1996 Terrapin Invitational Questions by Georgia Tech



Download 140.73 Kb.
Date19.05.2018
Size140.73 Kb.
#45611

1996 Terrapin Invitational

Questions by Georgia Tech


1. After attending theology seminary at the University of Tubingen, he moved

to Jena, where he became a professor and began to edit The Critical Journal

of Philosophy. After publishing his most difficult, and in his opinion his

most important work, _Science of Logic_, he was offered a chair at Heidel-

berg, where he began publishing the _Encyclopedia of the Philosophical

Sciences_. FTP, identify this influential thinker, author of _The Philosophy

of Right_ and _The Phenomenology of Spirit_.

Answer: Georg Wilhelm Friedrich _Hegel_


2. An accomplished musician and poet, several of his works survive today,

including "Pastyme with good companye." He is better known for marrying his

brother Arthur's widow, joining Holy Roman Emperor Charles V in a war against

Francis I of France, and his work _A Defense of the Seven Sacraments_, which

caused Leo X to name him "Defender of the Faith". FTP, name this man, who

ruled England from 1509 to 1547.

Answer: _Henry VIII_
3. Though many of those detained proved later to have nothing to do with

radical politics, the hysteria that was caused reached into the New York

State Assembly, where five duly elected socialist members were expelled. In

all, nearly 4000 men and women were arrested and held incommunicado.

Nevertheless, only three revolvers were found among the thousands and not a

single bomb. FTP, name this New Year's Day 1920 event, named for the US

Attorney General who initiated them.

Answer: _Palmer_ Raids


4. One of three famous people to have been married to Alma Schindler, his

earliest works include _The Song of Sorrow_, a cantata, and his only opera,

a completion of Weber's _The Three Pintos_. In 1889, he conducted the

premiere of his 1st symphony in D major, and he also composed _Kinder-

totenlieder_ and _Songs of a Wayfarer_. FTP, name this Bohemian, who is most

famous for his setting of Li Po and his _Resurrection_ symphony.

Answer: Gustav _Mahler_
5. One of these particles is emitted whenever a nucleon passes within range

of another nuclear particle, as long as the collision energy was sufficient

to create the particle's mass. Originally proposed as the basic mechanism

for the strong force, these particles are composed of a quark and an

antiquark. FTP, name these particles, postulated by Yukawa in 1935, examples

of which include the K and the pi.

Answer: _meson_s
6. In the last section of the poem, the dreamer goes on a summer-long quest,

aided by Study, Thought, and Wit. In the main section, the poet that in a

wilderness he comes upon the tower of Truth set on a hill, with the dungeon

of Wrong in the valley below, as he sleeps in the Malvern Hills. FTP, name

this 14th-century alliterative poem attributed to William Langland.

Answer: The Vision of William Concerning _Piers Plowman_


7. Its leader came from a poor peasant family and had hallucinations that he

was the young brother of Jesus. It translates into Heavenly Kingdom of Great

Peace, and as it advanced, officials, landlords, and the wealthy were put to

death. In 1853, the movement centered in Nanking, which remained its capital

until it was crushed in 1864. FTP, name this greatest peasant rising in

China in the nineteenth century.

Answer: _Taiping_ Tianguo rebellion
8. It took its name from a gallery opened in Paris in 1895 by the art dealer

Siegfried Bing. Leading exponents of this artistic style include the

architects Henry van de Velde, Victor Horta, and Louis Sullivan; glassware

designer Louis Tiffany; illustrator Aubrey Beardsley; and Antonio Gaudi.

FTP, name this art movement, whose ornamental characteristics distinguished

it from Art Deco.

Answer: _Art Nouveau_
9. Originally written as one paragraph on a 250-foot roll of paper, with no

punctuation, Truman Capote said of it, "This isn't writing; this is typing."

Characters include Carlo Marx, Sal Paradise, and Dean Moriarty, drifters on

a hitchhiking trip across the U.S. FTP, name this beat movement classic by

Jack Kerouac.

