Ans:- a the angles abc are 5x0, 7x0 and 6x0 respectively. What is the measure of the Ð bca?



Download 0.58 Mb.
Page1/7
Date14.11.2016
Size0.58 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7
Paper : Numerical Aptitude (RRB)  

 1.Minimum number that should be added to 23087 to make it completely divisible by 8 is ......

(a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4

Ans:- A

 2.The angles ABC are 5x0, 7x0 and 6x0 respectively. What is the measure of the Ð BCA?

(a) 500 (b) 600 (c) 700 (d) cannot decide

Ans:- C

 3.390× 1000 × 201 × 34 = ?

(a) 895 (b) 1540 (c) 1620 (d) 1780

Ans:- C

6.2100 ¸ 84 = √?

(a) 25 (b) 35 (c) 1225 (d) 625



Ans:- D

 8.Ratio of costs of a table and a chair is 5:3 . If the tables cost Rs. 500 more



than the cost of chair's, what is the chair's cost?

(a) Rs. 1250 (b) Rs. 1750 (c) Rs. 1450 (d) Rs. 750



Ans:- D

 9. 1646 − 13 × 18 + 249 = ? + 875

(a) 786 (b) 687 (c) 2486 (d) 2356

Ans:- A

 10.A number when divided by 5 leaves the remainder 3. What is the remainder when the square of the same number is divided by 5?

(A) 9 (b) 3 (c) 0 (d) 4

Ans:- D

 11.12% 650 + ? % of 400 = 110

(a) 25 (b) 18 (c) 8 (d) 80%

Ans:- C

 12.A train 'A' crosses a 160 m standing train 'B' in 15 sec and a standing person in 9 sec. What is its speed?

(a) 96 km/hr (b) 72 km/hr (c) 84 km/hr (d) 92 km/hr

Ans:- A

 13.The type of matrix

2 0 0

0 √3 0

0 0 √2

is?

(a) Scalar (b) Unit (c) Diagonal (d) Transpose



Ans:- C

 14.The value of log 10000 is

(a) 4 (b) 8 (c) 5 (d) 6

Ans:- A

 15.The sum of all numbers between 800 and 1100 which are divisible by 79 is

(a) 2846 (b) 2844 (c) 3844 (d) 3584

Ans:- B

17.The difference between the squares of any two consecutive integers is equal to

(a) Product of two numbers (b) Sum of two numbers

(c) Difference of two numbers (d) An even number

Ans:- B

18.74 is divided into two parts so that 5 times one part and 11 times the others part are together equal to 454. Then the parts are

(a) 14,60 (b) 60,14 (c) 30,44 (d) 20,34



Ans:- B

22.If 4 workers can make 42 toys in 6 days, how many toys can 12 workers make in 3 days?

(a) 63 (b) 28 (c) 252 (d) 7



Ans:- A

 23.The price of 349 coconuts are Rs 2094. What will be the price of 26 dozens of coconuts?

(a) Rs 1662 (b) Rs 1562 (c) Rs 2062 (d) Rs 1872

Ans:- D

 24.The area of a rectangular field is 10 times of its length. If the breadth of the field is 10m, what is its length?

(a) 40m (b) 25m (c) 20m (d) data inadequate

Ans:- D

25.The salary of an employee was reduced by 40% first and then was increased by 50%. How much percent did he lose?

(a) 15% (b) 20% (c) 10% (d) 12%



Ans:- C

 30.If 9 men & 15 women can do a piece of work in 25 days, then 39 men and 10 women will complete the same work in

(a) 7 days (b) 6 days (c) 5 days (d) 4 days

Ans:- C

 31.One person took a loan of Rs. 5000 for 3 yrs on simple interest. After three years he paid back Rs. 6200 including the principal and the interest accrued. Calculate the rate of interest.

(a) 6% (b) 7% (c) 8% (d) 7.5%

Ans:- C

32.The smallest number which when added to the number 1154 makes it a perfect square is

(a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4



Ans:- B

 33.The present age of Ramesh is ¼ of his father's age. After 4 years, the sum of their ages will be 68. What is the present age of Ramesh?

(a) 10 yrs (b) 15 yrs (c) 16 yrs (d) 12 yrs

Ans:- B

 35. Sheet metal required to make a hollow cone of height 24 cm and radius 7 cm is

(a) 407 cm2 (b) 250 cm2 (c) 704 cm2 (d) 400 cm2

Ans:- C

 37. If 42 men can do a work in 15 days, how many men are required to complete it in 21 days?

(a) 24 (b) 36 (c) 30 (d) none of these

Ans:- A

 38. Average marks in Maths in a class of 40 students is 45. Average of all the 30 boys is 50. Then the average marks obtained by the girls is

(a) 30 (b) 35 (c) 25 (d) none of these

Ans:- A

 39. The largest angle of a quadrilateral is two times the smallest angle. If the angles form a series (a, a+d, a+2d, a+3d), the other two angles would be

(a) 600, 1200 (b) 800, 1000 (c) 900, 1000 (d) 700, 900

Ans:- B

 40. A mixture of 20 kg of spirit and water contains 10% water. How much water must be added to this mixture to raise the percentage of water to 25%

(a) 4 kg (b) 5 kg (c) 8 kg (d) 30 kg

Ans:- A

 41. A shopkeeper bought locks at the rate of 8 locks for Rs. 34 and sold them at 12 locks for Rs. 57. The number of locks he should sell to have a profit of Rs. 900 is

(a) 1400 (b) 1600 (c) 1800 (d) 2000

Ans:- C

 42. A person travels equal distance with speed of 3 km/hr; 4 km/hr and 5 km/hr. and takes a total time of 47 minutes. The total distance (in km) is

(a) 1 (b) 3 (c) 4 (d) 5

Ans:- A

43. The perimeter of a circular and another square field are equal. Find the area in sq.m of the circular field if the area of the square field is 484 sq.m.

(a) 888 (b) 770 (c) 616 (d) None of these



Ans:- C

 44. If the compound interest on a certain sum for 2 yrs at 10% annum is Rs. 2100, the simple interest on it at the same rate for 2 yrs will be.

(a) Rs. 1700 (b) Rs. 1800 (c) Rs. 1900 (d) Rs. 2000

Ans:- D

 45. The diagonal of a square A is x + y. The diagonal of a square 'B' with twice the area of A is

(a) 2(x + y) (b) x + 2y (c) √2 (x + y) (d) 2x + 4y

Ans:- C

 46. If 10x+3y : 5n+2y = 9:5, then x : y is

(a) 3:5 (b) 5:3 (c) 2:5 (d) 1:2

Ans:- A

 47. Free International CallsSMS & Call Friends for Free across the World. Call Now! Safe Feed Of My BabyFor Safe Feeding And Healthy Baby, visit.Your Ad HereA conical tent of radius 12m and height 16m is to be made. Find its cost if canvas is Rs. 10 per m2

(a) Rs 7543 (b) Rs 7445 (c) Rs 7342 (d) 7600

Ans:- A

 48. 1, 5, 14, 30, ?, 91

(a) 45 (b) 55 (c) 46 (d) 60

Ans:- B

49. 1, 2, 4, 6, 7, 10, 10, ?, 13

(a) 7 (b) 11 (c) 14 (d) 12



Ans:- C

 50. 2, 6, 30, 60, 130, ?

(a) 210 (b) 216 (c) 200 (d) 160

Ans:- A

Paper : General Knowledge (RRB)

   


 1. When was the first underground railway (Metro Railway) started?

(a) 1982 (b) 1989 (c) 1984 (d) 1992

Ans:- C

 2. Shatabdi Express train was started in

(a) 1984 (b) 1988 (c) 1990 (d) 1985

Ans:- B

 3.At which of the following places Diesel Component Works is established?

