Technical Questions in the second round



Download 466,44 Kb.
Page2/6
Date conversion09.08.2018
Size466,44 Kb.
1   2   3   4   5   6

to give a mail.waste fellows.There is no dynamism in their blood.I have

been waiting for the mail since three days.
Don't worry about telco.They will conduct interview and select

based on the CGPA.Come to the lab regularly.These are crucial days.You

know that TCS is visiting our campus on 3rd.That's my first company.Akka

had sent a rakhi for me.You might be received the same.What is the news?

What else?

send mail after receiving all the papers.

1.cv

2.critical reasoning



3.Psychometric

I know some 25 questions.


The technical comprises of 50 questions on C,Unix and windows.

The interview for us is on a later date.If the questions come for you

also,then intimate me.

1.const char *

char * const

What is the differnce between the above tow?.

2.In Unix inter process communication take place using?.

3.What are the files in /etc directory?.

4.About i-node numbers

5.Max relaxable permisssion value with out giving write permission

to others?.

6.About ln(linking)

7.A question on until

until (who |grep mary)

do

sleep(60)



done

8.Linking across directories?.


9.process id for kernell process

10.very first process created by kernell

11.function to repaint a window immediately?.

12.Function entry for DLL in win3.1

13.win 3.1 is a

14.win 3.1 supports which type of multi tasking?.

15.Message displayed when a window is destroyed

16.About fork()?

17.About send message and post message

18.Message to limit the size of window

19.System call executable binary file intoa process

20.About GDI object?.

21.API used to hide window

22.Initialize contents of a dialog?.







CV paper:

*****************************************************************

1-18 General (i) Data sufficiency

(ii) Analytical

(iii) Mathematics

19-45 C&UNIX
1. |x-a|=a-x Ans: (c) x<=a

2. There is six letter word VGANDA . How many ways you can arrange the

letters in the word in such a way that both the A's are together.

Ans : 120 (5x4!)


3. If two cards are taken one after another without replacing from

a pack of 52 cards what is the probability for the two cards be

queen. Ans : (4/52)*(3/51) (1/17)*(1/13)
4. 51 x 53 x ... x 59 ; symbols ! - factorial

^ - power of 2

(a) 99!/49! (b) (c) (d) (99! x 25!)/(2^24 x 49! x 51!)
5. The ratio fo Boys to Girls is 6:4. 60% of the boys and 40% of girls

take lunch in the canteen. What % of class takes lunch in canteen.

Ans : 52% (60/100)*60 + (40/100)*40

Data Sufficiency : a) only statement A is sufficent , B is not

b) only statemnet B

c) both are necessary

d) both are not sufficient.
6. X is an integer. Is X dvisible by 5?

A) 2X is divisible by 5.


B) 10X is divisible by 5.
Ans : A)

7. (A) Anna is the tallest girl

(B) Anna is taller than all boys.

(Q) . Is Anna the tallest in the class


Ans : c
8. maths question

9, 10 Analytical


Zulus always speak truth and Hutus always speak lies. There are

three persons A,B&C. A met B and says " I am a Zulu or I am Hutu".

We don't know what exactly he said. then B meets C and says to c

that " A is a Zulu ". Then C replied " No, A is a Hutu ".

How many Zulus are there ?

Ans 2( check)


10) Who must be a Zulu ?

Ans B (check)


11,12.13,14.

-----------


A father F has 5 sons, p,q,r,s,t. Not necessarly in this order. Two are of same age. The eldest and youngest cannot be twins. T is elder

to r and younger to q and s has three older brothers


q) who are the twins? s,t

q) who is the oldest and youngest? q, (s&t)

q)

q)

15,16,17,18



----------
There are 7 people who take a test among which M is the worst, R is

disqualified, P and S obtain same marks, T scores less than S and Q scores

less than P, N scores higher than every one.

Ans : N P S T Q R M (may be, just check) or N S P T Q R M


C & UNIX

--------
19. What does chmod 654 stand for.


