined the British Royal Military in 1938 and was posted to the Sudan. There he helped found the secret anti-British, anti-monarchy Free Officers group, for which the British imprisoned him during WWII. When the Free Officers seized power in 1952, this man helped Gamel Abdel-Nasser take political control. Co-recipient of the 1978 Nobel Peace Prize with Menachem Begin, FTP name this man who succeeded Nasser in 1970 and who was assassinated in Cairo in 1981.

Answer: Anwar el-Sadat


13. First, a lexical analyzer isolates words and punctuation into a sequence of tokens. Syntax analysis turns this token sequence into logical trees, and a semantic analyzer checks that all types match up correctly. An intermediate code generator produces code which is then optimized into the desired program. For ten points, what is this computer program that converts a higher level language into a machine language program?

Answer: Compiler


14. Though first published in 1922 this German novel about finding one’s own truth did not become popular until 40 years later. It tells the tale of the son of a Brahmin and his friend Govinda. While Govinda follows the mystic Goatama, the title character explores a life of asceticism, then moves to a life of hedonism and worldly excess. He later rejects this life and finds meaning with a ferryman and a river. FTP what is this novel on enlightenment written by Hermann Hesse?

Answer: Siddhartha


15. Aired in both an animated version and one using puppets, this show ran for five seasons during the mid 80’s. It documented the adventures of a group of subterranean creatures as they dealt with the gigantic gorges, the industrious Doozers, and the all-knowing Trash Heap. For ten points, what is the name of this show starring Gobo, Red, Mokey, Boober, and Wembley?

Answer: Fraggle Rock


16. At first glance, a series of changes put into effect by the Czar, which included reform in education, justice, free speech, and the military, seemed well intentioned and a sign of liberalization, but later revealed to be statements that were never really intended to create great change. FTP, these were the so-called Great Reforms of which Czar of Russia, whose halfhearted implementation of them led to his assassination in 1881?

Answer: Alexander II


17. Despite being only 40% complete when she was found in Ethiopia in 1974, scientists were able to determine that she stood about 3 and a half feet tall and weighed about 60 pounds. She was a hominid from the waist down and an ape from the waste up, but in fact her designation as a “she” is not known for certain. She has long been thought to be the oldest erect walking human ancestor to be found. Her formal name is Australopithecus Afarensis, but she is much better known by, for ten points, what name that comes from the title of a Beatles song?

Answer: Lucy

18. Unlike most other authors, his self-portrait slash fictional narrative was published in 1999, 38 years after his death. Entitled True at First Light, it was actually written in 1953 after he returned from a hunting trip in Kenya. It is his deemed his “final” book, published after 1970’s Islands in the Stream and 1964’s A Moveable Feast. FTP, name this former American author and ambulance driver.

Answer: Ernest Hemingway


19. A biker, a wrestler, a Hong Kong cop, and an assassin are among those that all come together to compete for a billion dollar prize offered by the Mishima Zaibatsu. Also made into a second-rate animated movie, FTP, identify this fighting game series from Namco whose winner claims the title “King of the Iron Fist.”

Answer: Tekken


20. He rejected all ideas not based in reason, including religious traditions, was an outspoken opponent to all forms of injustice. The ideas of this man, born François Marie Arouet, made him often a celebrity but occasionally put him in exile. FTP, identify this philosopher who was the author of the satirical work Candide.

Answer: Voltaire (accept Francois Marie Arouet before it is said)


21. Romeo and Juliet, Manon, Giselle, David Blaire, Cinderella, Hobsons Choice, Alicia Markova, Don Quixote, La Fille mal Gardee, Still Life at the Penguin Café, Rudolph Nurayev, Sleeping Beauty, Swan Lake, The Nutcracker, Unitard. FTP, All of these are related to what form of dance?

Answer: Ballet


22. Classical cryptosystems, where a letter is substituted for another by some kind of mechanism, were simple to crack even without computers. This is because regardless of the system used, it is always possible to do statistical analysis on the system and discover that there is a strict hierarchy of the frequency in which the letters appear. One letter in particular, once it is known, can lead to the cracking of the system. FTP, what is this letter of the alphabet which does not begin any word of this question?

Answer: the letter e


BONI – ROUND 8 DENNIS HASKINS OPEN 2004 – UT-CHATTANOOGA

Questions by the crew from Case Western Reserve University: Scott McMichael, Nicholas Liaw, Roger Chang, James Cheng, Erin Salter, Mike Giasondo, Vik Seetharaman, and Jeff Hanson, with Valencia’s Chris Borglum
1. Identify the following composers from works FTPE:

10) 1725 - The Four Seasons

Answer: Antonio Vivaldi

10) 1924 - Rhapsody in Blue

Answer: George Gershwin

10) 1942 - Rodeo

Answer: Aaron Copland
2. The following commonly used words are actually registered trademarks. FTPE, name the company that originally trademarked it.

