Column a column B



Download 43.89 Kb.
Date06.12.2016
Size43.89 Kb.
#3153
1. Match the following words given in Column A with their meanings in Column B and select the correct answer from the codes given below:
Column A Column B
a) Flout 1. aversion
b) Reliable 2. decision
c) Discretion 3. violate
d) Disgust 4. Revulsion
5. trustworthy
Codes :
a b c d
Ans : A: 3 5 2 1

2. Identify the incorrect prepositional phrase :


He is standing ————
Ans : D. among the crowded place

3. Fill in the blanks suitably :


As it ——— during the night, the ground ——-
Ans : B. has rained, is wet
4. Identify the sentence :
We desire to reap, therefore we sow.
Ans : B. Compound
5. Identify the coplex sentence :
Ans : C. Agnel is the one who felt happy hearing the good news
6. Identify the compound sentence :
Ans : A. He overslept himself and so he missed the train
7. Identify the simple sentence :
Ans : D. In spite of the rain, the match continued
8. Match the following words given in Column A with their antonyms in Column B and select the correct answer from the codes given below:
Column A Column B
a) Postulated 1. Pessimistic
b) Genius 2. Continuance
c) Sanguinely 3. Rejected
d) Interruption 4. Ignorance
Codes:
a b c d
Ans : B: 3 4 1 2
9. Fill in the blank with correct Homophone :
India is proud of her ——— cultures.
Ans : B. diverse
10. Fill in the blank with correct Homophone :
The prices of essential commodities are ——- high.
Ans : D: soaring
11. Match the following words given in Column A with their synonyms in Column B and select the correct answer from the codes given below:
Column A Column B
a) sacred 1. Sick people
b) attire 2. Holy
c) invalids 3. Attempt
d) endeavour 4. Dress.
Codes:
a b c d
Ans: B: 2 4 1 3
12. Find out the odd one from each set :
1 2 3 4 5
a) abandoned, bereft, friendly, forlorn, outcast
b) relinquish, forfeit, surrender, confiscate, collect
c) redolence, aroma, fragrant, odour, feeble
d) influx, invasion, rush, dilate, stream,
codes:
a b c d
Ans : B: 3 5 5 4
13. Find out the odd :
I. Adminstrator II. Curator III. Creator IV. Evaluator V. Actor
Ans : B: none of these
14. Find out the odd :
I. Calory II. Cory III. Memory IV. Victory V. Directory
Ans : B. I & II
15. Find out the odd:
I. Cutpiece II. Herpiece III. Mouthpiece IV. Legpiece
Ans : A. II
16. Match the following words given in Column A with their prefixes or suffixes in Column B and select the correct answer from the codes given below:
Column A Column B
a) eminent 1. photo
b) health 2. gram
c) tele 3. al
d) genic 4. Pre
5. ful
Codes:
a b c d
Ans : D: 4 5 2 1
17. Pick out the sentence that does not belong to the same sentence pattern :
Ans : B: He was tired
18. Find out odd sentence which does not belong to the same sentence patter :
Ans : C: He is a teacher
19. Identify the sentence pattern:
Ans : C: S V A
20. Identify the sentence patter :
The crown cheered him happily.
Ans : B: S V O A
21. Choose the correct question tag :
You aren’t going out.
Ans : C: are you ?
22. Match the statements in Column A with their question tags in Column B and select the correct answer from the codes given below :
Column A Column B
a) She is ill 1. Is he ?
b) He is not good 2. Isn’t she ?
c) Open the door 3. Isn’t it ?
d) India is a land of various cultures 4. Won’t you
Codes:
a b c d
Ans : C: 2 1 4 3
23. Fill in the blanks with suitable phrasal verbs :
To live in the village was quiet difficult for Sheela as she ——– in a big city.
Ans : B: grew up
24. Identify the sentence with the correct tag :
Ans : C: You shouldn’t take sugar, should you ?
25. Identify the adjective from the list given :
Ans : B: dirty
26. Identify the sentence in which the adjective appears twice :
Ans : B: clever people provide clean water
27. Select the correct sentence from the following :
Ans : A: The Ganga is the holy river of the Hindus
28. Select the correct sentence from the following options given :
Ans : A: No one can match his intelligence
29. Match the following words given in Column A with their meanings in Column B and select the correct answer from the codes given below:
Column A Column B
a) aroma 1. at the end
b) certainly 2. as a result
c) incidental 3. Perfume
d) eventual 4. Sure
5. polite
Codes :
a b c d
Ans : A: 3 4 1 2
30. Match the following words given in Column A with their synonyms in Column B and select the correct answer from the codes given below:
Column A Column B
a) assert 1. shine
b) glitter 2. say softly
c) whisper 3. Refuse to obey
d) defy 4. say firmly
Codes :
a b c d
Ans : 4 1 2 3
31. Match the following phrases given in column A with the meanings in column B and select the correct answer from the codes given below:
Column A Column B
a) Set in 1. continued
b) Stand by 2. under threat
c) Under duress 3. to begin and likely to continue
d) Prolong 4. Ready for action
codes :
a b c d
Ans : C: 3 4 2 1
32. Match the following phrases given in Column A with their meanings in column B and select the correct answer from the codes given below:
Column A Column B
a) Back out 1. push violently through narrow space
b) Call off 2. Withdraw from a deal
c) Draw up 3. cancel
d) Squeeze through 4. stop
codes:
a b c d
Ans : A: 2 3 4 1
33. Match the following phrases given in Column A with their meanings in column B and select the correct answer from the codes given below:
Column A Cloumn B
a) in the realm of 1. sum up
b) break up 2. very hot days
c) cut short 3. in the field of
d) dog days 4. come to an end
codes :
a b c d
Ans: D: 3 4 1 2
34. Find out the part of speech used in each sentence and select the correct code given below:
Sentences Parts of speech
a) Crusoe was puzzled when he 1. Verb, adverb, adjective
discovered the clear print
b) He resisted the king boldly 2. Noun, adjective, adverb
c) The man who gave me a dog went mad 3. Noun, verb, adjective
d) She is always punctual 4. Noun, verb, adverb
codes:
a b c d
Ans : D: 3 4 3 1
35. Fill in the blank with suitable present participle :
The programme was quite ———
Ans : C: encouraging
36. Select the active voice for the underlined word/words:
The lecture was attended by many people.
