Technical Questions in the second round



Download 466,44 Kb.
Page5/6
Date conversion09.08.2018
Size466,44 Kb.
1   2   3   4   5   6
part 2 consists of non-verbel reasoning(figures).So it is impossible for

me to send those.(25 questions)


part 3 (quantitative)
1.A clerk multiplied a number by ten when it should have been divided by

ten.The ans he got was 100.what should the ans have been?

a:1

2.If rs20/- is available to pay for typing a research report & typist A



produces 42 pages and typist B produces 28 pages.How much should typist A

receive?


a:rs12

3.The average salary of 3 workers is 95 Rs. per week. If one earns

Rs.115 and second earns Rs.65 how much is the salary of the 3rd worker.

Ans.105.


4.A 16 stored building has 12000 sq.feet on each floor. Company A rents 7
floors and company B rents 4 floors. What is the number of sq.feet of

unrented floor space.

Ans.60000

5. During a given week A programer spends 1/4 of his time preparing flow

chart, 3/8 of his time coding and the rest of the time in debugging the

programs. If he works 48 hours during the week , how many hours did he

spend debugging the program.

Ans. 18.


6. A company installed 36 machines at the beginning of the year. In March

they installed 9 additional machines and then disconnected 18 in August.

How many were still installed at the end of the year.

Ans .27


7. A man owns 2/3 of the market research beauro business and sells 3/4 of

his shares for Rs. 75000. What is the value of Business.

Ans.150000

8. If 12 file cabinets require 18 feet of wall space, how many feet of

wall space will 30 cabinets require?

Ans.45


9.A computer printer produced 176,400 lines in a given day. If the

printer was in operation for seven hours during the day, how many lines

did it print per minute?

Ans.420


10. From its total income, A sales company spent Rs.20,000 for

advertising, half of the remainder on commissions and had Rs.6000 left.

What was its total income?

Ans.32000

11. On Monday a banker processed a batch of cheques, on Tuesday she

processed three times as many, and on Wednesday she processed 4000

cheques. In the three days, she processed 16000 cheques. How many did
she process on Tuesday?

Ans.9000


12. The cost of four dozen proof machine ribbons and five dozen accouting

machine ribbons was Rs.160/-. If one dozen accounting machine ribbons

cost Rs.20/-, what is the cost of a dozen proof machine ribbons?

Ans.Rs.15

13. If a clerk can process 80 cheques in half an hour, how many cheques

can she process in a seven and one half hour day?

Ans.1200

14. In a library, there are two racks with 40 books per rack. On a given

dya, 30 books were issued. What fraction remained in the racks?

Ans.5/8


15. The average length of three tapes is 6800 feet. None of the tapes is

less than 6400 feet. What is the greatest possible length of one of the

other tapes?

Ans.7600


16. A company rented a machine for Rs.700/- a month. Five years later

the treasurer calculated that if the company had purchased the machine


and paid Rs.100/- monthly maintenance charge, the company would have

saved Rs.2000/-. What was the purchase price of the machine?

Ans.Rs.34000

17. Two computers each produced 48000 public utility bills in a day. One

computer printed bills at the rate of 9600 an hour and the other at the

rate of 7800 an hour. When the first computer finished its run, how many

bills did the other computer still have to print?

Ans.9000


18. If a salesman's average is a new order every other week, he will

break the office record of the year. However, after 28 weeks, he is six

orders behind schedule. In what proportion of the remaining weeks does

he have to obtain a new order to break the record?

Ans.3/4

19. On a given day, a bank had 16000 cheques returned by customers.



Inspection of the first 800 cheques indicated that 100 of those 800 had

errors and were therefore the available immediately for data processing.

On this basis, hwo many cheques would be available immediately for data

processing on that day?

Ans.14000

20. A company figured it needed 37.8 sq.feet of carpot for its reception

room. To allow for waste, it decided to order 20% more material than

needed. Fractional parts of sq.feet cannot be ordered. At Rs.9/- a

sq.feet, how much would the carpet cost?