Answer: _On the Road_


10. One of its hallmarks is brain lesions consisting in part of clums of

protein called beta-amyloid. This protein is a breakdown product of an

amyloid precursor protein, a structural component of neurons that is

constantly made in normal brains. Bits of beta-amyloid form insoluble

sheets, but it is not clear if they are a cause of or effect of this disease.

FTP, what is this disease which afflicts some 4 million Americans, most

notably Ronald Reagan?

Answer: _Alzheimer_'s Disease


11. In 1933, as the leader of a small gang, he began a 12 month crime spree,

killing as many as twenty people and robbing numerous banks in the Midwest.

He was captured twice, but escaped both times. It was a weakness for women

that finally proved his undoing. FTP, name this famous criminal, shot dead

by FBI agents in 1934 after they were tipped off as to his whereabouts by one

of his companions for the night, and was also known as public enemy number

one.

Answer: John _Dillinger_


12. The son of Hilkiah, he received his call to prophetic office around the

time of the death of Ashurbanipal. After he denounced the sinning king and

people in his Temple Sermon, King Jehoiakim banned him from the palace and

the temple. In response, he got his scribe Baruch to read his sermons in the

Temple for him. FTP, identify this second Major Prophet to whom the

Lamentations are sometimes attributed.

Answer: _Jeremiah_
13. When John Minor Botts, a Whig representative from Virginia, proposed the

appointment of a special committee to investigate this President's conduct in

office, it was the first time presidential impeachment proceedings were

introduced in Congress. He was also the first president to have a veto

overridden. FTP, name this man, who was elected to the Confederate Congress

and was the first vice president to become President by succession.

Answer: John _Tyler_
14. Elected to the Massachusetts Legislature in 1835, he helped found the

Liberty Party in 1839. He is, however, better known as a poet, whose works,

such as _Massachusetts to Virginia_ and _Telling the Bees_, often had

abolitionist themes. FTP, who is this author, whose works include _Legends

of New England_, _Among the Hills_, _Snowbound_, and "Barbara Frietchie"?

Answer: John Greenleaf _Whittier_


15. The only objective indication of the extraordinary event was a quiver on

seismographs in the Siberian city of Irkutsk. In June of 1908, if you had

been in Western Europe, you could have read newspapers at night without a

lamp, due to an eerie orange glow in the sky. FTP, what is this event named

for the region north of Siberia where it occurred?

Answer: _Tunguska_


16. The full name of this city in its native Spanish is "City of the Most

Holy Trinity and Port of Our Lady the Virgin Mary of Good Winds." Founded in

1536, it was the first Latin American city to revolt against Spanish rule.

FTP, what is this city, located on the Rio de la Plata, which was once the

seat of Juan Peron's government?

Answer: _Buenos Aires_


17. Imprisoned in 1873 after shooting the person with whom he was having an

affair, this poet produced the work _Confessions_ the year before he died.

He was influenced by the Parnassians and associated with the symbolists,

writing the works _Fetes galantes_ and _Saturnian Poems_. FTP, who is this

poet whose life was greatly changed by his affair with Arthur Rimbaud?

Answer: Paul _Verlaine_


18. Born in 1865 with the name Karl August Rudolf, among his many discover-

ies were the phenomenon of magnetic hysteresis and a method of providing

protection against lightning for high-power transmission lines. He was

Professor of Electrical Engineering at Union College, Schenectady, in

addition to his work for General Electric. FTP, who is this German-born

American electrical engineer who founded the mathematical basis for alternat-

ing current?

Answer: Charles _Steinmetz_


19. He went to London to become secretary to Lord Rockingham, a post he

retained until Rockingham's death in 1782. He supported the Americans in

their War of Independence and played a leading role in the impeachment of

Warren Hastings. He was the first to argue the value of political parties in

his _Thoughts on the Cause of the Present Discontents_. FTP, who is this

British politician who caused great surprise with his 1790 work _Reflections

on the Revolution in France_?

Answer: Edmund _Burke_


20. In 1943, this assistant administrator of the Office of Price Administra-

tion resigned from his office to serve as an editor for Fortune Magazine for

5 years before returning to Harvard University to teach economics. The

author of _The Anatomy of Power_, _The Great Crash_, and _The Liberal Hour_,

this Canadian-born economist served as US ambassador to India. FTP, who was

this author of _The Affluent Society_?