Ans : A: attended
37. Select the active voice for the underline word / words :
A public library is being bulit by the Chairman.
Ans : A: is building
38. Fill in the blank with suitable preposition given below as options:
Sensible people live ——– their means.
Ans : B. within
39. Fill in with suitable prepositions in correct sequence:
All of us are accountable ———– God ———- our actions.
Ans : A: to, for
40. Select the correct sequence of prepositions:
The Ripon building ——— the Central Station, built ———— the
British is known ——————- its architecture —————- date.
Ans : B: near, by, for, till
41. Choose the appropriate passive voice for the following sentence :
I remember them taking me to the zoo.
Ans : A: I remember being taken to the zoo
42. Choose the appropriate passive voice for the following sentence :
Her case interested me in my youth.
Ans : C: I was interested in her case in my youth
43. Select the appropriate passive voice for the underlined words:
The father looked after his daughter well.
Ans : B: was looked after
44. Fill in the blanks suitably :
A small bird ———– humming bird ———– them for several days.
Ans : B: called, had been watching
45. Fill in the blanks suitably:
Gullible persons ——- those who ——– to believe what other people …………. them and ……… therefore easily ……..
Ans : B: are, are willing, told, are, tricked
46. Which of the following sentences is correct?
Ans : B: Ships sail on seas, don’t they?
47. Fill in the blanks suitably :
I ………. to him last week, but he …….. yet.
Ans : B: wrote, has not replied
48. Fill in the blanks suitably :
I …….. Ms. Shyma, but ……… that she …….. not here today.
Ans : C: came to see, understand, is
49. Find out antonyms for the under line words
His simplicity was no theoretical.
I. Complexity, practical
II. obscurity, empirical
III. Perplexity, sensible
IV. complicated, compelling
V. Tricky, commendable
Ans : B: I, II & III
50. Match the following phrases / idioms given in Column A with their meanings in Column B and select the correct answer from the codes given below :
Column A Column B
a) Jump into 1. In disorderly haste
b) Hands down 2. Rigid
c) Helter – skelter 3. Win easily
d) Hard and fast 4. Move suddenly
Ans : a b c d
B: 4 3 1 2
51. Fill in the blank with suitable infinitive :
………… fault is easy.
Ans : C: To find
52. Which one of the following has the correct infinitive ?
Ans : B: I must remember to send this parcel today
53. Which one of the following has the correct infinitive?
Ans : A: I stopped to write the essay
54. Fill in the blank with suitable word / words (plural form) :
A small boy was forced to clean the …….. of the entire colony.
Ans : A: Chimney pots
55. Fill in the blanks suitably :
All the ………. in the front office was varnished.
Ans : B: furniture
56. Fill in the blank with a suitable article :
……….. Mettur Dam is a large dam in India built in 1934
Ans : A: The
57. Give the suitable order of articles in the blanks of the given passage. Select the correct code given below :
Rajaji was ……… popular statesman. He was ……….. effective speaker. He translated ………. Mahabharata into English ……… Government of India him with Bharat Ratna.
Ans : B: a, an, the, the
58. Fill in the blank with a suitable article :
Honest men speak …………. truth.
Ans : C: the
59. Give the suitable order of articles in the blanks of the given passage. Select the correct code given below :
One’s face gives us ……… indication of ……… character of ………. man. We understand his condition without ……….. word being spoken.
Ans : D: an, the, a, a
60. Identify the sentence which does not contain an adverb :
Ans : D: It was a heavy storm.
61. Identify the sentence :
Be diligent and you will succeed.
Ans : B: Compound
62. Choose the correct antonym for the underlined word from the options given :
His confidence in map reading astonished me.
Ans : D: diffidence.
63. Which one of the following is a correct sentence?
Ans : D: The certificates were issued to the students.
64. Which one of the following is a correct sentence?
Ans : B: If you waste water, you will be punished.