Ans.


a. Rs.324 b) Rs.405 c) Rs.410 d) Rs.414 e) Rs.685

21. A tape manufacturer reduces the price of his heavy duty tape from

Rs.30/- to Rs.28/- a reel and the price of a regular tape from Rs.24/- to

Rs.23/- a reel. A computing centre normally spends Rs.1440/- a month for

tapes and 3/4 of this is for heavy duty tapes. How much will they save a

month under the new prices?

Ans.Rs.87

22. In a team of 12 persons, 1/3 are women and 2/3 are men. To obtain a

team with 20% women how many men should be hired?

Ans.8


23. The dimensions of a certain machine are 48" X 30" X 52". If the size

of the machine is increased proportionately until the sum of its


dimensions equals 156", what will be the increase in the shortest side?

Ans. 6"


24. In a certain company, 20% of the men and 40% of the women attended

the annual company picnic. If 35% of all the employees are man, what

percent of all the employees went to the picnic?

Ans.33%


25. It cost a college Rs.0.70 a copy to produce a Programme for the

homecoming football game. If Rs.15,000/- was received for advertisements

in the programme, how many copies at Rs.0.50 a copy must be sold to make

a profit of Rs.8000/- ?

Ans. 35000
Some extra questions other than you send to me are follows.

I already send view logic paper yesterday.

best of luck

--------------------------------------------------------------------------------


TATA INFOTECH -99

*************

VERBAL
1.Depreciation: deflation, depression, devaluation, fall, slump
2.Depricate : feel and express disapproval,

3. incentive : thing one encourages one to do (stimulus)


4. Echelon : level of authority or responsibility'
5. Innovation : make changes or introduce new things
6. Intermittent : externally stopping and then starting
7. Detrimental: harmful
8. Conciliation : make less angry or more friendly
9. orthodox: conventional or traditional, superstitious
10. fallible : liable to error
11. volatile : ever changing
12. manifest: clear and obvious
13.connotation : suggest or implied meaning of expression
14. Reciprocal: reverse or opposite
15. Agrarian : related to agriculture
16. vacillate : undecided or dilemma
17. expedient : fitting proper, desirable
18. simulate : produce artificially resembling an existing one.
19. access : to approah
20. compensation: salary
21. Truncate : shorten by cutting
22. adherence : stick
23. Heterogenous: non similar things
24. surplus : excessive
25. Assess : determine the amount or value
26.Congnizance : knowledge
27. retrospective : review
28.naive : innocent,rustic
29. equivocate : tallying on both sides, lie, mislead
30. Postulate : frame a theory
31. latent : dormant, secret
32. fluctuation : wavering,
33. eliminate : to reduce
34. Affinity : strong liking
35. expedite : hasten
36. console : to show sympathy
37. adversary : opposition
3. affable : lovable or approachable
39. Decomposition : rotten
40 agregious : apart from the crowd, especially bad
41. conglomaration: group, collection
4. aberration: deviation
43. aurgury : prediction
44. crediability : ability to common belief, quality of being credible
45.coincident: incidentally
46.Constituent : accompanying
47. Differential : having or showing or making use of
48. Litigation : engaging in a law suit
49.Maratorium: legally or offficiallly determined period of dealy

before


fulfillment of the agreement of paying of debts.
50. negotiate : discuss or bargain
51. preparation : act of preparing
52. Preponderant : superiority of power or quality
53. relevance : quality of being relevant
54. apparatus : applianes

55. Ignorance : blindness, in experience


56. obsession: complex enthusiasm

57. precipitate : speed,active


Section III
Letter Series
These are too tough. Maintain time 26 questions ----- 10min