Answer: John Kenneth _Galbraith_
21. Born in 1907 in London, she moved to Paris at an early age. After being

schooled in France, she returned to England where she began to write, mainly

period romances and novels set in the West Country. FTP, identify this

author whose most famous work is Rebecca.

Answer: Daphne _du Maurier_
22. Born in 1936, this author of plays and poetry was involved with the

Committee to Defend the Unjustly Prosecuted. His works deal with topics such

as human relations and communication. Arrested on political grounds twice,

he tells the story of one of his imprisonments in Letters to Olga. FTP, who

is this Czech, author of The Memorandum, The Increased Difficulty of

Concentration, and The Garden Party, and the leader of his country?

Answer: Vaclav _Havel_
23. It was precipitated by the government's inability to check Japanese

expansionism. Among the intellectuals it fostered a broad attack on

traditional society and culture and helped to introduce Western ideologies.

In 1919, the intellectual movement had turned into mass protests when the

German concessions in the Shangtung province were transferred to Japan. FTP,

name this Chinese movement that began when 3000-5000 students in Beijing

began a series of mass protests against the transfer of concessions.

Answer: The May Fourth Movement


24. In 1957, the dictator of the Dominican Republic ordered the slaughter of

black Haitians who could not pronounce the "r" in the Spanish word for

parsley. An American poet created a work based on that subject, told from

both the perspective of the people and the tyrant. She studied at both Miami

of Ohio and The University of Tubingen. FTP, who is this author of The

Yellow House on the Corner, Thomas and Beulah, Museum, and Grace Notes, named

U.S. Poet Laureate in 1993?

Answer: Rita _Dove_


25. It set forth three fundamental objectives and was named for the city in

which it was issued. It was ignored, however, after the revolutionary

General A. Iturbide became emperor of Mexico in 1822. FTP name this

proclamation issued by General Iturbide on February 24, 1821 that set the

goals in the drive for Mexican independence from Spain.

Answer: Plan de Iguala or Plan of Three Guarantees


26. This literary movement, which possessed elements of naturalism in its

descriptive method and subject matter, was set forth in two manifestos,

written in 1929 and 1930. Its main writers were Andre Therive, Louis Guillox,

Leon Lemonnier, and Eugene Dabit. FTP, what is this French movement?

Answer: Populisme
27. He first trained as a lawyer in Russia and was a brilliant and

persuasive man. However, when he was in his thirties, he decided to go to

Munich and study art. By the time The Blue Rider was established, he was

already "abstracting" from the image, using it as a creative springboard.

FTP, name this artist, a member of The Blue Rider group, whose works include

Heavy Circles, The Gray, Cossacks, and Improvisation 31.

Answer: Wassily _Kandinsky_
"A Simple Inquiry" and "The Undefeated" are two of the works in this short

story collection. Another story, concerning Ole Anderson, who is to be

killed by a duo of gunmen, also features Nick Anderson. Along with "The

Killers," the collection also features "Fifty Grand" and "Hills Like White

Elephants." FTP, what is this 1927 Ernest Hemmingway collection?

Answer: _Men Without Women_


Speaking of the incident, James Monroe said southerners could no longer

"count with certainty" on the slaves' "tranquil submission." Several hundred

slaves armed with axes, pikes, and rusty muskets made a six mile march on

Richmond and may have succeeded in taking the city were it not for the

weather conditions. FTP, name this Oct. 7, 1800 insurrection which was

thwarted by the flooding of the James River.

Answer: _Prosser_'s Rebellion (or Gabriel's Insurrection)
After WWII, someone asked the captured Nazi rocket wizard Wernher von Braun

where he got his ideas for the devastating V-2. Von Braun replied, "Don't you

know your own rocket pioneer?" Von Braun was referring to this person, who,

in 1926, on his Aunt Effie's farm, launched the world's first liquid-fueled

rocket. FTP, name this American rocket pioneer.