(a) Jamshedpur (b) Patiala (c) Perambur (d) Varanasi

Ans:- B

 4.Which Zone is the largest in Indian Railways?

(a) Central Railway (b) Northern Railway

(c) Eastern Railway (d) Western Railway



Ans:- C

 5.The railway station situated in the extreme south is

(a) Chennai (b) Cochin (c) Kanyakumari (d) Trivandrum

Ans:- C

 6.A platform surrounded by rail lines from all the four sides, is called

(a) dock platform (b) passenger platform

(c) island platform (d) goods platform



Ans:- C

7.When was the nationalization of Indian Railways done?

(a) 1952 (b) 1950 (c) 1951 (d) 1954



Ans:- B

8.In which year Research, Design and Standard organization was established?

(a) 1954 (b) 1957 (c) 1959 (d) 1967



Ans:- B

9.Railway Staff College is situated at

(a) Bangalore (b) Secundrabad (c) Chennai (d) Vadodara



Ans:- D

10.Where is the Research, Design and Standard Organisation situated?

(a) Lucknow (b) Bangalore (c) Pune (d) New Delhi

Ans:- A

11.Which is the following pairs of regional Railways and their headquarters not true?

(a) South-Central Railway - Secunderabad

(b) Central railway - Bhopal

(c) South Railway - Chennai

(d) North Railway - New Delhi

Ans:- B

12.Between which of the destinations the first Indian train was started?

(a) from Calcutta to Delhi (b) From Mumbai to Thane

(c) From Mumbai to Surat (d) From Mumbai to Madras

Ans:- B

13.When was the first train in Indian started?

(a) 1851 (b) 1852 (c) 1853 (d) 1854



Ans:- C

14.In which Governor-General's reign railway lines in India was established?

(a) Lord William Bentick (b) Lord Cornwallis

(c) Lord Kenning (d) Lord Dalhousie

Ans:- D

15.A station where the rail lines end, is called

(a) junction station (b) way-side-station

(c) block station (d) terminal station

Ans:- D

16.How much distance was traveled by first train of India?

(a) 33 km (b) 36 km (c) 34 km (d) 46 km



Ans:- C

17.What is the position of the Indian Railway in the world according to the length of rail lines?

(a) First (b) Second (c) Third (d) Fourth



Ans:- D

18.What is the length of North-Eastern Frontier Railway (NEFR)?

(a) 4300 Km (b) 3700 Km (c) 4290 km (d) 5298 km



Ans:- B

19.The headquarters of North-Eastern railway is situated at

(a) Mumbai (V.T) (b) Guwahati (c) Gorakhpur (d) New Delhi



Ans:- C

20.When was the North-Eastern frontier Railway (NEFR) established?

(a) 15th Jan, 1958 (b) 15th Jan, 1955

(c) 2nd Jan, 1956 (d) 14th April, 1952

Ans:- A

21.The headquarters of North -Eastern Frontier Railway (NEFR) is

(a) Calcutta (b) Maligaon (Guwahati)

(c) Chennai (d) Gorakhpur

Ans:- B

22.In which of the following cities, the first sub-way train was started?

(a) Mumbai (b) Delhi (c) Calcutta (d) Chennai



Ans:- C

23.General Manger is responsible for

(a) Railway Board (b) Railway Ministry

(c) Both railway Board and Railway Ministry

(d) None of these



Ans:- A

24.The headquarters of South-Central Railways is situated at

(a) Mumbai (V.T) (b) Chennai

(c) Secundrabad (d) Mumbai (Central)

Ans:- C

25.The headquarters of Northern Railway is at

(a) New Delhi (b) Guwahati (c) Gorakhpur (d) Mumbai (V.T)



Ans:- A

26.The headquarters of South Railways is situated at

(a) Calcutta (b) Chennai (c) Delhi (d) Mumbai



Ans:- B

27.In which institution the training of electric work is being given?

(a) Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering

(b) Indian Railways Institute of Electrical Engineering

(c) Railway Staff College

(d) Indian Railways Institute of Civil Engineering

Ans:- B

28.Who invented the railway engine?

(a) Charles Babbage (b) Isaac Newton

(c) James Watt (d) George Stephenson

Ans:- D

29.Where is the Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering Institution situated?

(a) Nasik (b) Baroda (c) Jamalpur (d) Pune



Ans:- C

30.Metro Railway is functioning in which of the following Indian States?

(a) Gujarat (b) Maharashtra (c) West Bengal (d) Tamil Nadu



Ans:- C

31.The zone with the minimum length is

(a) North-Eastern Railway

(b) North-Eastern Frontier Railway

(c) South-East Railway

(d) South-Central Railway

Ans:- B

32.Where is the Indian Railways Institute of Civil Engineering Institute situated?

(a) Pune (b) Chennai (c) Nasik (d) Sikandrabad



Ans:- A

33.How many training institutions of Railways are in India?

(a) Three (b) Four (c) Five (d) Six



Ans:- C

34.What is the position of the Indian Railway under the zonal system?

(a) First (b) Second (c) Third (d) Forth



Ans:- B

35.Which of the gauges is used in the hilly areas?

(a) Broad gauge (b) Meter gauge

(c) Narrow gauge (d) Special gauge

Ans:- C

36.Where is the extreme north of India a railway station?

(a) Jammutavi (b) Amritsar (c) Pathancoat (d) Guwahat



Ans:- A

37.How many institutions do give suggestions for railways technology?

(a) One (b) Two (c) Three (d) Four



Ans:- B

38.Diesel Locomotive Works is situated at

(a) Perambur (b) Varanasi (c) Kapurthala (d) Bangalore



Ans:- B

39.The manufacturing of steam engine in Chittranjan Locomotive Works was stopped in

(a) 1974 (b) 1961 (c) 1971 (d) 1973



Ans:- C

40.The passenger bogies of the Indian Railways are manufactured at which of the following places?

(a) Kapurthala (b) Chittranjan (c) Perambur (d) Bangalore



Ans:- C

41.Indian Railways which is the largest of the Public Sector Enterprises, is divided into how many regions?

(a) 7 (b) 9 (c) 8 (d) 10



Ans:- B

42.Besides Mahrashtra, Karnataka and Goa, which of the following is the fourth State for Konakan Railway Project?

(a) Kerala (b) Tamil Nadu (c) Gujarat (d) Andhra Pradesh



Ans:- A

43.Palace On Wheels train was inaugurated in

(a) 1988 (b) 1972 (c) 1982 (d) 1965



Ans:- C

44.When was the Central Railway established?

(a) 5th Nov 1951 (b) 14th Nov 1951

(c) 14th April 1951 (d) 16th August, 1951

Ans:- A

45.Rajasthan is under which of the following railway zones?

(a) Northern region (b) Western region

(c) North-Western region (d) Central Region

Ans:- B

46.The largest national enterprise of India is

(a) Indian Railway (b) Indian Shipyard

(c) Airways (d) None of these

Ans:- A

47.The first locomotive which was manufactured in Chittranjan on

(a) November 1950 (b) October 1950

(c) September 1949 (d) October 1954

Ans:- A

48.Where is the wheel and axle plant of Indian Railways situated?

(a) Chittranjan (b) Kapurthala (c) Bangalore (d) Perambur



Ans:- C

49.When was the Jammu City appeared on the map of Indian Railway?

(a) 1965 (b) 1963 (c) 1967 (d) 1965



Ans:- D

50.Where is the headquarters of Central Railway situated?

(a) Mumbai (V.T) (b) Mumbai (Church Gate)

(c) Gwalior (d) Gorakhpur

Ans:- A

Paper : General Intelligence (RRB) 
    
1. P, Q, R, S, T and U are standing in a row from left to right in the ascending order of their heights. Q is taller than P but shorter than U. Except T, all others are shorter than U. S is shorter than P but taller than R. Which of the following pairs of persons are at both ends?
(a) U and R (b) S and T (c) U and S (d) R and T 
Ans:- D 

 2. In the following questions, A & B, four items are given. Three of them are related to one another in some particular way and hence form a group. Which one does not belong to the
group?