65. Which one of the following is a correct sentence?
Ans : A: Nathan hardly listens to me
66. Which of the following sentences does not contain Adjunct?
I. Yesterday I sent him a parcel
II. They elected him unanimously
III. The weather is hot now
IV. The culprit threatened the man and his wife.
Ans : D: IV
67. Which one of the following is a correct sentence?
Ans : A: Ramu is fond of eating ice cream
68. Which one of the following is a correct sentence?
Ans : C: If I were a bird, I would fly
69. Fill in the blank with correct Homophone :
Raja broke Ravi’s ………… with a scull.
Ans : C: Skull
70. Fill in the blank with infinitive :
…………. our parents is our duty.
Ans : D: To respect our parents is our duty
71. Identify the degree :
Most of the rare plants are found in silent valley.
Ans : D: None of these
72. Change into comparative degree :
Lata Mangeshkar is one of the most admired singers of our nation
Ans : A: Lata Mangeshkar is more admired than many other singers of our nation.
73. Select the incorrect sentence from the following :
Ans : D: I don’t have many time.
74. Match the following words given in Column A with their Synonyms in Coloumn B and select the correct answer from the codes given below :
Column A Coumn B
a. Gash 1. Unappealing
b. Grim 2. In a superior way
c. Beamed 3. Badly cut
d. Loftily 4. Smiled happily
codes : a b c d
Ans : C: 3 1 4 2
75. Match the following pharsal verbs given in Column A with their meanings in Column B and select the correct answer from the codes given below :
Column A Column B
a. Call down 1. Cancel
b. Call over 2. Available
c. Call off 3. Roll call
d. Call away 4. Invoke
5. Divert
Codes : a b c d
Ans : B: 4 3 1 5
76. Fill in the blanks with correct Homophone :
He ran with ……….. at the sight of the tiger.
Ans : A: Fright
77. Match the following phrasal verbs given in Column A with their meanings in Column B and select the correct answer from the codes given below :
Column A Column B
a. drop in 1. Temporary
b. count on 2. Expect confidently
c. look out 3. Failed
d. drop out 4. Casual visit
5. Careful
Codes : a b c d
Ans : A: 4 2 5 3
78. Match the following pharsal verbs given in Column A with their usage in Column B and select the correct answer from the codes given below :
Column A Coumn B
(Pharsal verbs) (Usage)
a. take heart 1. Say “sorry”
b. take back 2. Go ahead
c. take apart 3. Don’t cry
d. take down 4. Or you will not remember
5. Don’t assemble
Codes : a b c d
Ans : B: 3 1 5 2
79. Choose the correct antonym for the underlined word from the options given :
Casual eclipses of the mind will darken learning.
Ans : B: planned
80. He himself volunteered to give a letter of introduction to some big man, an auditor in the railways, who in his turn gives a further introduction to someone else, and finally fixes up Chandran in the railways. This uncle seemed to live in an endless dream of introductory letters.
Pick out the relevant sentence :
Ans : D: His uncle’s and the auditor’s letter are rather refused by them.
81. Identify the sentence pattern :
Ans : B: A S V C
82. Identify the degree and choose the correct answer :
The Child has a slight cold.
Ans : D: None of these
83. Give the suitable order of articles in the blanks of the given passage. Write the correct code given below :
It is not ……… easy thing to be ……….. good citizen. To be ……….. good citizen is as difficult as to be …….. good student.
Ans : D: an, a , a, a
84. Identify the sentence :
Besides being a singer, she is a good dancer.
Ans : A: simple
85. Find out the sentence that has no adjective :
Ans : A: My friend presented me a pen
86. Select the correct option to complete the sentence :
Ans : B: He would win the prize
87. Find out the adverb among the underlined words :
Ans : A: His wife never cooks.
88. Macduff killed Macbeth. He showed his head to Malcolm and his army. The prophecy of the witches. “Beware of Macduff” had come true. Thus ended the life of Macbeth. A brave soldier but very ambitious.
From the options given below, find out which is not relevant ot the passage :
Ans : B: Idiocy, glimpse
89. Identify the degree :
Kodaikanal is not so cool as Ooty.
Ans : C: Positive
90. Identify the degree :
Prabhu is not only intelligent but also industrious.
Ans : D: None of these
91. Find out the odd one in each set :
1 2 3 4
a.annoyed, doubtful, resentful, grudging
b. requisite, application, essential, compulsory
c. sag, limp, fall, cover
d. dilligent, prudent, reckless, skilful.
Codes : a b c d
Ans : A: 2 2 4 3
92. Match the following articles in Column A with their suitable words in Column B and select the correct answer from the codes given below :
Column A Column B
a. an 1. University student
b. a 2. Advocate
c. a 3. Ganga
d. the 4. Boat
Codes: a b c d
Ans : B: 2 4 1 3
93. Match the following Homophones with their related meanings and select the correct answer from the codes given below :
Homophones Meanings
a. steel 1. Rob
b. steal 2. Mark of authentication
c. Seal 3. Metal
d. seal 4. A mammal of the sea
Codes: a b c d
Ans : C:3 1 4 2
94. Match the given sentences in Column A with the sentence pattern in Column B and select the correct answer from the codes given below :
Column A Column B
a. Plastics replace metals nowadays 1. SV
b. Times have changed 2. SVOA
c. They transferred the clerk to Tiruchi 3. SVOC
d. They informed him secretly 4. SVIODO
Codes : a b c d
Ans : C: 2 1 2 2
95. Match the following words given in Column A with their meanings in Column B and select the correct answer from the codes given below:
Column A Column B
a) Patent 1. anger
b) Wrath 2. Surrounding area
c) Vicinity 3. Lively
d) Vivacious 4. Thought
5. self-evident
Codes :
a b c d
Ans : C: 5 1 2 3
96. Fill in the blank :
Why should I be ——— by you ?