Answer: Robert _Goddard



_

1996 Terrapin Invitational

Questions by Georgia Tech
1. Edgar Allan Poe was, of course, one of the greatest writers of

his age. Can you identify these poems given a line for 10 points

each?

1. "Thy naiad airs have brought me home/ To the glory that was



Greece/ And the grandeur that was Rome"

Answer: _To Helen_

2. "Of my darling- my darling- my life and my bride,/ In her

sepulchre there by the sea-/ In her tomb by the sounding sea."

Answer: _Annabel Lee_

3. "In Heaven a spirit doth dwell/ Whose Heartstrings are a lute;/

None sing so wildly well"

Answer: _Israfel_


2. Identify the following about D-Day, ten points each:

1. It was only at this sector of the landing, where the Americans

suffered heavy casualties before fighting, that the Nazis mustered

any effective resistance.

Answer: _Omaha_ Beach

2. This German Commander had over 2000 miles of coast to defend as

the German Commander of the West.

Answer: Gerd von _Rundstedt_

3. When D-Day occurred, this general under Gerd von Rundstedt was

in Berlin. As Inspector of Coastal Defenses, he was in charge of

two German armies in northwest France. He is better known as the

commander of the Afrika Korps from 1941 to 1943.

Answer: Erwin _Rommel_
3. Given a definition, identify the term from Judaism, ten points

each:


1. This movement was founded in the late eighteenth century by

Israel Baal Shem Tov, who stressed the importance of inner service

to God rather than merely observing the Jewish ritualistic laws.

Answer: _Hassid_ism

2. This literally means "son of the commandments."

Answer: _Bar Mitzvah_

3. Ancient code of Jewish law collated and revised by Rabbi Judah

the Prince around the third century A.D.

Answer: _Mishnah_
4. Answer the following related questions for 5 points each.

1. He is the author of a five-book trilogy which includes _The

Hitchhiker's Guide to the Galaxy_. For five points, name him.

Answer: Douglas _Adams_

2. In this 42 BC battle, Marcus Junius Brutus and Caius Cassius

Longinus were defeated by Octavian, and both of them committed

suicide.

Answer: _Philippi_

3. Name the winner of the 1942 World Series.

Answer: St. Louis _Cardinals_

4. It is the 42nd element, between Niobium and Technetium, and

below Chromium and above Tungsten

Answer: Molybednum

5. For 5 points each, give both solutions to the equation x^2-

11x=42. (give 10 seconds)

Answer: _14_, _-3_


5. It's Quarkin' time!

1. First for five points, name either of the two scientists who

independently developed the theory of quarks in 1963.

Answer: Murray _Gell-Mann_ or George _Zweig_

2. For five points each, name the three quarks that have positive

charge.


Answer: _up_, _charmed_, _top_

3. In 1974, the charmed quark was postulated because of the

simultaneous discovery of this particle by Richter and Ting. FTP,

name it.


Answer: _J/Psi_ particle (or J or Psi particle)
6. Identify these Revolutionary War figures for fifteen points

each.


1. Although he died a broken and virtually forgotten man, he was

once considered the richest man in the US. FTP, name this signer

of the Declaration of Independence also known as the "financier of

the Revolution".

Answer: Robert _Morris_ (do not accept Gouverneur Morris)

2. He was one of the few Americans with solid soldiering experi-

ence. When he was captured, he prepared a plan for ending American

resistance, and historians are divided as to whether or not he was

a traitor. Name this person who, by disobeying orders to attack,

turned the Battle of Monmouth from an American victory to a bloody

standoff.

Answer: Charles _Lee_


7. For 5 points each, identify the art movement given some

artists.


1. John Sloan, George Bellows, Maurice Prendergast

Answer: _Ashcan_ school (or The Eight)

2. Frederick Church, George Inness, Albert Bierstadt

Answer: _Hudson River_ school

3. Georges Braque, Raoul Dufy, Andre Derain

Answer: _Fauvism_ or _Fauves_ (prompt for more on Expressionism)

4. Giacomo Balla, Umberto Boccioni

Answer: _Futurism_

5. Piet Mondrian, Theo von Doesburg

Answer: De _Stijl_ or the _Style_

6. Jean Miro, Rene Magritte, Max Ernst

Answer: _Surrealism_


8. Identify these former Soviet republics by description with a

moderately difficult clue for 10 pts. or with its capital for 5

pts.