 3. A. (a) 27 (b) 1331 (c) 343 (d) 510 
Ans:- D 

 4. B. (a) Gram (b) Wheat (c) Bread (d) Maize 
Ans:- C 

 6. 'Table' is related to 'Wood', in the same way as 'Shirt' is related to:
(a) Cotton (b) Cloth (c) Thread (d) Garment 
Ans:- B 

 7. In a certain code language POWER is written as 61452 and COULD is written as 81379. How will the word COUPLE be written in that code language?
(a) 913765 (b) 831657 (c) 813675 (d) 813567 
Ans:- C 

 8. How many such pairs of letters there in the word RECOVERED which have as many letters between them in the word as in the English alphabet?


(a) Five (b) Three (c) Four (d) Six 
Ans:- C 

 9. If 'P' means '−', 'Q' means '×', 'R' means '¸' and 'S' means '+', then what will be the value of the following expression?15 Q 3 P 25 R 5 S 8 
(a) 40 (b) 48 (c) 52 (d) 46 
Ans:- B 

 10. Pointing to a photograph of a man, John said, "He is the father of the brother of my son's mother". How is John related to the man in the photograph?


(a) Brother (b) Son-in-law (c) Father-in-law (d) Cousin 
Ans:- B 

 11. Which number should come in the place of question mark in the following number series. 
9 20 33 48 ? 84 105 
(a) 72 (b) 68 (c) 65 (d) 62 
Ans:- C 

 12. Geetha walks 6 km towards north, turns her left and walks 8 km, again she turns to her left and walks 6km. How far is she from the starting point?
(a) 6 km (b) 8 km (c) 10 km (d) 14 km 
Ans:- B 

 13. mn - m - nm - n 
(a) m m m (b) n n n (c) m n m (d) n m n 
Ans:- B 

 14. 4 ? 36 64 
(a) 9 (b) 25 (c) 18 (d) None of these 
Ans:- D 

 15.What will come in the place of question mark? 
816 800 764 700 ? 
(a) 636 (b) 638 (c) 610 (d) 600 
Ans:- D 

 17. Find the odd pair 
(a) 28, 4 (b) 35, 5 (c) 63, 7 (d) 56, 8 
Ans:- C 

 18. Find the odd pair 


(a) 15, 12 (b) 45, 27 (c) 20, 10 (d) 39, 18 
Ans:- C 

 19. Which one word can not be formed from the letters of the word PARAPHERNALIA
(a) RENAL (b) PRAISE (c) PENAL (d) PEAR 
Ans:- B 

20. If Z = 52, and ACT = 48, then BAT will be equal to 
(a) 39 (b) 41 (c) 44 (d) 46 
Ans:- D 

21. What should come in the place of question mark (?) in the following arrangement?
  4        3      6
  5       7       8
  6        4      5
 120      84    ?
 (a) 120 (b) 240 (c) 220 (d) 210 
Ans:- B 

22. Prem started walking straight towards south. He walked a distance of 25 m and turned to his right, walked a distance of 8 m. He then turned to his left and walked a distance of 10 m. In which direction is he now with respect to the starting point?
(a) West (b) East (c) South-West (d) South-East 
Ans:- C 

 23. In a certain code language 'tor se pub' means 'Man and Woman', 'pub log rap' means 'Boy and Girl'. What is the code for 'Man' in that code language?
(a) pub (b) se (c) tor (d) none of these 
Ans:- C 

 24. PMCK is related to TOGM, in the same way as 'DRMB' is related to 
(a) GTQB (b) HTQD (c) HSPD (d) HTRE 
Ans:- B 

 25. Seal is related to 'pup' in the same way as Zebra is related to 
(a) Whelp (b) Calf (c) Foal (d) Cub 
Ans:- C 

 26. What should come in the place of question mark in the following arrangement?
6       9      13 
3      17      8 
19      2      ? 
 (a) 5 (b) 11 (c) 7 (d) 4 
Ans:- C 
 

27. If in a certain code language, SING is coded as SINGS, what will be the code for TRUST? 
(a) SRUSTT (b) TRUSTS (c) STTRUS (d) RVSST 
Ans:- B 

28. If GIVE =43 and OR = 33, then TAKE will be equal to 
 (a) 38 (b) 37 (c) 36 (d) 34 
Ans:- B 

 31.In the following questions (A, B, C, D & E), there are three circles in each question having 5 numbers. One inside and 4 outside. The four outer number give the inner number according to some rule. Find the missing number.
 
  38.A. Male singers who are not Indians is represented by 
(a) 3 (b) 4 (c) 5 (d) 7 
Ans:- C 

39.B. Indians who are male but not singers are represented by 
(a) 2 (b) 5 (c) 7 (d) 4 
Ans:- A 

40.C. Male Indian singers are represented by 
(a) 2 (b) 5 (c) 3 (d) 4 
Ans:- C 

41.D. Males who are neither Indian nor singers is represented by 
(a) 6 (b) 2 (c) 1 (d) 7 
Ans:- A 

42.E. Non-male Indian singers are represented by 
(a) 1 (b) 2 (c) 5 (d) 4 
Ans:- D 

43.Read the following information carefully and answer the questions (A, B, C & D) given below.
P, Q, R, S, T and U are six members of a family, each of them engaged in a different profession. Doctor, Lawyer, Teacher, Engineer, Nurse, Manager. Each of
them remains at home on a different day of the week from Monday to Saturday. 
The Lawyer remains at home on Thursday. 
R remains at home on Tuesday. 
P the doctor does not remain at home either on Saturday or on Wednesday 
S in neither a doctor nor a teacher remains at home on Friday. 
Q in the Engineer and T is the manager. 

44.A. Which of the following combination is not correct 
(a) R-Teacher (b) Q-Engineer (c) S-Nurse (d) All are correct 
Ans:- D 

45.B. Which of the following combination is correct 
(a) Nurse—Friday (b) Teacher—Wednesday (c) Manager—Friday (d) Engineer—Thursday Ans:- A 

46. C. Who among them remains at home on the following day of the nurse's 
(a) Q (b) Q to T (c) S (d) None of these 
Ans:- B 

47. D. Who remains at home on Saturday 
(a) S (b) T (c) Q or T (d) None of these 
Ans:- C 

48. Fill in the missing number 
18 2 16 
15 7 8 
18 6 ? 
(a) 20 (b) 14 (c) 4 (d) 12 
Ans:- D 

49. Which letter will be the sixth to the left of the nineteenth letter from the right end of the following alphabet? 
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ? 
(a) N (b) M (c) Y (d) None of these 
Ans:- D 

50. Race : Fatigue :: Fast : ? 
(a) Hunger (b) Food (c) Race (d) Laziness 
Ans:- A

Paper : RRB ASM General Knowledge Solved Paper

1. Which of the following countries is a land locked country in south America?
a. Ecuador
b. Peru
c. Uruguay
d. Bolivia
Ans : d


2. Canary Islands belongs to
a. Norway
b. Spain
c. New Zealand
d. Portugal
Ans : b


3. Titan is the largest natural satellite of planet
a. Mercury
b. Venus
c. Saturn
d. Neptune
Ans : c


4. Which of the following planets rotates clock wise?
a. Pluto
b. Jupiter
c. Venus
d. Mercury
Ans : c


5. A difference of 1 degree in longitude at the Equator is equivalent to nearly
a. 101 km
b. 111 km
c. 121 km
d. 125 km
Ans : b