Ans : B: suspected
97. The seed when sown in soil and watered, gives a plant which may grow into a tree. Similarly, the egg. When incubated, gives a chick.
Pick out the correct statement.
Ans : D: None of these
98. Identify the sentence with the correct question tag :
Ans : C: In that case he has to go now, hasn’t he?
99. Match Column A Column B by choosing the correct prepositional ending and select the correct answer from the codes given below:
Column A Column B
a) I’ve been working here 1. in August
b) I was a teacher 2. Since 1980
c) I wake up often 3. For two years
d) I plan for a vacation 4. at night
codes :
a b c d
Ans : B: 2 3 4 1
100. Match the following words given in Column A with their antonyms in Column B and select the correct answer from the codes given below :
Column A Cloumn B
a) Irremediable 1. Modern
b) Shattered 2. Reality
c) Traditional 3. Gathered
d) Illusion 4. Curable
codes :
a b c d
Ans : C: 4 3 1 2

GENERAL KNOWLEDGE


101.The first Indian man to swim across the English Channel is
Ans: B) Mihir Sen
Ref: NR IAS ACADEMY’s Tamil Nadu GK
102. Who compiled and named ‘Nalayira Divya-Prabandham’?
Ans: B) Nathamuni
Ref: NR IAS ACADEMY’s Tamil Literature, Pg.86
103. Match List I correctly with List II and select your answer using the codes given below:
List I List II
a) Satayappar
b) Chantiran suvarki
c) Seethakkathi
d) Varapathy
Codes:
a b c d
Ans: A) 3 4 1 2
Ref: NR IAS ACADEMY’s Tamil Literature, Vol-I, Vol-II.
104. Match List I correctly with List II and select your answer using the codes given below:
List I List II
a) Swami Dayanand Saraswati 1. Bombay
Assocation.
b) Dadabhai Naoroji 2. Militancy not
Mendicancy
c) S. N. Banerjee 3. Back to Vedas
d) Bal Gangadhar Tilak 4. Indian Association
Codes:
a b c d
Ans: A) 3 1 4 2
Ref: NR IAS ACADEMY’S Modern India, Pg.12
105. ‘Argentine’ is a chief ore mineral of
Ans: A) Silver
Ref: NR IAS ACADEMY’s +2 Chemistry, Vol-I, Pg.97
106. The satellite which was launched by PSLV-C15 on July 12, 2010 which sends high-quality images is
Ans: B) CARTOSAT-2B
Ref: NR IAS ACADEMY’s Current Affairs Volume-I, Pg.111
107. ‘Quantum Confinement’ is associated with
Ans: D) Nanotechnology
108. The term ‘Boson’ is Higgs boson has an Indian origin because
Ans: B) Higgs particle was found theoretically by Indian Physicist S. N. Bose
Ref: NR IAS ACADEMY’s Dictated in Class Room.
109. The world’s most widely used language is
Ans: Mandarin Chinese
Ref: NR IAS ACADEMY’S DATA BOOK, Pg.31
110. Which of the following is the seniormost Civil Service created after independence?
Ans: D) Indian Foreign Service (Maybe)
111. The gas which is more readily absorbed by Haemoglobin in blood is
Ans: A) O2
Ref: NR IAS ACADEMY’s More Times taught in class
112. The energy resource which is pollution free is
Ans: B) solar power plant
Ref: NR IAS ACADEMY’s Discussed in many times in class-room
113. The three Biosphere Reserves of India, which have been recognised on ‘World Network of Biosphere Reserves’ by UNESCO are
Ans: Both a and c not exact answer
114. Who won the Asian Snooker Championship, 2012?
Ans: B) Aditya Mehta
Ref: NR IAS ACADEMY’s Current Events Latest
115. Who was the first Speaker of the Lok Sabha?
Ans: C) Mavalankar
Ref: NR IAS ACADEMY’s Indian Consitution, Pg.51.