1. 10 pts: The Baikonour Cosmodrome, the Soviet version of Cape



Canaveral, is in this nation. Today, the country makes money by

leasing its use to Russia.

5 pts: Almaty

Answer: _Kazakhstan_

2. 10 pts: This nation, before beginning wars with some of its

Caucasus neighbors, became the first nation to adopt Christianity

as its state religion, when it did so in the 4th century.

5 pts: Yerevan

Answer: _Armenia_

3. 10 pts: This nation, along with Russia and Ukraine, had its

own membership in the United Nations from the start in 1945. Its

capital was a capital of the Commonwealth of Independent States.

5 pts: Minsk

Answer: _Belarus_


9. Identify the following random terms from biology that start

with the same letter, 5-10-15.

1. First for five points, the name of any bone of the fingers or

toes


Answer: _Phalange_

2. The process by which a foreign substance of bacteria is

engulfed so as to be destroyed

Answer: _Phagocytosis_

3. The fundamental tissue in higher plants, composed of living

unspecialized cells. Most of the tissue in the softer parts of

leaves, the pulp of fruits, and the pith of stems are examples.

Answer: _Parenchyma_


10. FTP each, name these Henry James works, given a brief

description.

1. This work, the basis for a T.S. Eliot poem, concerns Isabel

Archer and Gilbert Osmond, and was published in 1881. For five,

name it.

Answer: The _Portrait of a Lady_

2. This 1886 work involves Olive Chancellor, and dealt with the

topic of lesbianism. It caused a furor among the inhabitants of

the city where it is set, as they felt it portrayed their town

inaccurately.

Answer: The _Bostonians_

3. The main character of this novel hopes to marry Claire de

Cintre, a widowed member of an aristocratic French family. Like

many James works, it focuses on the contrast between simple

Americans and sophisticated Europeans.

Answer: The _American_


11. Identify these idealists, for ten points each.

1. An English writer familiar with Enlightenment ideas, she

extneded the principles of the Enlightenment to women in her 1792

_Vindication of the Rights of Woman_.

Answer: Mary _Wollstonecraft_

2. Calling torture "a criterion fit for a cannibal," this Italian

found it an irrational way of determining guilt of innocence in his

work _On Crimes and Punishment_.

Answer: Cesare _Beccaria_

3. In opposition to the Old Regime, he proposed a balanced system

of government, and established his ideas in such works as _The

Spirit of the Laws_.

Answer: Baron de la Brede et de _Montesquieu_
12. Translate these constellations from the English to its formal

name given the English translation and a prominent star, 5 points

each. For example, given "Twins, contains the star Castor" you

would say Gemini.

1. Eagle, contains the star Altair

Answer: _Aquilae_

2. Serpent Bearer, contains Barnard's Star

Answer: _Ophiuchus_

3. Ship's Keel, contains Canopus

Answer: _Carina_

4. Herdsman, contains the star Arcturus

Answer: _Bootes_

5. Swan, contains the star Deneb

Answer: _Cygnus_

6. Charioteer, contains the star Capella

Answer: _Auriga_


13. FTP each, answer the following concerning Ethiopian history.

1. Coming to power in 1889 with Italian help, he rebelled against

the Italians by denouncing the Treaty of Ucciali

Answer: King _Menelik II_

2. In March of 1896, the Italian invaded Ethiopia with 20,000 men,

but were decisively defeated by over 110,000 Ethiopians in this

battle.

Answer: _Aduwa_ (or Adowa)



3. Name the former Italian colony which the UN joined with

Ethiopia in a federation in 1952 that gained its independence in

1993.

Answer: _Eritrea_


14. FTP each, identify the following about The Faerie Queen by

Edmund Spenser.

1. Who is the hero of the poem?

Answer: Prince _Arthur_

2. What is the name of the Fairy Queen?

Answer: _Gloriana_

3. The plan for the Fairy Queen was borrowed from the Orlando

Furioso, which was written by what Italian writer?