6. The earliest known Indian script is
a. Mori
b. Devanagari
c. Brahmi
d. Kharosti
Ans : c


7. How many times the preamble was amended
a. once
b. twice
c. thrice
d. four times
Ans : a


8. The term socialist was added in the Preamble by the...amendment
a. 40th
b. 42nd
c. 44th
d. 49th
Ans : b


9. The state with the lowest population in India is
a. Goa
b. Tripura
c. Mizoram
d. Sikkim
Ans : d


10. Which person or organisation received the Nobel Prize three
times so far?
a. Medame Curie
b. Linus Pauling
c. Alexender Flemming
d. International Committee of the Redcross
Ans : d


11. The Finance Commission is appointed for every... year
a. 3
b. 4
c. 5
d. 6
Ans : c


12. Under which five year plan did agriculture show a negative growth?
a. 1st plan
b. 2nd plan
c. 3rd plan
d. 4th plan
Ans : c


13. Who is the founder of the Capital city of Agra?
a. Akbar
b. Babar
c. Sikinder Lodi
d. Mubarak Shah Sayyad
Ans: c


14. The first tide generated electricity project was established at
a. Vizhinjam, Kerala
b. Mangalore, Karnataka
c. Paradeep, Orissa
d. Vishakapattanam
Ans : a


15. National Institute of Oceanography is located in :
a. Calcutta
b. Chennai
c. Mangalore
d. Panaji
Ans : d


16. The 2004 Olympics were held in :
a. Bangkok
b. Rome
c. Athens
d. Nagasaki
Ans : c


17. Who headed the committee appointed on Kargil War ?
a. Gen. V. P. Malik
b. Gen. S. K. Sinha
c. K. Subramanyam
d. K. C. Panth
Ans : c


18. The C. K. Nayudu Trophy is related to the sport of
a. cricket
b. Hockey
c. Football
d. Chess
Ans : a


19. New York is situated on the river
a. Hudson
b. Thames
c. Danube
d. Tigris
Ans : a


20. "The Woman of the Millennium" selected by the British Broadcasting Corporation (BBC) is
a. Margaret Thacher
b. Hillary Clinton
c. Chandrika Kumaratunga
d. Indira Gandhi
Ans : d


21. The General Assembly of United Nations meets
a. Once a year
b. twice a year
c. thrice a year
d. Once in five years
Ans : a


22. The "Common Wealth Games 2002" will be held in
a. Toranto
b. Manchester
c. Tokyo
d. Canberra
Ans : b


23. All India Radio commenced operations in
a. 1926
b. 1936
c. 1945
d. 1947
Ans : b


24. The "Killer Instinct" is written by
a. Sulakshan Mohan
b. M.K.Santanam
c. O.P.Sabharwal
d. Subash Jain
Ans : c


25. The Secretary-General of UN is appointed by the
a. Security Council
b. Trusteeship Council
c. General Assembly
d. World Bank
Ans : c


26. Postal Voting is other wise called:
a. external voting
b. secret voting
c. plural voting
d. proxy voting
Ans : d


27. The Common Wealth of Independent states (CIS) consists of....republica?
a. 10
b. 11
c. 12
d. 13
Ans : c


28. Which of the following harbours is considered as the world's finest natural harbour?
a. Sydney harbour
b. Toronto harbour
c. New Jersy harbour
d. Singapore harbour
Ans : a


29. Who invented Radar?
a. Henrey Backquerel
b. Max Planck
c. Robert Watson Watt
d. Humphrey Davy
Ans : c


30. Sandal Wood trees are mostly found in...
a. Trophical Evergreen Forests
b. Tropical most Decidous
c. Alpine forests
d. Trophical Thorn Forests
Ans : d


31. The first country to legalise medically assisted suicide is
a. Switzerland
b. New Zealand
c. USA
d. Netherlands
Ans : d


31. India's newsprint industry is mainly located in
a. Indore
b. Dehradun
c. Nepanagar
d. Nagpur
Ans : c


32. The tomb of Babur is at
a. Kabul
b. Lahore
c. Multan
d. Larkhana
Ans : a


33. The joint session of the two houses is presided by
a. the speaker
b. the president
c. chairman of Rajyasabha
d. none of these
Ans : a


34. The Gandhara school of Art was influenced most by the
a. Greeks
b. Shakas
c. persians
d. Kushans
Ans : a


35. The Simon Commission was appointed in
a. 1927
b. 1928
c. 1929
d. 1930
Ans : c


36. Sikkim became a full fledged state of the Indian Union, in the year ?
a. 1972
b. 1973
c. 1974
d. 1975
Ans : d


37. Who is the founder of Mahabalipuram ?
a. Rajaraja Chola
b. Mahendra Varman
c. Narsimha Varman
d. Narsimha Chola
Ans : c


