Exercise 1: Use the correct form of verbs in brackets



Download 108.06 Kb.
Date08.09.2020
Size108.06 Kb.
EXERCISE 1: Use the correct form of verbs in brackets.

1. In all the world, there (be) __________ only 14 mountains that (reach) __________above 8,000 meters.

2. He sometimes (come) __________ to see his parents.

3. When I (come) __________, she (leave) __________for Dalat ten minutes ago.

4. My grandfather never (fly) __________ in an airplane, and he has no intention of ever doing so.

5. We just (decide) __________ that we (undertake) ____________ the job.

6. He told me that he (take) __________ a trip to California the following week.

7. I knew that this road (be) __________ too narrow.

8. Right now I (attend) __________ class. Yesterday at this time I (attend) __________class.

9. Tomorrow I'm going to leave for home. When I (arrive) __________at the airport, Mary (wait) __________ for me.

10. Margaret was born in 1950. By last year, she (live) __________on this earth for 55 years .

11. The traffic was very heavy. By the time I (get) __________to Mary's party, everyone already (arrive) __________

12. I will graduate in June. I (see) __________ you in July. By the time I (see) __________ you , I (graduate) __________.

13. I (visit) __________ my uncle's home regularly when I (be) __________ a child.

14. That book (be) __________ on the table for weeks. You (not read) __________ it yet ?

15. David (wash) __________ his hands. He just (repair) __________ the TV set.

16. You (be) __________here before? Yes, I (spend) __________ my holidays here last year.

17. We never (meet) __________ him. We don't know what he (look) __________ like.

18. The car (be) __________ ready for him by the time he (come) __________tomorrow.

19. On arriving at home I (find) __________that she just (leave) __________a few minutes before.

20. When we (arrive) __________ in London tonight, it probably (rain) __________.

21. It (rain) __________ hard. We can't do anything until it (stop) __________

22. Last night we (watch) __________TV when the power (fail) __________.

23. That evening we (stay) __________up to talk about the town where he (live) __________for some years.

24. I (sit) __________down for a rest while the shoes (repair) __________.

25. Half way to the office Paul (turn) __________round and (go) __________back home because he (forget) __________to turn the gas off.

26. London (change) __________a lot since we first (come) __________ to live here.

27. While we (talk) __________on the phone the children (start) __________fighting and (break) __________a window

28. He used to talk to us for hours about all the interesting things he (do) __________ in his life.

29. You know she (stand) __________looking at that picture for the last twenty minutes.

30. I (spend) __________ a lot of time travelling since I (get) __________this new job.

31. When we (be) __________ at school we all (study) __________Latin.

32. When I (meet) __________ him , he (work) __________as a waiter for a year.

33. After he (finish) __________ breakfast he (sit) __________down to write some letters.

34. She (have) __________a hard life, but she's always smiling.

35. I think Jim (be) __________ out of town.



EXERCISE 2: Choose the best answer among A, B, C, or D.