Ans : _rw_r_xr__

20. Which of following is used for back-up files?

(a) compress (b) Tar (c) make (d) all the above Ans : b

21 what does find command do ? Ans : search a file


22. what does " calloc" do?
Ans : A memory allocation and initialising to zero.

23 what does exit() do?

Ans : come out of executing programme.

24. what is the value of 'i'?


i=strlen("Blue")+strlen("People")/strlen("Red")-st

rlen("green")


Ans : 1

25. i=2


printf("%old %old %old %old ",i, i++,i--,i++);

Ans : check the answer.

26. Using pointer, changing A to B and B to A is Swapping the function

using two address and one temperory variable. a,b are address, t is

temporary variable. How function look like?

Ans : swap(int *, int *, int )

27. In 'o' how are the arguments passed?

ans : by value.

28. Find the prototype of sine function.

Ans : extern double sin(double)

29. Scope of a global variable which is declared as static?

ans : File

30. ASCII problem

i=..


ans : 6

31 .


32. what is the o/p

printf(" Hello \o is the world ");

Ans : Hello is the world.

33. Clarifying the concept addresses used over array ; ie changing

the address of a base element produces what error?

34. child process -- fork

child shell -- sh

35. Answer are lex 7 yacc & man read these things in UNIX

36. What is

int *p(char (*s)[])

Ans : p is a function which is returning a pointer to integer

******************************************************************************************

M.B.T:paper pattern only

Section-1. Passage (10 min reading ,5 questions)


Section-2. English (error finding,15 questions)
Section-3. Number series (Letter series also)
Section-4. Analytical ability (5 questions)
Section-5 Numerical ability (additions,multiplications etc)
note: -marking 1:1
Intergraph:paper pattern only
________________________________
Analytical. 1.seating arrangement
2.Inferences
(Ref. GRE book)
C-language. 48 questions - 45 min.

1. Diff.between inlinefunction((++)-macns(c)


2. 3 to 4 questions on conditional operator :?:
3. Write a macro for sqaring no.
4. Trees -3 noded tree ( 4 to 5 questions fundamentals)
Maximum possible no.of arrnging these nodes
5. Arrange the nodes in depth first order
breadth first order
6. Linked lists Q) Given two statments
1. Allocating memory dynamiccaly
2. Arrays
Tree the above both and find the mistake
7. Pointers (7 to 8 questions) Schaum series
Pointer to functions, to arrays
4 statements ->meaning,syntax for another 4 statements
8. Booting-def(When you on the system the process that takes place is ------
9. -----Type of global variable can be accessible from any where in the
working environment ( external global variable)
10. Which of the following can be accessed randomly
Ans. a. one way linked list
b. two way "
c. Arrays
d. Trees
11. Write a class for a cycle purchase(data items req.)

--------------------------------------------------------------------------------

MBT-1999-iit-delhi
ARTHAMATIC SECTION

(1) if a boat is moving in upstream with v1 km/hr and in the down

stream

it is moving with v2 km/hr then what is the speed of the stream.



ans: 13 check the values of v1 and v2 are given

to find ans (v+s = v1, v-s = v2 find the boat velocity)

(2) 0.75 * 0.75 * 0.75 - 0.001

--------------------------------

0.75*0.75-0.075+0.01

(3) A can work done in 8 days

B can work three timesfaster than the A;

C can work five times faster asthe A;

ans : 8/9 it is correct place blindly.

(4) one answer is 200/3 % it is perfectly correct wecannot recollec

the prob. so place it blindly.

(5) A car is journied a certain distance in 7 hrs in forward journey

in the return journey increased speed 12km/hr takes the times 5 hrs.

what is the distance ans:210 it is perfect place blindly.

(6) instead of multiplying by 7 to a number dividing by 7 what is

the percentage of error

ans we dont know but he has gived 14 18 25 andsome answers less than

(7) x + 4 y

---------- relation between x and y is x/2y = 3/2 ie x = 3y find

the


x - 2y ratio ans: 7 place it blindly.

(8) a man buy a liquid by 12 lts and the mixture is of 20% liquid in

water

then he makes it in 30% mixture then what is the % of liquid with



water.