38. The 189th member of United Nations is
a. Palau
b. Tuvalu
c. Soloman Islands
d. Nauru
Ans : b


39. When was Burma separated from India
a. 1947
b. 1942
c. 1937
c. 1932
Ans : c


40. Which of the following country has more than 55,000 lakes?
a. Poland
b. Denmark
c. Finland
d. Norway

Ans :c


Paper : RRB KOLKATA TICKET COLLECTOR EXAM SOLVED PAPER


1. Who is considered the real founder of the Gupta Empire?

(a) Chandragupta II

(b) Chandragupta I

(c) Samudragupta

(d) Srigupta



2. Shahjahan ascended the Mughal throne in

(a) 1628 AD

(b) 1626 AD

(c) 1625 AD

(d) 1627 AD



3. Which is correct order?

(a) Babur, Humayun, Jahangir, Akbar, Shahjahan, Aurangzeb

(b) Babur, Humayun, Akbar, Jahangir, Shahjahan, Aurangzeb

(c) Babur, Akbar, Humayun, Shahjahan, Jahangir, Aurangzeb

(d) Babur, Humayun, Shahjahan, Akbar, Jahangir, Aurangzeb



4. Ibn Batutah visited India during the rule of

(a) Alauddin Khilji

(b) Ghiyasuddin Tughlaq

(c) Sher Shah Suri

(d) Muhammad-bin-Tughlaq



5. Who was the Nawab of Bengal during ‘Battle of Plassey’?

(a) Siraj-ud-daola

(b) Mir Jafar

(c) Mir Qasim

(d) None of these




6. FIFA World Cup, 2006 was played in

(a) Germany

(b) France

(c) Spain

(d) UK



7. Munaf Patel plays which sport?

(a) Badminton

(b) Football

(c) Cricket

(d) Table-Tennis



8. The first Asian lady swimmer to have crossed the English Channel was

(a) Bula Choudhury

(b) Arati Saha

(c) Nilima Ghosh

(d) None of these



9. Which country has never won the Cricket World Cup?

(a) India (b) Pakistan

(c) Sri-Lanka (d) England




10. Which cricket playing countries fight for the ‘ASHES’?

(a) Indian and Pakistan

(b) Australia and South Africa

(c) Australia and England

(d) England and West Indies



11. Who was the first Law Minister of independent India?

(a) Jawaharlal Nehru

(b) Vallabhbhai Patel

(c) Maulana Abul Kalam Azad

(d) Dr. B.R.Ambedkar




12. Who was the first speaker of the Lok-Sabha?

(a) B.R.Ambedkar

(b) G.V.Mavlankar

(c) N.Sanjeeva Reddy

(d) Dr. S.P.Mukherjee




13. How many states (except Delhi) are there in India?

(a) 28

(b) 29


(c) 25

(d) 30



14. Which country won the first World Cup Cricket?

(a) Australia (b) India

(c) England (d) West Indies




15. Who was the woman President of the United Nations?

(a) Sarojini Naidu

(b) Vijaya Lakshmi Pandit

(c) Golda Mayer

(d) Margaret Thatcher



16. Who was the first man to land on moon?

(a) Neil Armstrong

(b) Edwin

(c) Gagarin

(d) John Collins



17. One inch is equal to how many centimeters?

(a) 2.54

(b) 2.84


(c) 2.94

(d) 3.0


18. Bronze is an alloy of copper and

(a) Nickel

(b) Tin


(c) Zinc

(d) Aluminium



19. Minus 40 degree centigrade is equal to _____ degree Fahrenheit.

(a) 104 (b) 122

(c) -40 (d) None of these



20. What is the value of XC (Roman Number)?

(a) 100 (b) 40

(c) 110 (d) 90



21. The person of which of the following blood groups can accept the blood of any group?

(a) AB

(b) O


(c) A

(d) B



22. Mountain K2 is known as

(a) Everest

(b) Nanga Parbat

(c) Godwin

(d) Austen



23. Lucknow is situated on the banks of river

(a) Yamuna

(b) Tapti

(c) Shipra

(d) Gomti




24. Who won the Golden Ball Award during FIFA World Cup 2006?

(a) Ronaldo

(b) Klose

(c) Ronaldinho

(d) Zidane




25. Who is the Chief Minister of Goa?

(a) K C Singhdeo

(b) Nandini Satyaji

(c) Shivinder Singh Sidhu

(d) Rameshwar Thakur




26. Who is the Finance Minister of India?

(a) Manmohan Singh

(b) P Chidambaram

(c) Murasoli Maran

(d) Pranab Mukherjee




27. Where is the headquarters of South-East Central Railway located?

(a) Bilaspur

(b) Jabalpur

(c) Bhopal

(d) Raipur



28. Which of the following places in India receives maximum precipitation?

(a) Itanagar

(b) Mawsynram

(c) Cherrapunjee

(d) Tezpur



29. Who is the present Indian Cricket coach?

(a) Lal Chand Rajput

(b) Greg Chappel

(c) Gary Kirsten

(d) Madan Lal

 

  ANSWERS :  



1. (a) 2. (a) 3. (b) 4. (d) 5. (a)   6. (a) 7. (c) 8. (b) 9. (d) 10. (c)  11. (d) 12. (b) 13. (a) 14. (d) 15. (b)  16. (a) 17. (a) 18. (b) 19. (c) 20. (d)  21. (a) 22. (c) 23. (d) 24. (b) 25. (c)  26. (b) 27. (a) 28. (b) 29. (c)

Paper : RRB MALDA TICKET COLLECTOR SOLVED PAPER 
(HELD ON 03.02.2008)

1. The speed of light with the rise in the temperature of the medium
(1) Increases
(2) Decreases

1. The speed of light with the rise in the temperature of the medium


(1) Increases
(2) Decreases
(3) Remains unaltered
(4) Drops sharply

2. Which from the following rivers does not originate in Indian territory?


(1) Mahanadi
(2) Brahmaputra
(3) Ravi
(4) Chenab

3. The gas predominantly responsible for global warning is


(1) Carbon dioxide
(2) Carbon monoxide
(3) Nitrous oxide
(4) Nitrogen peroxide

4. 26th January is India’s


(1) Independence Day
(2) Republic Day
(3) Revolution Day
(4) Parliament Day

5. Which of the following uses non-conventional Source of Energy?


(1) Kerosene lamp
(2) Wax candle
(3) Solar lantern
(4) Torch

6. Electric current is measured by


(1) Voltmeter
(2) Anemometer
(3) Commutator
(4) Ammeter

7. The dynamo is a device for converting


(1) Heat energy into electrical energy
(2) Mechanical energy into electrical energy
(3) Magnetic energy into electrical energy
(4) None of these

8. Galvanised Iron sheets have a coating of


(1) Tin
(2) Lead
(3) Zinc
(4) Chromium

9. The hardest substance available on earth is


(1) Platinum
(2) Diamond
(3) Quartz
(4) gold

10. Washing soda is the common name for


(1) Calcium carbonate
(2) Calcium bicarbonate
(3) Sodium carbonate
(4) Sodium bicarbonate

11. 2008 Olympic games will be held in


(1) China (2) Greece
(3) Italy (4) France

12. Who among the following has been appointed as the new Captain of Indian Test


Cricket Team?
(1) Sachin Tendulkar
(2) Rahul Dravid
(3) Anil Kumble
(4) Mahender Singh Dhoni

13. Who among the following has been selected as new coach for the Indian Cricket


Team?
(1) Vivian Richards
(2) Gary Kirsten
(3) Kapil Dev
(4) Allan Border

14. The mascot for the 34th National Games, to be held in Jharkhand in 2008, is


(1) Sheru
(2) Roopa
(3) Chauva
(4) None of these

15. With which game is the Agha Khan Cup associated?


(1) Football
(2) Badminton
(3) Basketball
(4) Hockey

16. The term, L.B.W. is associated with which of the following games?


(1) Cricket
(2) Hockey
(3) Football
(4) Polo

17. Wankhede stadium is situated in?


(1) Chandigarh
(2) Bangalore
(3) Mumbai
(4) Chennai

18. The Olympic games are normally held at an interval of


(1) 2 years
(2) 3 years
(3) 4 years
(4) 5 years

19. Jaspal Rana is the name associated with which of the following games?


(1) Boxing
(2) Shooting
(3) Archery
(4) Weight lifting

20. Netaji Subhash National Institute of Sports is located at


(1) Kolkata
(2) New Delhi
(3) Jhansi
(4) Patiala

21. A person wants to contest election for the membership of Gram Panchayat, what


should be his age?
(1) 18 years or above
(2) 19 years or above
(3) 21 years of above
(4) Minimum 25 years

22. Who summons the joint sitting of the Rajya Sabha and Lok Sabha?


(1) President
(2) Speaker of the Lok Sabha
(3) Chairman of the Rajya Sabha
(4) Prime Minister

23. Which of the following is not a source of revenue to the village panchayat?


(1) Property Tax
(2) House Tax
(3) Land Tax
(4) Vehicle Tax

24. All electioneering campaigns during the time of elections are stopped.


(1) 48 hours before the appointed time of election results
(2) 48 hours before the actual poll
(3) 24 hours before the actual poll
(4) 36 hours before the actual poll

25. Who appoints the Chief Election Commissioner of India?


(1) President
(2) Prime Minister
(3) Parliament
(4) Chief Justice of India

26. The General Budget is presented in the parliament normally in the month of


(1) January
(2) February
(3) March
(4) Last month of the year

27. Who is the signatory on the Indian currency notes in denomination of two rupees and above?


(1) Secretary, Reserve Bank of India
(2) Finance Secretary, Minister of Finance
(3) Governor, Reserve Bank of India
(4) Finance Minister, Ministry of Finance

28. The monetary unit of Bangladesh is


(1) Rupee
(2) Takka
(3) Rupiah
(4) Dollar

29. Sellers market denotes a situations where


(1) Commodities are available at competitive rates
(2) Demand exceeds supply
(3) Supply exceeds demand
(4) Supply and demand are equal

30. Development means economic growth plus


(1) Inflation
(2) Deflation
(3) Price stability
(4) Social change

31. The Abbreviation NAEP stands for


(1) National Atomic Energy Planning
(2) National Adult education Programme
(3) National Authority on Engineering Projects
(4) Nuclear and Atomic Energy Project

32. The Abbreviations PSLV stands for


(1) Polar Survey Landing Vehicle
(2) Polarised Source Laser Viewing
(3) Precise Source Locating Vision
(4) Polar Satellite Launch Vehicle

33. The term ‘epicentre’ is associated with


(1) Earthquakes
(2) Tornadoes
(3) Cyclones
(4) Earth’s interior

34. Which of the following order is given to the plantes of solar system on the basis of their sizes?


(1) Jupiter, Saturn, Earth, Mercury
(2) Saturn, Jupiter, Mercury, Earth
(3) Mercury, Earth, Jupiter, Saturn
(4) Earth, Mercury, Saturn, Jupiter