A) UNIX, which I’m betting Carrot Top has never pitched for them.

Answer: AT&T

B) Ethernet, but not the act of copying

Answer: Xerox

C. Heroin, which is surprising considering they also make a pain relieving medication.

Answer: Bayer
3. For ten points each, identify these Mark Twain works.

A) Hank Morgan is knocked 1300 years into the past and shakes up society with inventions such as the telegraph, bicycles, and guns.

Answer: A Connecticut Yankee in King Arthur’s Court

B) Tom Canty switches places with Edward the 6th, but the two go back to their real places in time for Edward’s coronation.

Answer: The Prince and the Pauper

B) This novel full of heavily caricatured travelers is based on letters written by Twain while on an 1867 voyage through Europe, Russia, Africa, and Bermuda.

Answer: The Innocents Abroad
4. Answer the following questions about marine life for 10 points each:

A) What is the phylum that includes snails, clams, squids, and octopuses.

Answer: Mollusks or Mollusca

B) What name identifies a mollusk with two hinged shell halves such as an oyster or mussel?

Answer: Bivalvia or bivalves

C) What name identifies the largest group of mollusks including snails, conches, whelks, limpets, and sea slugs?

Answer: Gastropoda or gastropods
5. Given the year in which it was signed, name the war ended by a Treaty of Paris FTPE.

A) 1763


Answer: French and Indian War

B) 1783


Answer: American Revolution

C) 1898


Answer: Spanish-American War
6. Identify these cloud types, FTP each:

(10) Also called thunderheads, these tall, vertical clouds produce intense thunderstorms.

Answer: cumulonimbus (prompt on “cumulus” or “nimbus”)

(10) Also called mare’s tails, these are high, wispy clouds.

Answer: cirrus

(10) These mid-level clouds tend to occur in puffy rolls, waves, or parallel bands.

Answer: altocumulus (prompt on “cumulus”)

7. For ten points identify these mystery series from descriptions.

A) The detective Qwilleran solves mysteries with the aid of his Siamese cats Koko and Yum Yum. The titles of these novels by Lilian Jackson Braun all begin with the same three words.

Answer: “The Cat Who” series

B) Henry, Jessie, Violet, and Bennie are orphaned children who live in the title object and solve mysteries.

Answer: The Boxcar Children series

C) This children’s series by Donald J. Sobol consists of multiple short stories in the town of Idaville where the title character and his friend Sally solve crimes in exchange for a quarter.

Answer: Encyclopedia Brown series


8. Identify the following Paris landmarks FTPE.

A) Commissioned in 1806 by Napoleon, shortly after his victory at Austerlitz, it was not finished until 1836.

Answer: Arc de Triomphe

B) This landmark was built for the International Exhibition of Paris of 1889 commemorating the centenary of the French Revolution.

Answer: Eiffel Tower

C) The origins of this landmark date to 1200 when Philippe August began construction of a fortress on the banks of the Seine, However the original structure comprised less than a quarter of the present day version.

Answer: The Louvre
9. Identify the titles of these American novels by their first lines FTPE.

A) “Call me Ishmael.”

Answer: Moby Dick

B) “In my younger and more vulnerable years, my father gave me some advice that I’ve been turning over in my mind ever since.”

Answer: The Great Gatsby

C) “I had the story, bit by bit, from various people, and, as generally happens in such cases, each time it was a different story.”

Answer: Ethan Frome
10. Answer the following about Mohandas K. Gandhi FTPE.

A. From 1893 till 1914 Gandhi worked as a lawyer against discrimination against Indians in what country?

Answer: South Africa

B. In 1930 he led what march to the sea in order to fight a government monopoly on the production of a required substance?

Answer: Salt

C. Gandhi used what method of civil disobedience to shame Hindus & Muslims during their 1947 conflicts pre- partition?

Answer: hunger strike (acc. reasonable variants)
11. Name these common polyatomic ions FTPE:

A) C2H3O2-1

Answer: Acetate

B) SiO4-4

Answer: Silicate

C) H3O+1

Answer: Hydronium
12. A list was recently compiled on classicrock.about.com ranking the 500 greatest rock and roll songs of all time. FTPE, answer the following questions about that list.

A) The number one slot went to this 8 minute Led Zeppelin song about “a lady who’s sure all that glitters is gold.”

Answer: Stairway to Heaven

B) This group had the most songs in the list, with songs such as “You Can’t Always Get What You Want,” “Sympathy for the Devil,” and “Brown Sugar” all making Top 100 appearances.

Answer: The Rolling Stones

C) This group had the most Top 10 songs: “Dream On” and “Sweet Emotion.”

Answer: Aerosmith

13. Answer these questions about Dante’s Inferno FTSNOP.

10) What inscription does Dante see on the Gates of Hell?

