Chapter 2—Being Ethical and Socially Responsible essay



Download 0.99 Mb.
Page1/6
Date09.08.2018
Size0.99 Mb.
  1   2   3   4   5   6

Full file at http://testbank360.eu/test-bank-foundations-of-business-2nd-edition-pride

Chapter 2—Being Ethical and Socially Responsible
ESSAY
1. Define business ethics.

ANS:


Answer not provided.

PTS: 1 DIF: Easy REF: p. 35 OBJ: 2-1

NAT: AACSB: Ethics TOP: Business Ethics Defined
2. Why are fairness and honesty in business important ethical concerns? Give examples.

ANS:


Answer not provided.

PTS: 1 DIF: Moderate REF: p. 35-36 OBJ: 2-2

NAT: AACSB: Ethics TOP: Ethical Issues
3. What are the major ethical issues businesspeople face?

ANS:


Answer not provided.

PTS: 1 DIF: Moderate REF: p. 35-37 OBJ: 2-2

NAT: AACSB: Ethics TOP: Ethical Issues
4. What are the three major sets of factors believed to affect ethical behavior in an organization?

ANS:


Answer not provided.

PTS: 1 DIF: Easy REF: p. 38 OBJ: 2-3

NAT: AACSB: Ethics TOP: Factors Affecting Ethical Behavior
5. How can the government encourage ethical behavior? Give an example.

ANS:


Answer not provided.

PTS: 1 DIF: Difficult REF: p. 39 OBJ: 2-4

NAT: AACSB: Ethics TOP: Encouraging Ethical Behavior
6. Define a code of ethics. Do codes cover every business situation?

ANS:


Answer not provided.

PTS: 1 DIF: Moderate REF: p. 39 OBJ: 2-4

NAT: AACSB: Ethics TOP: Encouraging Ethical Behavior
7. How can organizations encourage ethical behavior?

ANS:


Answer not provided.

PTS: 1 DIF: Moderate REF: p. 39-42 OBJ: 2-4

NAT: AACSB: Ethics TOP: Encouraging Ethical Behavior
8. What are some guidelines for making ethical decisions?

ANS:


Answer not provided.

PTS: 1 DIF: Moderate REF: p. 42 OBJ: 2-4

NAT: AACSB: Ethics TOP: Encouraging Ethical Behavior
9. Define the doctrine of caveat emptor.

ANS:


Answer not provided.

PTS: 1 DIF: Easy REF: p. 47 OBJ: 2-5

NAT: AACSB: Analytic TOP: The Evolution of Social Responsibility in Business
10. What are the two views of social responsibility? Explain.

ANS:


Answer not provided.

PTS: 1 DIF: Moderate REF: p. 48-49 OBJ: 2-6

NAT: AACSB: Ethics TOP: Two Views of Social Responsibility
11. How does the economic model of social responsibility differ from the socioeconomic model of social responsibility?

ANS:


Answer not provided.

PTS: 1 DIF: Difficult REF: p. 48-49 OBJ: 2-6

NAT: AACSB: Ethics TOP: Two Views of Social Responsibility
12. What would proponents of the socioeconomic model argue to support their position?

ANS:


Answer not provided.

PTS: 1 DIF: Moderate REF: p. 49 OBJ: 2-6

NAT: AACSB: Ethics TOP: Two Views of Social Responsibility
13. What would opponents of the socioeconomic model argue to support their position?

ANS:


Answer not provided.

PTS: 1 DIF: Moderate REF: p. 50 OBJ: 2-6

NAT: AACSB: Ethics TOP: Two Views of Social Responsibility
14. Define consumerism.

ANS:


Answer not provided.

PTS: 1 DIF: Moderate REF: p. 51 OBJ: 2-7

NAT: AACSB: Ethics TOP: Consumerism
15. Explain the six basic rights of consumers.

ANS:


Answer not provided.

PTS: 1 DIF: Moderate REF: p. 51-52 OBJ: 2-7

NAT: AACSB: Ethics TOP: Consumerism
16. What are the three major consumerism forces today?

ANS:


Answer not provided.

PTS: 1 DIF: Easy REF: p. 52 OBJ: 2-7

NAT: AACSB: Ethics TOP: Consumerism
17. What is an affirmative action program? Be certain to detail the objectives of such programs in your answer.

ANS:


Answer not provided.

PTS: 1 DIF: Moderate REF: p. 54 OBJ: 2-8

NAT: AACSB: Ethics TOP: Employment Practices
18. Why did Congress create the Equal Employment Opportunity Commission?

ANS:


Answer not provided.

PTS: 1 DIF: Easy REF: p. 55 OBJ: 2-8

NAT: AACSB: Analytic TOP: Employment Practices
19. Why is pollution of concern to most citizens? Why are some businesspeople particularly concerned about pollution?

ANS:


Answer not provided.