(9) if a man byes 1lt of milk for 12rs and mixes with 20% of water and

sels it for rs15 thgen what is percentage of gain

(10) A pipe can fill a tank in 30 min B can fill in 28 min then if 3/4

th

of tank can be filled by B pipe and after wards both are opened then



how much time is required by both the pipes to fill the tank

completely.

note: the values of A and B may slitely vary be ware.

(11) on an item a company gave 25% discount then they get 25% profit

if it gives 10% discount then what is the profit.

ans: 30% it is correct place blindly.

(12)

i will send the remaining problems if i get remembered o.k this section



contain 29 questions.

in fourth section.

1. All chairs laugh.

some birds laugh.

2. some green are blue

no blue is white.

3 all scientists are fools.

all fools are literates.

only these questions see rs agarwal reasoning verbal and nonverbal book

new edition asthe pagenumbers i already sended to you.

ansers he changed slitely see.

From two fig 6 questions regarding the

swimmers,girls,tennisplayers,tall and

second one on politicians,graduates,parliament members, both questions

are same given so mugup and go to exam and place blindly i already

sended the page numbers in previous mail.

series:(1) R,M,(..),F,D,(..)

ans: I,C


(2) (...),ayw,gec,mki,sqo ans: usq.

(3) 1,3,4,8,15,27, ans: 50

(4) 0,2,3,5,8,10,15,17,24,26,.. ans: 35

(5) 2,5,9,19,37,.. ans:75

these are the correct ansers place it blindly.

the figure series which i had already send in the earlier paper is

same and one extra qestion is their it is this type

box type in side the box line and dot.

this type see in the new edition rs agerwal a box is their

in the answer so try for question in rs agerwal

see rs agerwal for statements and assemptions questions.

cut off will be around 30 out of 105 Bso place only the known problems

so

place only correct problems.



the above 35 questions aare enough to qualify.

remaining questions if know exact answers then place .

otherwise simply leave it.
5 mtechs got selected for int.& only one from chem. got the

job.Interview is personal.small software technical ques.about language.

(This is from IITM)

MBT:


one to one negative marking is there.it is tough to qualify unless u

know the paper.totally there are 105 questions. 70 min.

three flow sheets------ 10 min.

sections are quantitative(23),analytical(about 20) ,series&venn

diagrams,logical(20) questions from a passage (about 10). time span for

each section is different.sit at the back so that u can turn pages if u

want.different colored papers are used.

for flow sheets

first one is relatively easy

1.u will be given conditions like

if a wins he gets 100 pts,if b wins he gets 50 pts etc

2.there is flow sheet& there are empty cells(4) at "yes' or 'no"

decision points.

3.for each cell 4 choices will be given which should be chosen by

following through initial conditions &flow sheet logic.

4.rem. -ve marking is there. no verbal questions.

rs aggarwals verbal& nonverbal book

verbal---

pg. 254 pr. 53 to56(almost same)

246 eg.2


pg 104 exer.3a about 5to 6 series qu.are there.so do well

pg.354-355 8,13,

6th doubt

4 conclusions r there in all ques.

pg.115----qu.36

nonverbal----pg.5

41,54,108,145,158

241 is doubtful

---------------

ans. to one quant. is 200/3 %

anals.....

1.six persons will be there.

killer,victim,hangman,judge,police,vitness

a,b, c,d,e,f

u have to match

conditions like,a is the last person to the victim alive,will be given

as

clues.so we can conclude that a is the killer.



this is an easy one .paragraph will be very big .don' worry

5 to 6 ques.

2.