35. The solar eclipse occurs when


(1) the sun comes in between the moon and the earth
(2) the earth comes in the between the sun and the moon
(3) the moon comes in between the sun and the earth
(4) None of these

36. The removal of top soil by water or wind is called


(1) Soil wash
(2) Soil erosion
(3) Soil creep
(4) Silting of soil

37. Which of the following is suitable for growing cotton?


(1) Sandy soil
(2) Clayey soil
(3) Black soil
(4) Alluvial soil

38. Bandipur Sanctuary is located in the State of


(1) Tamil Nadu
(2) Uttar Pradesh
(3) Karnataka
(4) Madhya Pradesh

39. Largest State in terms of area, in India is


(1) Assam
(2) Rajasthan
(3) Madhya Pradesh
(4) Jammu and Kashmir

40. Koraput is related to which of the following Industry


(1) Aeroplane
(2) Ship building
(3) Iron and steel
(4) Electric locomotives

41. Which of the following group of States is the largest producer of tea?


(1) West Bengal, Tamil Nadu, Himachal Pradesh
(2) Karnataka, Uttar Pradesh, Rajasthan
(3) Assam, Bihar, Jharkhand
(4) West Bengal, Assam, Karnataka

42. Which of these has the largest river basin?


(1) Brahmaputra
(2) Ganga
(3) Godavari
(4) Sutlej

43. The Indus Valley Civilization was famous for


(1) Well-planned cities
(2) Efficient civil organization
(3) Development of Art and Architecture
(4) All of these

44. The Red Fort of Delhi was built by


(1) Akbar
(2) Shahjehan
(3) Jahangir
(4) Sher Shah

45. The ancient name of the city of Patna is


(1) Pataliputra
(2) Kanauj
(3) Kausambi
(4) Kapilavastu

46. The ancient kingdom of “Avanti” had its capital at


(1) Vaishali
(2) Kausambi
(3) Ujjain
(4) Ayodhya

47. When did Vasco-da-Gama come to India


(1) 1492
(2) 1498
(3) 1398
(4) 1542

48. The General who gave the firing order at Jallianwala Bag was


(1) Tegart
(2) Cornwallis
(3) Simpson
(4) O. Dwyer

49. Gandhiji started Satyagraha in 1919 to protest against the


(1) Rowlatt Act
(2) Salt Law
(3) Act of 1909
(4) Jallianwala Bagh Messacre

50. The Britishers come to India as traders and formed company named


(1) Indo-British Company
(2) The Great Britain Company
(3) Eastern India Company
(4) East India Company

51. Mahatma Gandhi was born in


(1) Wardha
(2) Porbander
(3) Sabarmati
(4) Ahmedabad

52. Who gave the slogan “You give me blood, I promise you freedom”?


(1) Bhagat Singh
(2) Chandra Shekhar Azad
(3) Subhash Chandra Bose
(4) Bal Gangadhar Tilak

53. In which State is Jawahar Tunnel located?


(1) Himachal Pradesh
(2) Uttaranchal
(3) Goa
(4) Jammu and Kashmir

54. Where did the dance form “Mohini Attam” develop?


(1) Manipur
(2) Kerala
(3) Karnataka
(4) Tamil Nadu

55. On selling three articles at the cost of four article, there will be profit of


(1) 25%
(2) 100/3 %
(3) 75/2%
(4) 40%

56. By selling an article for Rs. 40, there is loss of 40%. By selling it for Rs. 80 there is


(1) Gain of 20%
(2) Loss of 10%
(3) Loss of 20%
(4) Gain of 10%

57. A number consists of two digits whose sum is 8. If 8 is subtracted from the number, the digits interchange their places. The number is


(1) 44
(2) 35
(3) 62
(4) 33

58. A horse is tied to a peg hammered at one of the corner of a rectangular grass field of 40 m by 24 m by a rope 14 m long. Over how much area of the field can the horse graze?


(1) 154 m2
(2) 308 m2
(3) 240 m2
(4) 480 m2
59. The sides of a triangle are in the ratio 3 : 5 : 7 and its perimeter is 30 cm. The length
of the greatest side of the triangle in cm is
(1) 6
(2) 10
(3) 14
(4) 16

60. The radius of a right circular cone is 3 cm and its height is 4 cm. The curved surface of the cone will be (1) 12 η sq. cm


(2) 15 η sq. cm
(3) 18 η sq. cm
(4) 21 η sq. cm

61. The steam engine was invented by


(1) James Watt
(2) James Prescott Joule
(3) New Commen
(4) Isaac Newton

62. Who invented the telephone?


(1) Thomas Alva Edison
(2) Galileo
(3) Alexander Graham Bell
(4) G. Marconi

63. Albert Einsten was a famous


(1) Physician
(2) Chemist
(3) Physicist
(4) Biologist

64. The fractions 7/11 , 16/20, 21/22 when arranged in descending order is


(1) 7/11, 16/20 ,21/22
(2) 21/22,7/11,16/20
(3) 21/22,16/20,7/11
(4) 7/11,21/22,16/20

65. If 10% of a number is subtracted from it, the result is 1800. The number is


(1) 1900
(2) 2000
(3) 2100
(4) 2140

66. The number is just preceding 9909 which is a perfect square is


(1) 9908
(2) 9900
(3) 9899
(4) 9801

67. In banking ATM stands for


(1) Automated Tallying Machine
(2) Automatic Teller Machine
(3) Automated Totalling Machine
(4) Automated Transaction of Money

68. Which amongst the following Abbreviations stands for organization related to Indian Defence forces?


(1) DOD
(2) RDSO
(3) DRDO
(4) DRES

69. Which amongst the following Abbreviations stands for organization related to Indian space programme?


(1) NASA
(2) ISO
(3) ISRO
(4) NSAT

70. The injection of anti-toxin is given to prevent


(1) Tetanus
(2) Tuberculosis
(3) Typhoid
(4) Filariasis

71. Dental caries are due to


(1) Viral infection
(2) Contaminated water
(3) Bacterial infection
(4) Hereditary causes

72. Palak leaves are rich source of


(1) Vitamin A
(2) Iron
(3) Carotene
(4) Vitamin E

73. Which of these is not a mosquito borne disease?


(1) Dengue fever
(2) Malaria
(3) Filariasis
(4) Goitre

74. Oranges are rich source of


(1) Carbohydrates
(2) Fats
(3) Proteins
(4) Vitamins

75. Which acid is produced when milk gets sour?


(1) Tartaric acid
(2) Butyric acid
(3) Lactic acid
(4) Acetic acid

76. AIDS stands for


(1) Acquired Immune Disease Syndrome
(2) Acquired Immunity Deficient Syndrome
(3) Acquired Immune Deficiency
(4) Acquired Infection Deficiency Syndrome

77. Stem cuttings are commonly used for re-growing


(1) Cotton
(2) Banana
(3) Jute
(4) Sugar Cane

78. Persons with which blood group are called universal donors :


(1) AB
(2) A
(3) O
(4) B

79. Silk is produced by


(1) Egg of silkworm
(2) Pupa of silkworm
(3) Larva of silkworm
(4) Insect itself

80. Which amongst the following is the train introduced by Indian Railways bringing travel by AC class withing the reach of a common man?