PTS: 1 DIF: Moderate REF: p. 56 OBJ: 2-9

NAT: AACSB: Analytic TOP: Concern for the Environment
20. Describe the four types of pollution. Who should pay for a clean environment?

ANS:


Answer not provided.

PTS: 1 DIF: Easy REF: p. 56-59 OBJ: 2-9

NAT: AACSB: Ethics TOP: Concern for the Environment
21. What sort of information should be included in a social audit? Who would prepare the audit? How would such a document be used?

ANS:


Answer not provided.

PTS: 1 DIF: Moderate REF: p. 60 OBJ: 2-10

NAT: AACSB: Ethics TOP: Implementing a Program of Social Responsibility
22. How should social responsibility programs be funded? Explain your answer.

ANS:


Answer not provided.

PTS: 1 DIF: Moderate REF: p. 60 OBJ: 2-10

NAT: AACSB: Analytic TOP: Implementing a Program of Social Responsibility
23. What are the four steps in developing a program of social responsibility?

ANS:


Answer not provided.

PTS: 1 DIF: Moderate REF: p. 60 OBJ: 2-10

NAT: AACSB: Analytic TOP: Implementing a Program of Social Responsibility
MULTIPLE CHOICE
Excellent Air Incorporated (EAI)
Excellent Air Inc. is a well-known establishment in the airline business. It is currently one of the top firms in the industry. The company prides itself on good customer service and being concerned with the broader societal good. EAI management is not only concerned with doing things right, but also with doing the right things. Many of their decisions reflect this philosophy. Initially, the company had a problem with employees reporting their suspicions about unethical behavior to the press instead of to EAI management. As a result, the company made sure its employees knew the firm's guidelines on fixing ethical issues. EAI also developed a code of conduct based on standards that continue to be upheld within the company. Since the code of conduct has been put in place, there have been much fewer ethical violations.
Although employee salaries at EAI are not as high as those at competing firms, the company experiences very low employee turnover. The firm has created a corporate culture that not only makes its employees want to stay, but that also results in higher profits. If EAI can maintain the relationship it has built with its employees and customers, it will have little difficulty keeping up its remarkable success.
24. Refer to Excellent Air Incorporated. EAI's creation of its code of conduct demonstrated its application of moral standards to business situations, which is also known as _____.

a.

moral responsibility

b.

social consciousness

c.

social responsibility

d.

moral consciousness

e.

business ethics

ANS: E PTS: 1 DIF: Moderate REF: p. 35

OBJ: 2-1 NAT: AACSB: Ethics TOP: Scenario Questions
25. Refer to Excellent Air Incorporated. Since the company created its code of conduct, employees have limited ____ or amount of freedom to perform an unethical act.

a.

time

b.

responsibility

c.

moral dilemmas

d.

unethical options

e.

opportunity

ANS: E PTS: 1 DIF: Moderate REF: p. 38

OBJ: 2-3 NAT: AACSB: Ethics TOP: Scenario Questions
26. Refer to Excellent Air Incorporated. Initially, employees were not willing to go to EAI management with ethical issues, but would instead report them to the press. This is an example of _____.

a.

whistle-blowing

b.

a social audit

c.

poor employees

d.

opportunity emptor

e.

a narc

ANS: A PTS: 1 DIF: Easy REF: p. 40

OBJ: 2-4 NAT: AACSB: Ethics TOP: Scenario Questions
27. Refer to Excellent Air Incorporated. The principles that EAI chooses to pride itself on show that the company has _____.

a.

a moral minority

b.

cultural diversity

c.

social responsibility

d.

caveat emptor

e.

a social audit

ANS: C PTS: 1 DIF: Easy REF: p. 42

OBJ: 2-4 NAT: AACSB: Ethics TOP: Scenario Questions
28. Refer to Excellent Air Incorporated. To fix the ethical issue problems, EAI management should have implemented all of the following guidelines for making ethical decisions except which one?

a.

Listen and learn.

b.

Identify the ethical issue.

c.

Create and analyze options.

d.

Create an industry benchmark.

e.

Explain your decision and resolve any differences that arise.

ANS: D PTS: 1 DIF: Easy REF: p. 42

OBJ: 2-4 NAT: AACSB: Ethics TOP: Scenario Questions
XYZ Coffee
Nancy is a highly respected person within her community. She is Hispanic in a largely Caucasian-populated area. Since Nancy was looking for a new job, she went to a new company in the area called XYZ Coffee, where she applied for a position. After the interview, Nancy felt confident that she would be hired because of her qualifications. However, she did not get a call back. Initially, Nancy did not think twice about it, but she felt differently when she visited the same coffee store later to purchase something for a friend. The company had hired an inexperienced Caucasian male with a history of unemployment. At this point, Nancy was quite aggravated, but she left the issue alone.
She ended up asking an associate for an espresso machine. The employee informed Nancy where the machine was located and retrieved it for her. Nancy asked if there were any other espresso machines of higher quality. When the associate said no, Nancy purchased the item and left. After she gave the gift to her friend, she noticed a much better quality espresso machine that someone else had given her. Nancy asked where they had purchased it, and they responded, "XYZ Coffee."
29. Refer to XYZ Coffee. Nancy's right to product options in buying an espresso machine is known as _____.