116. Which one of the following is the Japanese Legislature?
Ans: D) Diet
Ref: NR IAS ACADEMY’s India Tamilnadu GK, Pg. 83
117. The name of cyclone, Thane was coined by which country?
Ans: B) Myanmar
118. Match List I correctly with List II and select your answer using the codes given below:
List I List II
a) Shekhar Dutt 1. Andhra Pradesh
b) Kamla Beniwal 2. Gujarat
c) Narasimhan 3. Chhattisgarh
d) Syed Ahmed 4. Jharkhand
Ans: C) 3 2 1 4
Ref: NR IAS ACADEMY’S Current Events Book
119. Match List I correctly with List II and select your answer using the codes given below:
List I List II
a) Amendment 73rd 1. Panchayat Raj
b) Amendment 74th 2. Fundamental Duties
c) Amendment 42nd 3. Nagarpalika
d) Amendment 52nd 4. Anti-Defection Law
Codes:
a b c d
Ans: A) 1 3 2 4
Ref: NR IAS ACADEMY’S Indian Constitution, Pg.116
120. The Indian Council Act of 1909 was an improvement over the Indian Councils Act of 1892 in a way that
Ans: A) it had introduced the system of separate electorates on indirect election
Ref: NR IAS ACADEMY’S Modern India, Pg.21
121. -globulins consist mainly of immunoglobulin and they act as
Ans: C) antibodies
Ref: NR IAS ACADEMY’S Zoology Material, Pg.35, Qn.594
122. Formation of sweat eliminates mainly
Ans: A) sodium chloride and water
Ref: NR IAS ACADEMY’s Class Discussion
123. Which of the following sequences is correct on the basis of increasing molecular weight?
Ans: B) AMP, ATP, NADP, DNA (may be)
124. The biochemical marker which can help a genetic counsellor assess the risk of Down’s syndrome of a client is
Ans: D) Amniotic fluid
Ref: NR IAS ACADEMY’s +2 Zoology Pg.168
125. PURA is
Ans: A) Providing Urban Amenities in Rural Areas
Ref: NR IAS ACADEMY’S Prelims Cum Mains Vol-I, Pg.8
126. Nobel Prize in medicine for discovering G-proteins was awarded to
Ans: A) Alfred Gilman and Martin Rodbell in 1994
127. Match List I correctly with List II and select your answer using the codes given below:
List I List II
(Country) (Currency)
a) Germany 1. Peso
b) France 2. Rand
c) South Africa 3. Franc
d) Cuba 4. Mark
Codes:
a b c d
Ans: A) 4 3 2 1
Ref: NR IAS ACADEMY’s Indian and Tamilnadu GK, Pg.105-106
128. Match List I correctly with List II and select your answer using the codes given below:
Concepts of National Income
List I List II
a) GNP 1. value of output produced by factors of production by domestic residents
b) GDP 2. GNP – depreciation
c) NNP 3. GDP – depreciation
d) NDP 4. GDP + Income from abroad
Codes:
a b c d
Ans: C) 4 1 2 3
Ref: NR IAS ACADEMY’s Indian Economy, Pg.1 Many time discussed in class.
129. An example of indirect tax is
Ans: B) Sales Tax
Ref: NR IAS ACADEMY’S, Indian Economy, Pg.24
130. The non-tax revenue of the Central Government does not include
Ans: B) Dividend and profits
Ref: NR IAS ACADEMY’S, Indian Economy, Pg.24
131. Jazz disk can hold
Ans: B) 1 GB of data
132. In computer processor each machine cycle consists of four operations. They are
Ans: B) (i)fetch, (ii) decode, (iii) execute, (iv) store
133. Carefully observe the given diagram and select the correct answer:
Ans: D) X-Aerobic respiration,
Y-Photosynthesis, Z-Carbohydrates and oxygen
Ref: NR IAS ACADEMY’s Many times discussed in class-room.
134. Consider the following:
I. Nitrogenase
II. PEP carboxylase
III. Nitrate reductase
Which of the above is / are inducible enzyme(s)?
Ans: D) I and III
135. Express the symbol of pedigree charting:
Ans: A) Monozygotic twins
Ref: NR IAS ACADEMY’s +2 Zoology, Pg.No.174 (Old Book)
136. Match List I correctly with List II and select your answer using the codes given below:
List I List II
a) Naked ascus 1. Pyrenomycetes
b) Perithecium 2. Plectomycetes
c) Apothecium 3. Heteroascomycetes
d) Cleistothecium 4. Discomycetes
Codes:
a b c d
Ans: C) 3 1 4 2
137. Soft iron is an ideal material for electromagnets because it
Ans: D) all of these
Ref: NR IAS ACADEMY’S +1 Physics, Pg.183
138. Match List I correctly with List II and select your answer using the codes given below:
List I List II
a) Convex lens 1. dispersion
b) Concave lens 2. long sight
c) Prism 3. virtual image
d) Mirror 4. short sight
Codes:
a b c d
Ans: C) 2 4 1 3
Ref: NR IAS ACADEMY’s Many times discussed in class
Short cut: (fpl;l Fop Njhz;b vl;lf;Ftp)
139. Consider the following statements:
Assertion (A): Metals and glass are isotropic in nature
Reason (R): They have the same properties in all directions.
Now select your answer according to the coding scheme given below:
Ans: D) (A) is false, but (R) is true.