1. When I last saw him, he _____ in London.

A. has lived B. is living C. was living D. has been living

2. We _______ Dorothy since last Saturday.

A. don’t see B. haven’t seen C. didn’t see D. hadn’t seen

3. The train ______ half an hour ago.

A. has been leaving B. left C. has left D. had left

4. Jack ______ the door.

A. has just painted B. paint C. will have painted D. painting

5. My sister ________ for you since yesterday.

A. is looking B. was looking C. has been looking D. looked

6. I ______ Texas State University now.

A. am attending B. attend C. was attending D. attended

7. He has been selling motorbikes ________.

A. ten years ago B. since ten years C. for ten years ago D. for ten years

8. Christopher Columbus _______ American more than 500 years ago.

A. discovered B. has discovered C. had discovered D. had been discovering

9. He fell down when he ______ towards the church.

A. run B. runs C. was running D. had run

10. We _______ there when our father died.

A. still lived B. lived still C. was still lived D. was still living

11. They ______ table tennis when their father comes back home.

A. will play B. will be playing C. play D. would play

12. By Christmas, I _______ for Mr. Smith for six years.

A. will have been working B. will work C. have been working D. will be working

13. I _______ in the room right now

A. am being B. was being C. have been being D. am

14. I ______ to New York three times this year.

A. have been B. was C. were D. had been

15. I’ll come and see you before I _______ for the States.

A. leave B. will leave C. have left D. shall leave

16. The little girl asked what _______ to her friend.

A. has happened B. happened C. had happened D. would have been happened

17. John ______ a book when I saw him.

A. is reading B. read C. was reading D. reading

18. He said he _______ return later.

A. will B. would C. can D. would be

19. Jack ________ the door.

A. has just opened B. open C. have opened D. opening

20. I have been waiting for you ______ .

A. since early morning B. since 9 a.m

C. for two hours D. All are correct

21. Almost everyone _______ for home by the time we arrived.

A. leave B. left C. leaves D. had left

22. By the age of 25, he ______ two famous novels.

A. wrote B. writes C. has written D. had written

23. When her husband was in the army, Mary ______ to him twice a week

A. was reading B. wrote C. was written D. had written

24. I couldn’t cut the grass because the lawn mower ______ a few days previously.

A. broke down B. has been broken

C. had broken down D. breaks down

25. I have never played badminton before. This is the first time I _____ to play.

A. try B. tried C. have tried D. am trying

26. Since _______, I have heard nothing from him.

A. he had left B. he left C. he has left D. he was left

27. After I _______ lunch, I looked for my bag.

A. had B. had had C. have has D. have had

28. By the end of next year, George _______ English for two years.

A. will have learned B. will learn C. has learned D. would learn

29. The man got out of the car, ________ round to the back and opened the book.

A. walking B. walked C. walks D. walk

30. Henry _______ into the restaurant when the writer was having dinner.

A. was going B. went C. has gone D. did go

31. He will take the dog out for a walk as soon as he ______ dinner.

A. finish B. finishes C. will finish D. finishing

32. I will be glad if he _______ with us.

A. had gone B. did go C. went D. goes

33 Ask her to come and see me when she _______ her work.

A. finish B. has finished C. finished D. finishing

34. Turn off the gas. Don’t you see that the kettle ________ ?

A. boil B. boils C. is boiling D. boiled

35. Tom and Mary ______ for Vietnam tomorrow.

A. leave B. are leaving C. leaving D. are left

36. He always ________ for a walk in the evening.

A. go B. is going C. goes D. going

37. Her brother ______ in Canada at present.

A. working B. works C. is working D. work

38. I ______ to the same barber since last year.

A. am going B. have been going C. go D. had gone

39. Her father ______ when she was a small girl.

A. dies B. died C. has died D. had died

40. Last week, my professor promised that he ________ today.

A. would come B. will come C. comes D. coming

EXERCISE 4: Choose the correct sentence among A, B, C or D which has the same meaning as the given one.

1. Eight years ago we started writing to each other.

A. We have rarely written to each other for eight years.

B. Eight years is a long time for us to write to each other.

C. We wrote to each other eight years ago.

D. We have been writing to each other for eight years.

2. The boy was so lazy that he couldn't stay up late to learn his lessons.

A. The boy was lazy enough not to stay up late to learn his lessons.

B. The boy was too lazy to stay up late to learn his lessons.

C. The boy was lazy enough but he stayed up late to learn his lessons.

D. The boy was lazy enough to stay up late to learn his lessons.

3. My father is tired of seeing any violent films.

A. My father hasn't seen a violent film.

B. My father has enjoyed all the violent films he has ever seen.

C. My father is worried about missing the next violent film.

D. My father never wants to see another violent film.

4. As soon as he waved his hand, she turned away.

A. He saw her turn away and he waved his hand.

B. No sooner had he waved his hand than she turned away.

C. She turned away because he waved his hand too early.

D. Although she turned away, he waved his hand.

5. John wishes he had remembered to send Mary a Christmas card.

A. John regrets not to send Mary a Christmas card.

B. John regrets forgetting not to send Mary a Christmas card.

C. John regrets not remembering sending Mary a Christmas card.

D. John regrets forgetting to send Mary a Christmas card.

6. My father hasn't smoked cigarettes for a month.

A. It's a month since my father last smoked cigarettes.

B. It's a month ago that my father smoked cigarettes.

C. It's a month that my father hasn't smoked cigarettes.

D. It's a cigarette that my father smoked a month ago.

7. Having finished their work, the workers expected to be paid.

A. The workers expected to be paid because they had finished their work.

B. Having their work finishing, the workers expected to be paid.

C. Having expected to be paid, the workers finished their work.

D. Having been finished their work, the workers expected to be paid.

8. Mr. Brown bought this car five years ago.

A. Mr. Brown started to buy this car for five years.

B. It has been five years when Mr. Brown has bought this car.

C. Mr. Brown has had this car for five years .

D. It is five years ago since Mr. Brown has bought this car.

9. John used to write home once a week when he was abroad.

A. John doesn't write home once a week any longer.

B. John enjoyed being written home every week when he was abroad.

C. John never forgot to write a weekly letter home when he was abroad.

D. When he was abroad he remembered to write home every week.

10. I haven't enjoyed myself so much for years.

A. It's years since I enjoyed myself so much.

B. It's years since I have enjoyed myself so much.

C. It was years since I had enjoyed myself so much.

D. It has been years since I have enjoyed myself so much.

ĐÁP ÁN

Exercise 1:

1. are - reach  2. comes  3. came - had left  4. has never flown

5. have just decided -would undertake   6. would take   7. was  

8. am attending - was attending   9. arrive -will be waiting   10. had lived

11. got- had already arrived    12. will see - see - will have graduated

13. visited -was     14. has been - haven’t you read   15. is washing - has just repaired

16. Have you been - spent   17. have never met - looks    18. will have been- comes

19. found – had just left   20. arrive – will probably be raining   21. is raining - stops

22. were watching - failed    23. stayed – had lived   24. sat – were being repaired

25. turned – went – had forgotten   26. has changed - came  

27. were talking – started - broke  28. had done  29. has been standing

30. have spent - got   31. were - studied   32. met – had been working

33. had finished - sat    34. has     35. has been

Exercise 2:

1. C 2. B 3. B 4. A 5. C 6. A 7. D 8. A 9. C 10. A 11. B 12. A 13. D

14. A 15. A 16. C 17. C 18. B 19. A 20. D 21. D 22. D 23. B 24. C 25. C 26. B

27. B 28. A 29. B 30. B 31. B 32. D 33. B 34. C 35. B 36. C 37. C 38. B 39. B  40. A



Exercise 3:

1. D. was cooking -> cooked 2. C. catching -> caught 3. D. buys -> bought

4. C. is looking -> was looking 5. B. was sat -> sat 6. D. delete -> deleted

7. C. so do -> so are 8. A. has told -> told 9. C. stop -> stopped

10. D. since -> for 11. A. have seen -> saw 12. C. listen -> listened

13. B. change -> changed 14. D. is still -> was still 15. A. I’m shopping -> was shopping

16. C. is having -> was having 17. C. are -> have been 18. B. are believing -> believe

19. B. had been -> has been 20. C. waking -> wakes 21. D. drives -> was driving

22. D. will certainly complete -> will have certainly completed

23. D. buys -> bought 24. A. We’ll be cycled -> We’ll be cycling

25. D. won’t come -> don’t come 26. A. was knocking -> knocked

27. A. didn’t drink -> hasn’t drunk 28. C. when -> since



29. B. gone -> going 30. A. Did -> Will

Exercise 4:1. D 2. B 3. D 4. B 5. D 6. A 7. A 8. C 9. A 10. A



  1. That was a very strange question (ask) ………………. .

  2. It was very kind of you (show)…………………….. the way.

  3. The teacher let him (stay) ………………. at home to finish the assignment.

  4. It was quite a surprise (see) …………………… him again.

  5. She stood there and watched him (drive) …………………. away.

  6. It was very difficult for her (drive)………………….. the motorbike.

  7. I could feel the robber (come) …………………. from the backdoor.

  8. I suddenly remembered that I (forget) ………………. my keys.

  9. While Diana (watch) ………….. her favourite TV programme, there (be) ……..a power cut.

  10. Who (drive) ……………….. the car at the time of the accident?

  11. David (eat) ………….. Japanese food before, so he (know) …………………….. what to order.

  12. I (do) ……………….. some shopping yesterday, when I (see) ………………….. your friend.

  13. What …….. you (do)……………… when I (come) ……………… to your office yesterday?

  14. Laura (miss) ………….. the party because no one (tell) ……………………. her about it.

  15. I don’t remember (tell) ……………. of the decision to change the company policy on vacations.

  16. Ms Drake expects (consult) …………. about any revisions in her manuscript before it is printed.

  17. Sally gave a good speech that I couldn’t insist (applaud) …………….. loudly when she finished.

  18. Tommy admitted (throw) …………….. the rock through the window.

  19. Paul really didn’t mind (surprise) …………….. by the party to celebrate this fortieth birthday.

  20. Anne hoped (invite) …………………… to join the private club.

  21. Most people enjoy (travel) …………………. to different parts of the world.

  22. May I change the TV channel, or do you want (watch) ……………….. more of this programme?

  23. It is easy (see) ……………… animals on the road in daylight.

  24. I asked him (explain) ………….. but he refused (say) ………………. any thing.

  25. It is pleasant (sit) …………… by the fire at night.

  26. There was no way of (get) ……………. out of the building except by (climb) …… down a rope.

  27. It’s no good (write) ………………… to him; he never answers letters.

  28. Ask him (come) ………………… in. Don’t keep him (stand) ……………….. at the door.