(1) August Kranti
(2) Jan Shatabdi
(3) Garib Rath
(4) Sampark Kranti

81. Approximately how many stations are there on the Indian Railway Network?


(1) 6000
(2) 7000
(3) 8000
(4) 9000

82. The Headquarters of North Western Railway is at


(1) Abu Road
(2) Jodhpur
(3) Ajmer
(4) Jaipur

83. The new electric railway engines are manufactured in


(1) Varanasi
(2) Chittaranjan
(3) Patiala
(4) Chennai

84. Which of the following is true in regard to Indian railway?


(1) It is the cheapest means of transportation
(2) The chief source of income is transportation of goods
(3) It is the only largest employer
(4) All of the above

85. The highest gallantry award in India is


(1) Ashok Chakra
(2) Paramvir Chakra
(3) Mahavir Chakra

(4) Param Vishista Chakra


86. Oscar prize is related to
(1) Literature
(2) Films
(3) Science
(4) Music

87. Arjuna award is given for


(1) Bravery in the battle field
(2) excellence in archery
(3) excellence in sports
(4) excellent service during emergency

88. The first Indian recipient of Nobel Prize in Literature is


(1) Mother Teresa
(2) Rabindranath Tagore
(3) Sorijini Naidu
(4) C.V. Raman

89. Bismillah Khan is related to


(1) Tabla
(2) Sarod
(3) Flute
(4) Shehnai

90. Who is the external affairs minister in the present union Cabinet?


(1) Shivraj Patil (2) Pranab Mukherjee
(3) Priyaranjan Dasmunshi (4) A.K. Antony

91. Who is the present Union Agriculture Minister?


(1) Raghuvansh Prasad Singh
(2) Manishankar Iyyer
(3) Sharad Parwar
(4) Kamalnath

92. Who is the present union Tourism and Culture Minister?


(1) Ambika Soni
(2) Kapil Sibbal
(3) Renuka Chaudhary
(4) Sushil Kumar Shinde

93. Who is the chairman of senior selection committee in BCCI?


(1) Sunil Gavaskar
(2) Dilip Vengasarkar
(3) Kapil Dev
(4) Chetan Chauhan

94. The assembly elections were held recently in two states namely


(1) Gujarat and Andhra Pradesh
(2) Madhya Pradesh and Himachal Pradesh
(3) Himachal Pradesh and Gujarat
(4) Andhra Pradesh and Himachal Pradesh

95. Thermometer is related to degree in the same way as clock is related to


(1) Wall
(2) Tower
(3) Hour
(4) Cock

96. The headquarters of the United Nations Union is located at


(1) Geneva
(2) New York
(3) Rome
(4) Washington

97. To work on mobile cell phone which of the following is/are required?


(1) Favourable handset
(2) Sim card
(3) Service provider network
(4) All of the above

98. Find the root value of 36.1 / 102.4


(1) 61 / 34
(2) 19 / 31
(3) 19 / 32
(4) 19 / 33

99. Which of the following keys of personal computer is not available in the key board of traditional typewriters?


(1) Tab
(2) Spacebar
(3) Enter
(4) Backspace

100. Which of the following words is not related to the functioning of Internet?


(1) www
(2) http
(3) e-mail
(4) All of the above


ANSWERS
1. (3) 2. (2) 3. (1) 4. (2) 5. (3) 6. (4) 7. (2) 8. (3) 9. (1) 10. (3) 11. (1) 12. (3) 13. (2) 14. (3) 15. (4) 16. (1) 17. (3) 18. (3) 19. (2) 20. (4) 21. (3) 22. (1) 23. (3) 24. (4) 25. (1) 26. (2) 27. (3) 28. (2) 29. (2) 30. (4) 31. (2) 32. (4) 33. (1) 34. (1) 35. (3) 36. (2) 37. (3) 38. (3) 39. (3) 40. (1) 41. (4) 42. (2) 43. (4) 44. (2) 45. (1) 46. (3) 47. (2) 48. (4) 49. (1) 50. (4) 51. (2) 52. (4) 53. (4) 54. (2) 55. (2) 56. (1) 57. (4) 58. (1) 59. (3) 60. (2) 61. (1) 62. (3) 63. (3) 64. (3) 65. (2) 66. (4) 67. (2) 68. (3) 69. (3) 70. (1) 71. (3) 72. (2) 73. (4) 74. (4) 75. (3) 76. (3) 77. (4) 78. (3) 79. (3) 80. (3) 81. (2) 82. (4) 83. (3) 84. (4) 85. (2) 86. (2) 87. (3) 88. (2) 89. (4) 90. (2) 91. (3) 92. (1) 93. (2) 94. (3) 95. (3) 96. (2) 97. (4) 98. (3) 99. (3) 100. (4)

Paper : RRB Allahabad Sr. Clerk Exam | 2008 Solved Paper

Held on 12-10-2008

1. Trasfer of heat through horizontal movement of air is called

(A) Advection

(B) Convection

(C) Conduction

(D) Radiation



Ans : (A)

2. Which of the following revers is referred to as "Dakshin Ganga"

(A) Krishna

(B) Godavari

(C) Mahanadi

(D) Cauvery



Ans : (B)

3. The clouds float in atmosphere because of their low-

(A) Temperature

(B) Viscosity

(C) Pressure

(D) Density



Ans : (D)

4. Which one is the first atomic plant established in India?

(A) Kaiga

(B) Tarapur

(C) Narora

(D) Kota


Ans : (B)


5. Who presides over the meeting of the council of ministers?

(A) The prime Minister

(B) The President

(C) Cabinet secretary

(D) Lok Sabha Speaker



Ans : (A)

6. What is the minimum age required to become Prime Minister of India?

(A) 18 Years

(B) 21 Years

(C) 25 Years

(D) 35 Years



Ans : (C)

7. Which of the following gases is used in the artificial ripening of fruits?

(A) Acetylene

(B) Ethylene

(C) Methane

(D) Ethane



Ans : (B)

8. The light waves are -

(A) Electric Waves

(B) Magnetic Waves

(C) Electromagnetic Waves

(D) Electrostatic Waves



Ans : (C)

9. Which of the folowing process produce Hydrogen gas?

(A) Electrolysis of water

(B) Passing of steam over red hot iron

(C) Reaction of Zinc with Hydrochloric acid

(D) All of these



Ans : (D)

10. The hydraulic brakes used in automobiles is a direct application of -

(A) Archmedes' Principle

(B) Pascal's Law

(C) Bernoulli's Theorem

(D) Faraday's Law



Ans : (B)

11. Which of the following planet orbits around the sun in background direction from east to west?

(A) Earth

(B) Mercury

(C) Venus

(D) Jupiter



Ans : (B)

Paper : Railway Recruitment Board Chandigarh Exam : Solved Paper

1. If x means −, ÷ means +, + means ÷, − means x then find the value of 13 − 12 ÷ 400 + 20 x 100


(a) 1/760
(b) 76
(c) 176
(d) 186

2. If the numbers divisible by 3 between 14 and 55 (both inclusive) and the numbers with 3 at unit’s place of them are removed then how may numbers will remain?


(a) 24
(b) 23
(c) 22
(d) 25

3. A trader told his servant Shambhu that he left for his home from the shop after every 2 : 40 hours. I left for home 55 minutes earlier and for the next time I will leave for home from my shop at 8 :


15 p.m. At which time did I inform my servant?
(a) 6 : 30
(b) 6 : 00
(c) 6 : 15
(d) 4 : 20

4. Nivedita stops to walk after covering a distance of 10 km to the west. She then turns to the right and walks 8 km. Again she walks 4 km to the right. How far is she from her office?


(a) 18 km
(b) 8 km
(c) 16 km
(d) 10 km

5. Karishma is taller than Kajal. Kajal is taller than Vimal. Ankita is taller than Kajan and Vimal. Which is the tallest?


(a) Karishma
(b) Kajal
(c) Ankita
(d) None of these

6. Radha and Saroj are ranked 10th and 16th respectively in a class of 37 students. What will be their ranks from the bottom in the class?