Ref: NR IAS ACADEMY’S, + Chemistry Vol-I, Pg, 162
140. The radio-isotopes used for blood circulation disorder and thyroid disorder are
Ans: A) radio sodium and radio iodine
Ref: NR IAS ACADEMY’s +2 Vol-I, Chemistry, Pg.147
141. What is the meaning of Aambal and Thamarai according to Tholkappiam?
Ans: C) Numerals
Ref: NR IAS ACADEMY’S jkpof tuyhWk; gz;ghLk;. Class-room
142. Which one of the following novels was not written by Mu.Va.?
Ans: B) Kuringimalar
Ref: NR IAS ACADEMY’s General Tamil Vol-I, Pg.6
143. A cricketer has a certain average for 10 innings. In the eleventh innings, he scored 108 runs, thereby increasing his average by 6 runs. His new average is
Ans: A) 48
(You can see the detailed answer in separate Page)
144. During a period of decine a Stock Market prices a stock sold at Rs. 50 per share on the first day, Rs. 40 on the second day and Rs. 25 on the third day. If an investor bought 100, 120 and 180 shares on the respective three days, the average price paid per share will be
Ans: A) Rs. 35.75
(You can see the detailed answer in separate Page)
145. The results of the examinations in two Papers A and B for 20 candidates were as follows:
8 candidates passed in A
7 candidates passed in B
8 candidates failed in both.
Out of these candidates one is selected. What is the probability he passed in both the papers?
Ans: B) 3/20
(You can see the detailed answer in separate Page)
146. In a class if 5 students are seated in a bench then 2 benches will be vacant. If 4 students are seated in a bench then 10 students will not have benches to sit. Then the number of students and benches in the class are
Ans: C) 90 and 20
(You can see the detailed answer in separate Page)
147. A man is facing southern direction. He turns to his left side through an angle of 225 degrees. The direction he faces now is
Ans: C) North West
(You can see the detailed answer in separate Page)
148. How many terms are there in 2, 4, 8, 16, …………., 1024?
Ans: A) 10
(You can see the detailed answer in separate Page)
149. The greatest four digit number divisible by 15, 25, 40 and 90 is
Ans: B) 9000
(You can see the detailed answer in separate Page)
150. Find the next number in the sequence:
1, 7, 33, 159, 785, ……………….
Ans: C) 3911
(You can see the detailed answer in separate Page)
151. Which one of the following statements is not relevant to the Third Buddhist Council summoned by Emperor Ashoka?
Ans: D) The Council was presided over by Satakarni.
Ref: NR IAS ACADEMY’s Ancient India, Pg.14
152. Match List I correctly with List II and select your answer using the codes given below:
List I List II
a) Gordan Childe 1. History of Ancient
Sanskrit Literature
b) Max Mueller 2. Caste in India
c) Will Durant 3. The Aryans
d) J.H. Hutton 4. Our Oriental
Heritage
Codes:
a b c d
Ans: C) 3 1 4 2
153. ‘Kantakasodhana’ in the Mauryan Administration refers to which one of the following?
Ans: A) Criminal Court
154. During the Mesolithic Age developments in Coastal areas on the West Coast, Madras and Ceylon indicate
Ans: D) Fishing activity
155. Magnetic separation is used for the concentration of
Ans: D) Magnesite
156. Consider the following statements:
Assertion (A): Diamond is thermodynamically more stable than Graphite at room temperature and ordinary pressure.
Reason (R): In Diamond each carbon is tetrahedrally surrounded by four other carbon atoms and the tetrahedra are linked together into a three dimentional giant molecule.
Now select your answer according to the coding scheme given below
Ans: A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
Ref: NR IAS ACADEMY’s +1 Chemistry Vol-I, Pg.140
157. Match List I correctly with List II and select your answer using the codes given below:
List I List II
a) Malathion 1. Rodenticide
b) Calomel 2. Herbicide
c) Atrazine 3. Fungicide
d) Nor-bromide 4. Insecticide
Codes:
a b c d
Ans: A) 4 3 2 1
158. Which of the following is the correct pH range of blood of a healthy person?
Ans: D) 7.35-7.45
Ref: NR IAS ACADEMY’s 10th Science Test-10.11 Q.No.113
159. Match List I correctly with List II and select your answer using the codes given below:
List I List II
a) Adiyarku Nallar 1. Nannul
b) Ilampuranar 2. Thirukkural
c) Parimel Alagar 3. Cilappathikaram
d) Mailainathar 4. Tholkappiyam
Codes:
a b c d
Ans: B) 3 4 2 1
Ref: NR IAS ACADEMY’s Tamil Literature, Pg.105,106
160. “Adhi Manithan Tamilanthan
Avan Mozhinthathum Senthamil then.”
These lines are written by the poet
Ans:
161. Find out the two Sangam works with Karikal Chola as hero from the following list:
I. Porunararruppadai
II. Kalithogai
III. Madurai Kanchi
IV. Pattinappalai
V. Silappadikaram
VI. Manimekalai
VII. Thirumurugarruppadai
VIII. Pathirruppathu
Ans: A) I and IV
Ref: NR IAS ACADEMY’s Tamil Literature, Pg.No. 26, 29
162. Find out the name of the poetess List I and the name of the Chieftain from List II and select your answer from the codes given below:
List I List II
(Poetess) (Chieftain)
I. Nachchollayar a) Adiyaman
II. Auvai b) Thirumudi Kari
III. Kakkaipadini c) Ayvel
IV. Pandimadevi d) Pari
Codes:
a b c d
Ans: C) II-(a)