5 persons will be there.



cashier, clerk,buyer,manager,floorwalker(check in info. paper for exact

ques.)


a,b,c,d,e will be their names.

conditions will be given&we have to match who is who

3 r women&2 r men in this

sample condition,

cashier&clerk if get married, b will be wise man

mrs.c husband has some business prob with manager

manager&cashier(or clerk) r classmates

etc. will be given

do quantitative qu. from back.....

data graphs on turnover,gross profit &net profit will be given&

u have to extract data from that &find out few ratios.(easy one)

--------------------------------------------------------------------------------


mumbai99:--->>>>

-----------------------------------------------------------------------------


This

I) Distribution of workers in a factory according to the no.of

children they have

Figure


1. Total no. of workers in the factory.

Ans : 200

2. Total no. of children that all the workers that have between them is

Ans : 560

3. The total no. of literate workers is

Ans : 105

4. The ratio of literate & illiterate is

Ans - 1:2

5. The no. of literate workers with atleast 3 children is

Ans : 45


6. The no. of illiterate workers with less than 4 children is

Ans : 60


7. The rate of literate to illiterate workers who have 3 children is

Ans - 3:4

II) Which of the following statement(s) is(are) not true
a. Literate workers have small families than illiterate workers.

b. Families with 2 or less than 2 children are commoner than families

with 3 or more children.

c. 2 children families constitute 60% of the families of workers.

d. More the no. of children a worker has the more illiterate he is.

e. None the above statement is true.

Ans : e

III) ---- of a mutual instrument vibrate 6,8 & 12 intervals



respectively. If all three vibrate together what is the time

interval before all vibrate together again?

LCM of NR

--------- Ans : 1/2 sec

HCF of DR

12) Certain no. of men can finish a piece of work in 10 days. If

however there were 10 men less it will take 10 days more for the

work to be finished. How many men were there originally.

Ans : 110 men

10) In simple interest what sum amounts of Rs.1120/- in 4 years and

Rs.1200/- in 5 years.

Ans : Rs.800/-

vi) Sum of money at compound interest amounts of thrice itself in 3

years. In how many years

will it take 9 times itself.

Ans : 6


vii) Two trains in the same direction at 50 & 32 kmph respectively. A

man in the slower train observes the 15 seconds elapse before the

faster train completely passes him.

What is the length of faster train ?

Ans : 75m

16) How many mashes are there in a sq. m of wire gauge. Each mesh

being 8mm long X 5mm width

Ans : 25000

17) x% of y is y% of ?

Ans : x


11) The price of sugar increases by 20%, by what % house-wife should

reduce the consumption of sugar so that expenditure on sugar can be

same as before

Ans : 16.66

? ) A man spending half of his salary for house hold expenses, 1/4th

for rent, 1/5th for travel expenses, a man deposits the rest in a

bank. If his monthly deposits in the bank amount 50. What is his

monthly salary ?

Ans : 1000

? ) The population of a city increases @ 4% p.a. That is an additioanl

annual increase of 4% of the population due to this influx of job

seekers, the % increase in population after 2 years is

Ans :

? ) The ratio of no. of boys & girls in a school is 3:2 Out of these



?% the boys & 25% of girls are scholarship holders. % of students who

are not scholarship holders.?

Ans :

? ) 15 Men take 21 days of 8 hrs. each to do a piece of work. How many



days of 6 hrs. each would do if 21 women take. If 3 women do as much

work of 2 men.

Ans : 30

?) a cylinder ingot 6cms in diameter and 6 cms in height is and

spheres all of the same

size are made from the material obtained.what is the diameter of each

sphere?

Ans :3cms



5) rectangular plank of sqrt(2)meters wide can be placed so that it is

on either side of the diagonal of a square shown below.what is the

area of the plank?

Ans :7sqrt(2)

fig no-

7) the difference b/w the compound interest payble half yearly and



the simple interest on a

certain sum cont out at 10% p.a for 1 year is Rs 25 what is the sum

Ans:10,000

8) what is the smallest n0 by which 2880 must be divided in order to

make it a

perfect square ?

Ans : c

a)3 b)4 c)5 d) 6 e)8



9)a father is 30 times more than his son however he will be only

thrice as old as the son

what is father's present age ?

Ans : 40


10) An article sold at a profit of 20% if both the c.p & s.p were to

be Rs.20/- the profit would be 10% more. What is the c.p of that

article?