a.

caveat emptor

b.

consumerism

c.

affirmative action

d.

social audit

e.

business ethics

ANS: B PTS: 1 DIF: Difficult REF: p. 51

OBJ: 2-7 NAT: AACSB: Ethics TOP: Scenario Questions
30. Refer to XYZ Coffee. Which basic consumer right was infringed when Nancy bought the espresso machine?

a.

the right to safety

b.

the right to be heard

c.

the right to service

d.

the right to respect

e.

the right to choose

ANS: E PTS: 1 DIF: Moderate REF: p. 52

OBJ: 2-7 NAT: AACSB: Ethics TOP: Scenario Questions
31. Refer to XYZ Coffee. Nancy is a(n) ____ within her community.

a.

outcast

b.

active member

c.

minority

d.

bad influence

e.

unethical person

ANS: C PTS: 1 DIF: Easy REF: p. 54

OBJ: 2-8 NAT: AACSB: Ethics TOP: Scenario Questions
32. Refer to XYZ Coffee. If Nancy were Caucasian and the company employees were mostly Hispanic, the way she was treated would be referred to as _____.

a.

affirmative action

b.

legal discrimination

c.

simply unethical

d.

reverse discrimination

e.

a perfect match

ANS: D PTS: 1 DIF: Moderate REF: p. 55

OBJ: 2-8 NAT: AACSB: Ethics TOP: Scenario Questions
33. Refer to XYZ Coffee. Before he got his job, another description for the employee who was hired over Nancy would be _____.

a.

an unemployed

b.

a minority

c.

a whistle-blower

d.

a caveat emptor

e.

a consumerist

ANS: A PTS: 1 DIF: Easy REF: p. 55

OBJ: 2-8 NAT: AACSB: Ethics TOP: Scenario Questions
34. The Jackson Springs Coal Mine recently discovered that the mine was contaminating the local drinking water. Cleaning up the mine and the surrounding areas would probably bankrupt the mine, causing the loss of hundreds of local jobs, but doing nothing would endanger the health of the community. The mine faces a serious ____ decision.

a.

business

b.

ethical

c.

environmental

d.

social responsibility

e.

cost

ANS: B PTS: 1 DIF: Difficult REF: p. 35

OBJ: 2-1 NAT: AACSB: Ethics TOP: Business Ethics Defined
35. Which of the following holds true in the case of business ethics?

a.

It is laws and regulations that govern business.

b.

It is the application of moral standards to business situations.

c.

It does not vary from one person to another.

d.

It is most important for advertising agencies.

e.

They are well-defined rules for appropriate business behavior.

ANS: B PTS: 1 DIF: Easy REF: p. 35

OBJ: 2-1 NAT: AACSB: Ethics TOP: Business Ethics Defined
36. The study of the morality of choices made by people is known as _____.

a.

ethics

b.

business ethics

c.

freedom of choice

d.

moral aptitude

e.

standard of behavior

ANS: A PTS: 1 DIF: Easy REF: p. 35

OBJ: 2-1 NAT: AACSB: Ethics TOP: Business Ethics Defined
37. Brant promised to repair Carolyn's car on Thursday. After picking up the necessary part at a junkyard, he discovered he could not do the job after all and that the junkyard would not buy back the part. Carolyn does not know about these developments. However, she thinks Brant will be finished with her car sometime today. What should Brant do?

a.

try to repair the car even though he does not really know how

b.

try to repair the car so he can at least get his money's worth out of it

c.

call Carolyn to inform her of the problem, and recommend a reputable repair shop

d.

fake an emergency and contact Carolyn on Monday

e.

stall for time to read up on car repairs so he can practice on Carolyn's car

ANS: C PTS: 1 DIF: Difficult REF: p. 35

OBJ: 2-2 NAT: AACSB: Ethics TOP: Ethical Issues
38. Customers expect a firm's products to

a.

boost sales.

b.

be profitable.

c.

earn a reasonable return on investment.

d.

be available everywhere.

e.

be safe, reliable, and reasonably priced.

ANS: E PTS: 1 DIF: Easy REF: p. 35

OBJ: 2-2 NAT: AACSB: Ethics TOP: Ethical Issues
39. Investors expect management to do all of the following except

a.

consult them on ethical decisions.

b.

increase sales.

c.

boost the company's profit.

d.

increase the return to the investor.

e.

make sensible financial decisions.



Download 0.99 Mb.

Share with your friends:
  1   2   3   4   5   6




The database is protected by copyright ©sckool.org 2020
send message

    Main page