163. Segregate from the following list those two names which are not included in the list of ‘Kadai Elu Vallalkal’:
I. Nalliakkodan
II. Pulli
III. Pari
IV. Ayvel
V. Adiyaman
VI. Nannan
VII. Valvilori
VIII. Pegan.
Of these
Ans: B) II and VI
Ref: Ref: NR IAS ACADEMY’S 4th-5th Material Pg.5
164. Which among the following events of Shivaji’s reign is correctly matched?
I. Attack of Surat – 1680
II. Shivaji’s Coronation at Raigarh – 1674
III. Treaty of Purandar – 1675
IV. Capture of Torna Fort – 1640
Of these
Ans: B) II
Ref: NR IAS ACADEMY’s +1 History, Pg.271
165. Arrange the following events of Jahangir’s reign in the chronological order:
I. Conquest of Kangra
II. Khusrau’s revolt against his father
III. Jahangir’s marriage with Nur Jahan
IV. Captain Hawkin’s visit to Jahangir’s court.
Of these
Ans: D) II, IV, III, I
Ref: NR IAS ACADEMY’s Modern India One- word, Pg.33
Ref: NR IAS ACADEMY’S Modern India, Pg.
166. Match List I (Cholar rulers) correctly with List II (Titles) and select your answer using the codes given below:
List I List II
(Chola Rulers) (Titles)
a) Rajaraja I 1. Sangam Thavirtha Chola
b) Rajendra I 2. Vallabha Vallabha
c) Vira Rajendra I 3. Kadarangonda
d) Kulothunga I 4. Sivapadhasekara
Codes:
a b c d
Ans: D) 4 3 2 1
Ref: NR IAS ACADEMY’S Ancient India, Pg.34
167. Rice husks and spikelets embedded in clay and pottery have been discovered in which of the following sites of Indus Valley?
Ans: C) Lothal and Rangpur
Ref: NR IAS ACADEMY’S Ancient India, Pg.3 Q.No.45
168. Match List I correctly with List II and select your answer using the codes given below:
List I List II
a) Peshwa 1. Finance Minister
b) Amatya 2. Prime Minister
c) Samanta 3. Home Secretary
d) Sachiv 4. Foreign Secretary
Codes:
a b c d
Ans: C) 2 1 4 3
Ref: NR IAS ACADEMY’S +1 History Pg. 272
169. Eliminate the wrong pair from the following matches:
Kingdoms conquered
by Alauddin Khalji – Rulers of the Kingdoms
Ans: C) Malwa – Ram Chandra Deva
170. Consider the following statements:
Assertion (A): Akbar’s ‘Din-i-Ilahi’ was a universal religion with the object of establishing ‘Sulh-i-Kul’ or universal peace.
Reason (R): Akbar abolished the Pilgrimage Tax and the Jizya which were imposed on the Hindus.
Now select your answer according to the coding scheme given below:
Ans: A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
171. Who among the following categories can vote through postal ballot?
I. Members of the armed forces.
II. Armed Police Force of the State.
III. Central Government servants in posts outside India.
IV. Union and State Ministers.
Of these
Ans: A) I, II, and III are right but IV is wrong
Ref: NR IAS ACADEMY’S Indian Constitution, Pg.91
172. Which one of the following is correctly matched?
Schedule Subject
Ans:C) VIth Schedule – Provisions relating to the administration of Tribal areas in the State of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram
Ref: NR IAS ACADEMY’S Indian Constitution, Pg.93
173. Who described the Constitution of India as ‘federal in form but unitary in spirit, and ‘quasifederal’?
Ans: C) K. C. Wheare
Ref: NR IAS ACADEMY’S Indian Constitution EM, Pg.4
174. Consider the following statements:
Assertion (A): Human Rights are universal.
Reason (R): Human Rights are natural rights.
Now select your answer according to the coding scheme given below:
Ans: A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
Ref: NR IAS ACADEMY’S Indian Constitution, Pg.20 (Eng-Med)
175. The judicial powers and functions of the President are
I. Pardon, reprieve, respite
II. Remission of punishment
III. Remit or commute the sentence of any person convicted.
Of these
Ans: C) I, II and III
Ref: NR IAS ACADEMY’s Indian Constitution Pg.30
176. Regional Election Commissioners are appointed by
Ans: A) the President in consultation with the Election Commission.