Answer: Lodovico _Ariosto_
15. FTP each, answer the following concerning John Brown.

1. Name the West Virginia town where Brown and 21 followers

captured a U.S. arsenal in 1859.

Answer: _Harpers Ferry_

2. The arsenal was retaken the next day and Brown and his

followers were captured by what man, who would later gain fame as

a general?

Answer: Robert E. _Lee_

3. In 1856, in retaliation for the sack of Lawrence, Brown led the

murder of five proslavery settlers on the banks of what Kansas

river?

Answer: _Pottawatamie_


16. Given characters of a opera, name that opera for 10 points, or

five points if given the composer and the novelist whose work it is

based:

1. 10 pts: Violetta Valery, Gaston, Alfredo Germont



5 pts: Giuseppe Verdi and Alexandre Dumas-fils

Answer: La _Traviata_

2. 10 pts: Xenia, Feodor, Prince Shuisky

5 pts: Modest Mussorgsky and Alexander Pushkin

Answer: _Boris Godunov_ (do not accept Xena: Warrior Princess)

3. 10 pts: Herodias, Narraboth, Herod

5 pts: Richard Strauss, Oscar Wilde

Answer: _Salome_


17. Identify these students of the mathematician Karl Friedrich

Gauss, 5-10-15.

1. 5 pts: He is known for a one-dimensional figure created by

joining the ends of a ribbon after one end has been turned.

Answer: August Ferdinand _Mobius_

2. 10 pts: A German, his contributions include his work on the

theory of functions of complex variables and representing such

functions on coincident planes or sheets, surfaces that are named

for him.

Answer: Georg Friedrich Bernhard _Riemann_

3. 15 pts: Another German, he is best known for a method whereby

real numbers can be defined in terms of rational numbers, which is

known as his "cut".

Answer: Richard _Dedekind_


18. Identify the following Arthurian knights given a brief

description for 10 points each.

1. He is the knight that returns Excalibur to the Lady of the

Lake.


Answer: Sir _Bedivere_

2. This knight, usually the nephew of Arthur, mortally wounds him.

Answer: Sir _Mordred_

3. The son of King Pellinore, he was the original hero of the

Grail quest.

Answer: Sir _Percival_


19. FTP each, given cities, name the South American country.

1. Guayaquil, Portoviejo, Esmeraldas

Answer: _Ecuador_

2. San Cristobal, Maracaibo, Valencia

Answer: _Venezuela_

3. Cordoba, Rosario, La Plata

Answer: _Argentina_
20. The Joyceman cometh with a bonus on Finnegans Wake! Answer

the following FTP each.

1. A Protestant Irishman, at some time in the past he has accosted

someone in Phoenix Park and still fears investigation by the

authorities.

Answer: Humphrey Chimpden _Earwicker_

2. The romantic heroine, she is the wife of Earwicker and personi-

fies the river Liffey that runs through Dublin.

Answer: Anna Livia _Plurabelle_

3. The novel often refers to this Irish hero who was supposed to

return to life someday to be the savior of Ireland.

Answer: Fionn mac Cumhail (or Finn McCool)


21. Identify these mostly unrelated authors from works 5-10-15

1. Erewhon and The Way of All Flesh

Answer: Samuel Butler

2. Clarissa and Pamela

Answer: Samuel Richardson

3. Hudibras and "The Elephant in the Moon"

Answer: Samuel Butler
22. Give the Russian authors of these works for five points each,

and an additional 5 for all correct.

1. Evenings on a Farm Near Dikanka

Answer: Nikolai Gogol

2. The Captive of the Caucasus

Answer: Aleksandr Pushkin

3. Youth

Answer: Leo Tolstoi

4. A Month in the Country

Answer: Ivan Turgenev

5. A Hero of our Time

Answer: Mikhail Lermontov


23. Name these Goethe works for ten points each

1. His first large success, this story of a young mans love is

said to have caused a number of suicides across Europe.