Answer: “Abandon all hope you who enter here.”

5) Antaeus the giant carries Dante and Virgil to this Circle of Hell, where traitors are imprisoned in the ice of the lake Cocytus.

Answer: 9th

15) At the center of the earth, Dante and Virgil encounter Lucifer, whose three heads are each chewing on one of the three worst sinners. FFPE, name all three.

Answer: Judas, Brutus, Cassius


14. For 10 points each, identify the British king.

A) In 1282, this monarch was surprised by a Welsh revolt and by the April of 1283 he had subjugated the whole of Wales. He also began a massive castle building project that is still rightly seen as one of the wonders of the thirteenth century.

Answer: Edward I or The Hammer of the Scots

B) This man received the throne as heir to Edward the Confessor. The first five years of his reign were spent suppressing English rebellions. He also dealt with the conquest of much of Wales during 1070 to 1085.

Answer: William I or William the Conqueror

C) This king was the second son of Henry II. A majority of time, this king was not in Britain, but fighting in continental Europe. He was present in 1194 to be crowned for a second time however.

Answer: Richard I or Richard the Lionhearted
15. Identify the following theorems from calculus FTPE.

A) Let f(x) be differentiable on the open interval (a,b) and continuous on the closed interval [a,b]. Then there is at least one point c in (a,b) such that f prime of c equals f of b minus f of a divided by b minus a.

Answer: Mean-Value Theorem

B) If f is continuous on the closed interval a, b and g is the antiderivative of f on a, b, then the integral from a to b of f equals g of b minus g of a.

Answer: First Fundamental Theorem of Calculus (prompt on Fundamental)

C) If f is continuous on an open interval I and a is any point in I, and if the antiderivative g is defined by g equals the integral from a to x of f of t, then g prime of x equals f of x.

Answer: Second Fundamental Theorem of Calculus (prompt on Fundamental)
16. FTPE, answer these questions about figures from Genesis.

(10) Judaism, Christianity and Islam all acknowledge this figure, and his name is often invoked to describe the three religions as a group.

Answer: Abraham

(10) In the book of Genesis, Abraham was ordered by God to kill this son, but was stopped by an angel at the last minute.

Answer: Isaac

(10) He was Abraham's son by Hagar, and according to Islamic tradition, the prophet Muhammed was his descendant.

Answer: Ishmael
17. It’s time for fun with physics! Identify the following about types of particles FTPE.

A) Subject to the Pauli exclusion principle, this general type of particle includes electrons, protons, and neutrons.

Answer: Fermions

B) Fermions can only have spin with this number, either positive or negative.

Answer: one-half

C) This type of particle, however, can have an integer spin.

Answer: Boson
18. Given the battle, name the war for 10 points each.

A) Battle of the Marne

Answer: World War I

B) Battle of San Juan Hill

Answer: Spanish-American War

C) Battle of Zama

Answer: Second Punic War (prompt on just Punic War or Wars)

19. 30 – 20 – 10, identify the artist from works.

30) View of Fort Samson, the Colt

20) The Circus, Bathers at Asnieres

10) A Sunday Afternoon on the Island of the Grand Jatte

Answer: Georges Seurat


20. Les Miserables is divided into five books primarily named after the title characters: Fantine, Cosette, Marius, St. Denis, and Valjean, in order. FTPE, given an event from the novel, name which book it occurs in.

A) Jean Valjean is spared by the Bishop of Digne.

Answer: Fantine

B) The attack on the barricades occurs.

Answer: St. Denis

C) Marius and Cosette are married.

Answer: Valjean
21. There are five different ways to determine if two triangles are congruent. FFPE or 30 for all 5, name the five ways.

Answer: SSS, SAS, AAS, ASA, or HL

Note: A = angle, S = side, H = Hypotenuse, L = Leg. accept either the abbreviations or the full definition
22. Identify the full name of the new deal agency given the abbreviation FTPE:

A) CWA


Answer: Civil Works Administration

B) TVA


Answer: Tennessee Valley Authority

C) WPA


Answer: Work (Projects or Progress) Administration
23. Name these films featuring Humphrey Bogart FTPE.

A. In this 1939 weepie starring Bette Davis, Bogart puts on a bad Irish accent as the head of the stables.

A. Dark Victory

B. Bogart won his only Oscar for best actor for his role as a crusty boat pilot in what 1949 classic co-starring Katherine Hepburn?

A. The African Queen

C. Bogie played Sam Spade in what 1941 picture also featuring Mary Astor and Peter Lorre?

A. The Maltese Falcon

TOSSUPS – ROUND 9 DENNIS HASKINS OPEN 2004 – UT-CHATTANOOGA



Download 439.29 Kb.

Share with your friends:
1   ...   9   10   11   12   13   14   15   16   ...   19




The database is protected by copyright ©sckool.org 2022
send message

    Main page