1. A C BDEFGI - I H K J L ANS: H


2. AIZBEYCIXDI - GENJW ANS;W
3. ADGJMP - RWTS ANS; S
4. ABCEFGIJK - MLONP ANS; M nOTE: MLONP ARE GIVEN OPTIONS
5. ABFGKLPQ - TSVUW ANS;U
6 JWXUVST - QPSET ANS; Q
7. ARHXYTDTWST - NPTKR ANS; P
8.FMBIPZVIEV - IRYOU
9. NZI YCX KWF - JFVMY ANS;V
10. AASASPASPKA - RQTSU ANS;S
11. AECPS - TRUE ANS;U
12. BBPRDDLNFFIK - HQJIK ANS'H
13 AZEXIVMT - RQNSO ANS: Q
14. ABDGKP - LIWUX ANS:U
15. BCDAEGHIFJLMN LKNMO ANS: K
16. XWEFGVUHIJK - PNSRT ANS: T
17. ODJTOPQNOERT - QOUVW ANS;O
18. PRNUUPEJRBB - HVUNE ANS: E
19.LULMGMNFNPS - ONQPS ANS:P
QUESTIONS ARE NOT IN SEQUENCE.

NUMERICAL


1.420% OF 7.79 = 32.718
2 3427 / 16.53 = 202
3. 10995 /95 = 115.7365
4. 43+557-247 =353
5. 3107*3.082= 9591
6. 48.7 + 24.9 - 8.7 = 64.90
7.525.0/47.8 = 11

8. (135-30-14)*7 - 6 +2 = 3

9.3/8 * 5.04=1.89
10.697 /219 =3.18
11.8/64 +64/16 = 4.14

12.298*312/208 = 453.54

13. 0.33 *1496 /13 = 37.98
14.0.26 + 1/8 = 0.385
15.66.17+1/3= 67.03
16. 2.84+1/4= 3.09
17. 33% OF 450 = 148.5
18. 907.54 / 0,3073= 3002
19.tHERE ARE two categories of persons in ratio A, b i.e.A:B = 2:3 A

type


earns 2.5 dollars/hr and B type 1 dollar/hr total money earnedby both

is


24dollars. then total number of persons
Ans: 15
20.Question not clear
Slowing running - n hours - A
Medium running - B
fast running - k hours - c
Ans: nA+kC
21. Tottal balls z,red balls N remaining are blak balls,then %of black

balls equal to Ans: z-n/z*100


22. Multiplication three digits and two digits number will result the
Ans: HInt: four digit number first number must be one.
23. A= C;B=2D what should be do to make the ratio same. i.e.a/b = c/d
Ans: multiply A by 2
24. P- Total number of compoentns
Q= defective number of compoentns
%of non defective equals to p-q/p*100
25. Cost of article x,first discount is y% of cost, seconddiscount is

z%

of cost . The price of x is


Ans: x(1-y/100)(1-z/100)
26.Prime number a) 119 b) 115 c) 127 d) none Ans: C
27. A/B = C;C>D then
Ans:A is always greater than D
28..B>Cand AA then which expression will be highest value
Ans: AB
37. K,L -- Men ;X, Y -> Ans:kX + Ly
38. If A,B are same number, which one of the following doesnot satisfy

this Ans: A*B/B**2


39. X- bulbs'; y - broken; % of non broken bulbs Ans: x-y/x*100
40. Adding X, Y to A equals to Ans: a (large expression)
41.Salary s permonth, tax x% of the salry, r% of salary is deducted

what


is the income.
Ans: s*(1-(x+R)/100
42. Add three digits and two digits numbers the first digit is
Ans:1 (four digit number starting with one)
43. 0.512 * large number = ?
Ans:divide the given number by 2
44.In 10% balls 5 are defective, % of defective
Ans:50%
45.6.29% of 2.8 = 0.18
46.0.398*456=181.49
47.0 < x5

person 3 says 3N>20

person 4 says 3n>10

person 5 says N

>Group discussion topics:

>Instrctions:

1) There are 7 flow charts & each has 5-6 blank rectangles/diamonds with

subquestion no. in rectangle/diamond. you have to fill the blank from the

5 options given against respective question no.

2) You have to understand the logic & then it is very easy to fill the

blanks.

3) they had provided some information which you have to use for getting



answers.

Flow charts:

1) there are 3 boxes of 3 balls each. you have to select the heaviest

among all.


1   2   3   4   5   6


The database is protected by copyright ©sckool.org 2016
send message

    Main page