(a) 28th, 22nd
(b) 27th, 21st
(c) 28th, 20th
(d) 27th, 22nd

7. If ‘A’=26, and SUN = 27, then CAT?


(a) 24
(b) 57
(c) 58
(d) 27

8. A number when divided by three consecutive numbers 9, 11, 13 leaves the remainders 8, 9 and 8 respectively. If the order of divisors is reversed, the remainders will be:


(a) 8, 9, 8
(b) 9, 8, 8
(c) 10, 1, 6
(d) 10, 8, 9

9. Find the multiple of 11 in the following numbers?


(a) 978626
(b) 112144
(c) 447355
(d) 869756

10. Four prime numbers are arranged in ascending order. The product of first three is 385 and that of last three is 1001. The largest prime number is:


(a) 11
(b) 13
(c) 17
(d) 9

11. On dividing a number by 19, the difference between quotient and remainder is 9. The number is:


(a) 370
(b) 352
(c) 361
(d) 371

12. Mohan engaged a servant on the condition that he would pay him Rs. 200 and a uniform after 10 days. The servant served only for 5 days and got Rs. 20 and a uniform. Find the price of the uniform.


(a) Rs. 80
(b) Rs. 120
(c) Rs. 140
(d) Rs. 160

13. If you subtract – 1 from + 1, what will be the result?


(a) 2
(b) -2
(c) 0
(d) 1

14. Find the value of 50 × 8.


(a) 40
(b) 200
(c) 8
(d) 0

15. One litre of water is evaporated from a 6 litre solution containing 4% sugar. The percentage of sugar in the remaining solution is:


(a) 24/5 %
(b) 4 %
(c) 3 %
(d) 10/3 %

16. When water is changed into ice, its volume increases by 9%. If ice changes into water, the


percentage decrease in volume is:
(a) 9%
(b) 10%
(c) 18%
(d) 900/ 109 %
109

17. A watch becomes fast by 5 minutes every day. By what per cent does it become fast?


(a) 50/144 %
(b) 5%
(c) 1/12 %
(d) 5/24 %

18. A bag contains 25 paise. 10 paise and 5 paise coins in the ratio 1 : 2 : 3. If their total value is Rs. 30, the number of 5 paise coins is:


(a) 50
(b) 100
(c) 150
(d) 200

19. The temperature of a place increases uniformly from 210C to 380C from 9 am to 2 pm. What was the temperature at noon?


(a) 28.50C
(b) 270C
(c) 300C
(d) 320C

20. If 5 men or 9 women can do a piece of work in 19 days; 3 men and 6 women will do the same work in:


(a) 10 days
(b) 15 days
(c) 12 days
(d) 7 days

21. Total area of 64 small squares of a chess board is 400cm2. There is 3 cm wide border around the chess board. What is the length of the side of the chess board?


(a) 17 cm
(b) 20 cm
(c) 26 cm
(d) 23 cm

22. If the radius of a circle is increased to 3 times. Then how many times will its circumference be increased?


(a) 2 times
(b) 1/3 times
(c) 9 times
(d) 3 times

23. A passenger train runs at the rate of 80 kmph. It starts from the station at some time. After 6 hours a goods trains leaves the station. The passenger train overtakes the goods train after 4 hours. The speed of goods train is:


(a) 32 km/h
(b) 50 km/h
(c) 45 km/h
(d) 64 km/h

24. A boat takes half time in moving a certain distance downstream than upstream. What is ratio between rate in still water and rate of current?


(a) 1 : 2
(b) 3 : 1
(c) 2 : 1
(d) 1 : 3

25. Two pipes can fill a cistern in 6 minutes and 7 minutes respectively. Both the pipes are opened alternately for 1 minute each. In what time will they fill the cistern?


(a) 5 minutes
(b) 17/3 times
(c) 45/7 minutes
(d) 5/4 minutes

26. Find the value of 0.0016


(a) 0.4
(b) 0.04
(c) 0.8
(d) 4

27. By what number must 32 be multiplied to make it a perfect square?


(a) 4
(b) 3
(c) 5
(d) 2

Directions (28-30): Fill up the blanks with the appropriate words.


28. Mr. Jagdish is confident _________ his success.
(a) about
(b) of
(c) for
(d) regarding

29. He persisted _________ doing things in a manner in which he had been doing them.


(a) on
(b) at
(c) about
(d) in

30. An exhibition _________ the new trends in computer education was held in Delhi.


(a) into
(b) for
(c) of
(d) on

Directions (31-35): In the following questions choose the word that can be substituted for the given words.


31. A disease which spreads by contact
(a) infection
(b) contagious
(c) contiguous
(d) uxoring

32. A science which studies insects


(a) Entomology
(b) Epistemology
(c) Entymology
(d) Biology

33. That which cann’t be corrected


(a) Ineligible
(b) Ineluctable
(c) Insortable
(d) Incorrigible

34. One who believes easily


(a) sedulous
(b) credible
(c) assiduous
(d) credulous

35. A speech made for first time


(a) simultaneous
(b) drawn
(c) extempore
(d) maiden

Direction (36-39): Write word which is most opposite in meaning of the given word.


36. Obstinate
(a) Hoary
(b) Amenable
(c) Tenable
(d) Tender

37. Pernicious


(a) Salutary
(b) Recondite
(c) Innocuous
(d) Disastrous

38. Radical


(a) Singular
(b) Unusual
(c) Normal
(d) Conservative

39. Mention


(a) Impart (b) Observe
(c) Attend (d) Conceal

Direction (40-42): Choose the word which best expresses the meaning of the word.


40. Sedentary
(a) Material (b) Sluggish
(c) Slash (d) Mischief

41. Pertinacious


(a) Stubborn (b) Tremulous
(c) Stupid (d) Stingy

42. Gregarious


(a) Clumsy (b) Pugnacious
(c) Turbulent (d) Saciable

43. In Rajasthan, Mount Abu, famous for Jain temples is known for:


(a) Abu temple (b) Ranakpura temple
(c) Dilwara temple (d) Marble temple

44. The United Nations Organisation was formed on:


(a) October 20, 1945 (b) November 11, 1944
(c) October 24, 1945 (d) June 26, 1946

45. In Vedic literature the meaning of the word ‘Nishk’ was ornament. It was used in Artharva Veda as:


(a) Weapon (b) Agricultural implements
(c) Script
(d) Coin

46. The executive in India is directly responsible to the:


(a) President
(b) Judiciary
(c) People
(d) Legislature

47. The major producer of copper is:


(a) Kerala
(b) Rajasthan
(c) Orissa
(d) Madhya Pradesh

48. Boys scout and Girls Guide movements were formed by:


(a) Charles Andies
(b) General Ramphel
(c) John Quat
(d) Weden Powel

49. In history the Chola rulers are famous for which type of administration?


(a) Central
(b) Urban
(c) State
(d) Village administration

50. Chanakya was known by the name:


(a) Samudragupta
(b) Vishnugupta
(c) Shrigupta
(d) None of these

 

 



Answers:

1. (b) 2. (d) 3. (a) 4. (d) 5. (d) 6. (a) 7. (b) 8. (c) 9. (a) 10. (b) 11. (d) 12. (d) 13. (a) 14. (c) 15. (a) 16. (d) 17. (a) 18. (c) 19. (d) 20. (b) 21. (c) 22. (d) 23. a) 24. (b) 25. (c) 26. (b) 27. (d) 28. (b) 29. (a) 30. (c) 31. (b) 32. (a) 33. (d) 34. (d) 35. (d) 36. (c) 37. (c) 38. (d) 39. (d) 40. (b) 41. (a) 42. (d) 43. (c) 44. c) 45. (d) 46. (d) 47. (b) 48. (d) 49. (d) 50. (b)

NEXT PAGE



Download 0.58 Mb.

Share with your friends:
  1   2   3   4   5   6   7




The database is protected by copyright ©sckool.org 2020
send message

    Main page