Ref: NR IAS ACADEMY’s Indian Constitution Pg.76
177. Which of the following statements are true?
I. The Bill for the amendment of the Constitution can be introduced in either house of the Parliament.
II. An amendment bill should be passed by both the houses of Parliament separately.
III. There is a provision for a joint sitting if both the hosues differ.
Ans: A) I and II are true
Ref: NR IAS ACADEMY’S Indian Constitution Pg.118 (English Medium Pg.183)
178. Right to equality before law (Article No. 14) is given to
Ans: C) both Citizens and foreigners
Ref: NR IAS ACADEMY’S Indian Constitution, Pg.No.10 (Eng-Med)
179. Match List I correctly with List II and select your answer using the codes given below:
List I List II
(Method of appointment of (Country)
the political executive)
a) Hereditary principle 1. India
b) Direct election 2. Switzerland
c) Indirect election 3. USA
d) Election by Legislature 4. England
Codes:
a b c d
Ans: B) 4 3 1 2
Ref: NR IAS ACADEMY’S Indian Constitution, Pg.No.18 (English Medium Pg.26)
180. The Council of Ministers consists of
Ans: C) both (A) and (B) are correct
Ref: NR IAS ACADEMY’s Indian Constitution, Pg.28 (English Medium-35)
181. Choose the correct descending order of the planets, according to the number of satellites they possess:
Ans: A) Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune
Ref: NR IAS ACADEMY’S 6th-8th Geography Materials, Pg.3 (English Medium Pg.3)
182. In Tamil Nadu, the potential districts for wind energy are
Ans: D) Coimbatore, Tirunelveli, Kanniyakumari
Ref: NR IAS ACADEMY’s 9th-10th GeographY Material Pg.107
183. Match List I correctly with List II and select your answer using the codes given below:
List I List II
(Recent Disasters in India) (Month / Year)
a) Chamauli Earthquake 1. December, 2004
b) Orissa Super Cyclone 2. August, 2005
c) Bombay-Gujarat Flood 3. March, 1999
d) Tsunami 4. October, 1999
Codes:
a b c d
Ans: A) 3 4 2 1
Ref: NR IAS ACADEMY’S 6-8th Geography material, Pg.45 (English Medium Pg.24)
184. Identify the peninsular rivers of India according to the given sketch:
Ans: A) Pennaru – Tungabhadra – Bhima-Wardha
Ref: NR IAS ACADEMY’S Important Maps, Projector Class.
185. The table indicating the inclination angle of the important stars, which can be used for location purposes, is termed as
Ans: C) Inclination chart
186. Which one of the following comes under NBFIs?
Ans: D) None of these
Ref: NR IAS ACADEMY’S Indian Economy, One-word, Pg.No.42
187. In money supply M3 = M1 +
Ans: A) net time deposits of banks
Ref: NR IAS ACADEMY’s Indian Economy Pg.46 (EM)
188. Inflation is most often caused by
Ans: C) rapid expansion of money supply
Ref: NR IAS ACADEMY’s Indian Economy Pg.11
189. An increase in the growth rate of money supply is most likely to be followed by
Ans: D) inflation
Ref: NR IAS ACADEMY’s Indian Economy Pg.11
190. Which one of the following is not correctly matched?
Ans: B) Anukleshwar oil field – Maharashtra
Ref: NR IAS ACADEMY’s Geography Material Pg.40
191. Identify the correct order of Events from the following:
Ans: D) All Parties Convention, All India Muslim Conference, Communal Award, Official demand for Pakistan.
Ref: NR IAS ACADEMY’s Modern India, Pg.58, 59
192. Consider the following statements:
Assertion (A): In October, 1940 Gandhi gave the call for a limited Satyagraha by a few selected individuals.
Reason (R): To make clear that India was not a party in the Second World War.
Now select your answer according to the coding scheme given below:
Ans: B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
Ref: NR IAS ACADEMY’s Modern India, Pg.37
193. Match List I correctly with List II and select your answer using the codes given below:
List I List II
a) Young India 1. Dadabhai Naoroji
b) Satyarth Prakash 2. Maulana Abul
Kalam Azad
c) Poverty and un-British rule in India
3. Lala Lajpat Rai
d) India wins Freedom 4. Swami Dayanand
Saraswati
Codes:
a b c d
Ans: D) 3 4 1 2
Ref: NR IAS ACADEMY’s Modern India, Pg. No.1, 12.
194. The prominent members of the Bharat Mata Association were
Ans: B) Nilakanta Brahmachari, Sankara Krishna Iyer and Vanchi Iyer
195. Match List I correctly with List II and select your answer using the codes given below:
List I List II
a) The Commonweal 1. Rajendra Prasad
b) Abhyudaya 2. Annie Besant
c) Al Hilal 3. Madan Mohan Malaviya
d) Desh 4. Maulana Abul Kalam Azad
Codes:
a b c d
Ans: D) 2 3 4 1
Ref: NR IAS ACADEMY’s Modern India Pg.22
196. Which one of the following statemens(s) is/are correct?
I. Halley’s comet becomes visible once in 76 years.
II. The tail of the Halley’s Comet is always opposite to the sun.
Of these
Ans: C) Both are correct
Ref: NR IAS ACADEMY’s Geography Material, Pg.4
197. Match List I correctly with List II and select your answer using the codes given below:
List I List II
a) Nimbus 1. low clouds
b) Stratus 2. rain clouds
c) Cirrus 3. middle clouds
d) Alto 4. high clouds
Codes:
a b c d
Ans: A) 2 1 4 3
Ref: NR IAS ACADEMY’s 6th-8th Geography Material, Pg.38
198. Consider the following statements:
I. Coral reef grows best in brightly lighted water.
II. Corals prefer turbid water.
Of these
Ans: B) I is correct, but II is wrong
199. Consider the following statements:
Assertion (A): Equatorial forest in the world is dense and impenetrable with largest number of plants.
Reason (R): The luxuriant growth of natural vegetation due to high temperature and high rainfall throughout the year.
Now select your answer according to the coding scheme given below:
Ans: B) Both (A) and (R) are true
200. The shaded areas in the given India map receive the average annual rainfall amounting to
Ans: D) above 200 cm

Download 43.89 Kb.

Share with your friends:




The database is protected by copyright ©sckool.org 2022
send message

    Main page