  29. We watched the children (jump) …………….. from a window and (fall) …………… into a blanket held by people below.

  30. It is very pleasant (wake) ………… up and (hear) ……. the rain (beat) ….. on the windows.

  31. If someone (walk)…………………. in here with a gun, I would be very frightened.

  32. I’m sure he (understand) …………………. if you explain the situation to her.

  33. If she hadn’t walked to the meeting, she (not be)……………… late.

  34. He always (complain) …………………… if I’m late.

  35. If he spoke more clearly, we (understand) …………………………….. him.

  36. If the woman (say) ………………. what she wanted, I wouldn’t have put the phone down.

  37. If they arrived in time, they (see) ………………… the ceremony.

  38. If you (ask)…………………… me, I would explain it to you.



I. Supply the correct verb forms: Simple Past or Present Perfect

  1. I ______ (see) her before.

  2. I ______ (see) her last year.

  3. Tom __________ (never be) in Hanoi.

  4. I ________ (read) the novel written by Jack London several times before.

  5. What you ______ (do) yesterday?

  6. You ________ (watch) TV last night?

  7. She _______ (be) born in 1980.

  8. He _______ (write) a book since last year.

  9.  Mr. Black ____ (teach) English in this school since he ____ (graduate) from the university in 1986.

  10.  How long you _______ (learn) English?

II. Present tenses

  1. Listen! I _______ (think) someone _______ (knock) at the door.

  2. Up to the present, we _______ (write) almost every lesson in the book.

  3. The earth _______ (circle) the sun once every 365 days.

  4. The farmers ________ (work) in the field at the moment.

  5. Rivers usually _______ (flow) to the sea.

  6. How many times you ________ (see) him since he went to London?

  7. I ________ (wait) for the manager for two hours.

  8. Mrs. Green always _______ (go) to work by bus.

  9. Look! The boy _______ (cry).

  10.  You ________ (ever, see) a money?

III. Supply the correct verb forms:

  1. I _______ (meet) Arthur three weeks ago.

  2. My friend _______ (thank) me for what I had done for him.

  3. People _______ (speak) English in most of Canada.

  4. She ________ (play) the piano when our guests _______ (arrive) last night.

  5. My mother ______ (come) to stay with us next weekend.

  6. Violets ________ (bloom) in spring.

  7. My father _________ (not smoke) for 5 years.

  8. He ________ (leave) home two weeks ago and we _______ (not hear) from him since then.

  9. By next month, I _______ (finish) my first novel.

  10.  Be quiet! The teacher _______ (be) angry.

  11.  By the end of last March, I ________ (study) English for 5years.

  12.  He ________ (do) his homework before he went to the cinema.

  13.  By noon, I _______ (wait) for her for two hours.

  14.  Up to now, the teacher ________ (give) our class five tests.

  15.  I’m preparing to support anything he ________ (say) tomorrow.

1. He often (go)................. toschool on foot.

2. It (rain) .................very hard now.

3. The sun (warm).................... the air and (give) .....................us light.

4. Look! A man (run).................................... after the train.

5. She (go)........................... to school everyday.

6. Bad students never (work)........................... hard.

7. It often (rain) in the summer. It (rain) ..........................now.

8. The teacher always (point) ........... at the black-board when he (want).......... to explain something.

9. Mother (cook) ......................... some food in the kitchen at the moment, she always (cook) ......................... in the morning.

10. I always (meet) ......................... him on the corner of this street.

11. Where you (go) ......................... now?- I (go) ......................... to the theater.

12. He (not do.........................) morning exersices regularly.

13. He (do) .........................morning exersices now?

14. Wather (boil) ......................... at 100 defrees centigrade.

15. He (meet) .........................the dentist next week.

16..........................you (be) ......................... a food student?