Answer: The Sorrows of Young Werther

2. A classic bildungsroman, this 1796 work follows the growth of

its protagonist under the influence of the Tower Society, into

which he is eventually accepted.

Answer: Wilhelm Meisters Apprenticeship (accept Wilhelm Meisters

Lehrjahre)

3. Based on the life of an Italian poet, this play has a theme

similar to that of The Sorrows of Young Werther, but does not end

in suicide.

Answer: Torquato Tasso
24. Given works, name the artists, 5-10-15

1. Electric Chair and Campbell's Soup

Answer: Andy Warhol

2. At the Cafe, Primitive Tales, and The Vision After the Sermon

Answer: Paul Gauguin

3. Bacchanal of the Andrians, Venus of Urbino, and The Rape of

Europa

Answer: Titian


25. Identify the authors from works, 15-10-5

1. 15 pts. Life and Adventures of Mr. Duncan Campbell

10 pts. The History of Peter the Great and Tour through the Whole

Island of Great Britain.

5 pts. Moll Flanders

Answer: Daniel Defoe

2. 15 pts. King of Alaska and One for the Road

10 pts. The Birthday Party and The Room

5 pts. The Caretaker and The Homecoming

Answer: Harold Pinter


26. Identify the poet, 30-20-10

1. While he was serving in France, his fiance married another

after a false report of his death.

2. After being imprisoned in 1648, he prepared Lucasta: Epodes,

Odes, Sonnets, Songes etc. for press.

3. While in prison for presenting a "Kentish Petition" to the

House of Commons, he wrote "To Althea."

Answer: Richard Lovelace


27. Give the American authors of these poems, for 5 points each.

1. The Prairies (1834)

Answer: William Cullen Bryant

2. The River-Merchants Wife: A Letter (1915)

Answer: Ezra Pound

3. Desert Places (1936)

Answer: Robert Frost

4. The Negro Speaks of Rivers (1921)

Answer: Langston Hughes

5. Parliament Hill Fields (1961)

Answer: Sylvia Plath

6. Elegies for Paradise Valley (1978)

Answer: Robert Hayden
28. Identify the schools of philosophy on a 15-5 basis.

1. 15 pts. This view point exists in three types: psychological,

ethical, and a combination of the two.

5 pts. Briefly stated, this is the view that pleasure is the only

intrinsic good.

Answer: hedonism

2. 15 pts. Most of the work surviving today by members of this

school comes from Chrysippus, the third head of the movement.

5 pts. This movement was founded by Zeno of Citium.

Answer: Stoicism


29. FTP each, given a brief description, name the historical

conflict.

1. Caused by conflicts of territorial claims, tensions were

further aggravated by the discovery of gold in the Transvaal in

1886 and the subsequent influx of prospectors and settlers, mainly

British subjects.

Answer: Boer War

2. It was an uprising against foreigners and foreign influence.

Increased domination led to the rise of a nationalist, secret

organization that by 1898 had the support of Dowager Empress Cixi.

Answer: Boxer Rebellion

3. Lasting from 1857-1858, it brought about the transfer of

authority in India from the British East India Company to the

British crown.

Answer: Sepoy Rebellion (or Indian Mutiny)
31. 30-20-10 Name the historical figure.

1. He was imprisoned during WWII for aiding the Germans against

the British. He was imprisoned after the war for acts of terror-

ism, but was acquitted and returned to the military.

2. He served in the new regime's Revolutionary Command Council and

held the posts of minister of state, chairman of the national

assembly and editor of the newspaper al-Jumhuriya.

3. He became President of Egypt in 1970, helped launch the

Arab-Israeli War, and signed the Israeli-Egyptian Peace Treaty with

Menachem Begin in 1979.

Answer: Anwar _Sadat_
30-20-10, identify the author.

1. He was awarded the Legion of Honor in 1983 for his work, which

includes The Aleph.

2. His eyesight began to go bad in the 1950s, leaving almost

totally blind by the 70s.

3. His other works include Nine Dantesque Essays and Ficciones.



Answer: Jorge Luis Borges

_

Download 140.73 Kb.

Share with your friends:




The database is protected by copyright ©sckool.org 2022
send message

    Main page