Ans : 1% loss


************************************************************************************************

PROBLEM 1:


Srini's Web Collections

Programming Problems

1) Reversing a linked list. Given a linked list, reverse it. Input must be read from a file, "list.dat". It will just be a list of integers. The total number is not known. The program should create a linked list with the given numbers in the same order. Each node contains the value and a pointer to the next node of the list. Defining just TWO additional node pointers you must inverse the given list and print out the numbers in the list. NO OTHER VARIABLE of any type should be defined. Hence the output will be reverse of the input. eg. Input file reads, 3 1 4 2 Linked list will be, Head -> 3 -> 1 -> 4 -> 2 -> Null the the reversed list must be, Null <- 3 <- 1 <- 4 <- 2 <- Head So the output will be, 2,4,1,3.

--------------------------------------------------------------------------------

Algo :
1) Reversing a linked list. Simple. Use two new pointer p, q and the head thats already available. Invert the first three nodes and keep iterating along the list. Else use recursion.

--------------------------------------------------------------------------------

2) Koch curve

Write a code to generate the (nasent) Koch curve. A (nasent) koch curve is drawn iteratively. At any iteration the curve is a set of straight lines. In every iteration each line from the previous iteration is split into three parts and the middle part is replaced with two sides of the equilateral triangles in which the middle part is the third side. You start with a straight line ______. (0,0)-(90,0) In the next iteration you get four lines __/\__ (0,0)-(30,0), (30,0)-(45,15*sqrt(3)), (45,15*sqrt(3))-(60,0) and (60,0)-(90,0) In the next iteration you apply the same division tecnique to all the four line segemetns (0,0)-(30,0), (30,0)-(45,15*sqrt(3)), (45,15*sqrt(3))-(60,0) and (60,0)-(90,0). And so on... Generate the points after n iterations starting with (0,0)-(x,0) Input: one integer for the number of iterations, n and one float for x. n is typically 6 to 8 Output: All the points of the koch curve after n iterations must be written to a file, "koch.dat" in order from left to right. Use all float values. eg. n=1, x=90 0 0 30 0 45 25.98 60 0 90 0 Note: x and y co-ordinates come alternately. A point occurs on two adjusent lines but is printed only once.

--------------------------------------------------------------------------------

Algo :
2) Koch Curve. Sraight forward mathematical calculations gives the intermediate points. Just add them to your data structure and keep iterating.

--------------------------------------------------------------------------------

3) Enemies and boats.

A list of persons represented by numbers 1 to n are given along with their enemies in that list. You must group them into two boats such that no person is in the same boat with his enemy. Assume a solution exists. eg. 1's enemies 2,3 2's enemies 1 3's enemies (none) 4's enemies 3 5's enemies 4,1 The groups will be 1,4 2,3,5 Input: Input should be read from a file, "enemies.dat". First the number of persons in the list is given. Then the enemies for each person is given, terminated by a zero. eg. for the discussed case, input will read 5 2 3 0 1 0 0 3 0 1 4 0 note: Numbers between third and fourth zeros are four's enemies. Output: Output should be printed on the screen as two lines. First line is the list of people on boat one and the next line is for boat two.

--------------------------------------------------------------------------------

Algo :
3) Enemies and boats. Many people gave different algorithms but most didn't work. One way of doing it is to put 1 in boat one, his enemies in boat two. See where 2 can be placed. If you have an inevitable option take it. Else try both option by recursion.

--------------------------------------------------------------------------------

4) Euler's knight tour.

Do an Euler knight's tour. A knight starts at one of the squares of the chessboard and visits ALL the squares EXACTLY ONCE. Number the chessboard from 1 to 64 starting from one corner and traversing row wise. Start at square one and visit all the squares. Beware!! The brute force algorithm will burst out of memory! Output: Print out the number of the squares the knight visits in the order they are visited.

--------------------------------------------------------------------------------

Algo :
4) Euler's knight tour. The algorithm we had in mind was back tracking when you hit a dead end. But we got a much better algo. Start a one corner. At every step try to go to a corner if not possible try to go to a edge, otherwise goto some point. More generally goto the sqaure with the minimum number of squares leading to it. This algo works terrifically and gives instantaneous results.

--------------------------------------------------------------------------------

5) Cows and bulls.

1   2   3   4   5   6


The database is protected by copyright ©sckool.org 2016
send message

    Main page