17. They usually (not go) ......................... to school by motorbike.

18. He (swim) .........................overthere now.

19. She (come) ......................... here next month.

20. They (not be) ......................... doctors.

21. He often (get) ......................... up late.

22..........................you often (watch) ......................... TV?

23. Mr.Brown (listen) ......................... to music now?

24. I usually (go) (shop) .........................on the weekend.

25. Hai often (wash) ......................... his face at 6.15.

26. She (play) ......................... badminton at the moment?

27. Thanh and Mai always (see) ......................... a movie on Saturday.

28. He often (take) .........................a bus to school?

29. We (be) ......................... students in class 8A.

30. She often (not do) ......................... homework in the evening.

31. He usually (take) ......................... a taxi to the airport.

32. They usually (not go) ......................... to school by bike.

33..........................they (be) ......................... beautiful?

34. Manh (not play) ......................... soccer at the moment.

35. Minh (play) .........................chess with Nam at the moment.

36. They often (visit) ......................... their parents on Saturday.

37..........................she (study) ......................... now?

38. Mi and I always (go) ......................... to the countryside.

39. He (not be) ......................... at home now.

40. Hanh (not read) ......................... book at the moment.

41. Our teacher usually (give) .........................us many exersices.

42. He often (catch) ......................... a train to work.

43. The cat (catch) ......................... mouse.

44. They (plant) .........................trees overthere at the moment.

45. My old friend, Manh (write) ......................... to me twice a month.

46. What she says (be) ......................... true.

47. Where she (buy) ......................... her breakfast every morning?

48. Bi often (not phone) ......................... to me.

49. Mrs.Green always (take) ......................... a bus to work. But now she (drive) .........................to work.

50. Look! The ball (fall) .........................down.

51. He usually (water) ......................... the trees in the morning.

52. She (not listen) .........................to the radio now.

53. The sun (rise) ......................... in the East and (set) ......................... in the West.

54. He (play) .........................table tennis at the moment.

55. Mo and Nguyen (sing) ......................... the same song now.

56. They always (make) ......................... noise in the class.

57. Hung often (not go) ......................... camping in the summer.

58. Hanh (not read) ......................... with the friends at the moment.

59. Son (write) .........................to their friends every summer holiday?

60. What .........................you (listen) .........................on the radio?

61. Listen! Someone ......................... (cry).

62. Kien and Tuyen (be) .........................good students.

63. She (go) ......................... to work by bus tomorrow.

64. You (see) ......................... the doctor next week?

65. Mai and Nam (go) ......................... to the movie theater tomorrow evening.

66. They (plant) ......................... trees a long this street next month.

67. He (write) ......................... to his friend next week.

68. They (not be) ......................... doctors.

69. He often (pick) ......................... his friend up at the train way station morning.

70. He (watch) ......................... a romantic film on TV this evening.

71..........................you often (do) ......................... your homework in the evening?

72. I (read) .........................an interesing novel at the moment.

73. You usually (watch) .........................TV in the evening?

74. They always (talk) .........................to each other in the weekend.

75. They (play) ......................... soccer at the moment.

76. She often (not go) ......................... (shop) .........................on weekend.

77. They (not be) .........................classmates. 

78. She (listen) .........................to music now?

79. Thanh and Hung (read) ......................... a wonderful story at the moment.

80. Mai and Hang (not play) ......................... the game at the moment.

81. I often (wash) ......................... my clothes.

82. She (not be) ......................... at home now.

83. You often (write) .........................to your friend?

84. Mr.Mai (water) ......................... the plant evey morning.

85. We (meet) ......................... each other twice a month.

86. He (listen) ......................... to the telephone at the moment.

87. They always (not go) .........................to the school by train.

88. He (drink) ......................... beer at the bar at the moment.

89. They usually (sing) ......................... in the early morning.

90. Mi and Thanh (talk) ......................... on the telephone now?

91. They (plant) .........................trees in the early year.

92. He (not study) ......................... Math at the moment.

93. She (play) ......................... badminton every afternoon?

94. They sometimes (do) ......................... morning exersices at 5.30.

95. Thanh and I (be) ......................... at home now.

96. Hung (run) ......................... about 5 km every morning.

97. Hung and Minh sometimes (meet) .........................each other?

98. Every evening, she (jog) .........................about 3 km.

99..........................he (be) .........................your father?



100. He always (drive) .........................his car to work. But now, he (ride) .........................his motorbike to work. 

Share with your friends:


The database is protected by copyright ©sckool.org 2019
send message

    Main page