Organizer #1 of 4 Writing Strategies Differentiation Due: Tuesday, 24 January 2012 All homework must be completed in its entirety



Download 190.5 Kb.
Page3/7
Date08.12.2018
Size190.5 Kb.
1   2   3   4   5   6   7

The Amazing Earthworm


(1) The earthworm is quite amazing. (2) When you spot earthworms lying on the sidewalk after a big rain, they probably all look similar to you. (3) But in fact, there are more than forty-thousand kinds of worms and almost three-thousand kinds of earthworms. (4) Australia has one called Magoscolides australis that can grow to be ten feet long.

(5) The structure of the earthworm is interesting. (6) The outside of its body is divided into approximately one-hundred segments. (7) However, even with all those parts, the earthworm has no eyes. (8) Its body produces slime. (9) The inside of the earthworm is mostly stomach. (10) It has five pairs of hearts and a brain the size of a grain of sand.

(11) Earthworms do quite a bit for our environment. (12) When earthworms eat organic matter, they digest it in the stomach and excrete it as “castings.” (13) Worm castings are a main component of dirt. (14) It’s the earthworm that gives us our rich soil for plant growth.


  1. Which sentence does NOT fit with the main idea of Paragraph 2?

    1. sentence 5

    2. sentence 7

    3. sentence 8

    4. sentence 9

How to Answer: Figure out the main idea of Paragraph 2!

Main Idea: _________________________________________________

__________________________________________________

This question asks you which sentence does NOT fit with the main idea of Paragraph 2. Using POE, determine which answers DO fit the main idea and CROSS THEM OUT. The one that is left over will be your answer.

Correct Answer: _______________



In your own words, explain how you knew this was the correct answer. __________________________________________________

__________________________________________________



  1. Which of the following sentences provides additional support for the main idea of paragraph 3?

    1. Earthworms come to the surface when it rains.

    2. Earthworms decompose matter at a faster rate than landfills do.

    3. Earthworms create a series of tunnels through the dirt.

    4. Earthworms prefer to eat fruit and vegetable scraps.

How to Answer: Figure out the main idea of paragraph 3!

Main Idea: _________________________________________________

__________________________________________________

Using POE, determine which answers do NOT support the main idea of Paragraph 3 and CROSS THEM OUT. The one that is left over will be your answer.

Correct Answer: _______________



In your own words, explain how you knew this was the correct answer. __________________________________________________

__________________________________________________



  1. What would be the BEST source of information on Australian earthworms?

    1. a Web site for a company selling earthworms

    2. a magazine article entitled, “Earthworms: the Farmer’s Friend”

    3. a book entitled Earthworms From Around the World

    4. an Internet site on soil management using earthworms

How to Answer: Consider what you are actually looking for.

What information are you looking for?

__________________________________________________



Go through choices A-D and ask yourself if you could find this information in each source. If not, cross it off. If more than one answer is left, choose the BEST source. Why did you choose this answer?

__________________________________________________



__________________________________________________


The First Kindergarten


(1) The fondest childhood memories for many people come from their kindergarten experience. (2) At one time, however, young children did not have the opportunity to attend kindergarten. (3) Before the existence of kindergarten, children were automatically placed in a classroom, with no time to adjust between early childhood and school attendance. (4) Friedrich Froebel, a German philosopher in the early 19th century, believed that children under age six were not ready for regular school. (5) He designed a program that aimed to cultivate every child’s mental, physical, and social skills prior to normal school experience. (6) In German, Froebel called the program “Kindergarten,” which means “child garden.” (7) His plan was appropriately named because it allowed young children to grow into their full capabilities. (8) Froebel wanted his program to teach young children a wide variety of subjects, including art, design, math, and natural history. (9) To accomplish this goal, he believed that each kid must be treated as an individual with different abilities. (10) Froebel also realized that children, in order to learn, need a time to play as well; therefore, Froebel’s kindergarten plan provided for an outdoor area where children could enjoy recess.

(11) Friedrich Froebel’s influence on education has made a lasting impression.



  1. If a student wanted to find an in-depth discussion of technology in early childhood education, a journal for teachers would be a better source than a local newspaper because a journal for teachers--

    1. could include charts

    2. would have a smaller audience

    3. features award-winning articles

    4. provides detailed coverage of specific topics

In your own words, explain how you knew this was the correct answer. (Hint: Which answer choices can you eliminate because they apply to BOTH journals or because they don’t make logical sense?) __________________________________________________

__________________________________________________



  1. What is the BEST way to state the information in the sentence labeled 6 from the passage?

    1. Meaning “child garden” in German, Froebel called the program “Kindergarten.”

    2. Froebel called the program “Kindergarten,” which means “child garden” in German.

    3. “Kindergarten,” Froebel’s name for his program in German, which means “child garden.”

    4. The program which means “child garden” in German, Froebel called “Kindergarten.”

In your own words, explain how you knew this was the correct answer. (Hint: What should a modifier be next to?) __________________________________________________

__________________________________________________



  1. Read the sentence labeled 9 from the passage.

To accomplish this goal, he believed that each kid must be treated as an individual with difference abilities.

Which of the following would be the BEST replacement for the underlined word in the sentence?

    1. child

    2. little one

    3. tyke

    4. tiny person

In your own words, explain how you knew this was the correct answer. __________________________________________________

__________________________________________________



  1. Which would be the BEST sentence to add to the end of the passage?

    1. Outside play time is so important to kindergarteners that many young students name recess as their favorite time of the school day.

    2. Children of kindergarten age generally like routines they can predict and so have an easy time adjusting to the new schedule at school

    3. Many people are unaware that kindergarten attendance is not required by law in all states, although most states do require that children attend school by the age of eight.

    4. Due to the popularity of Froebel’s principles, children today build independence during that important time between early childhood and elementary school years.

In your own words, explain how you knew this was the correct answer. (Hint: Use POE to eliminate any choices that are not related to the main idea.)

__________________________________________________

__________________________________________________


  1. Which sentence would provide additional support for Froebel’s idea that children need play time at school?

    1. Many kindergartens now use computers as tools in teaching children how to read.

    2. Most children of kindergarten age need to be very active for short periods throughout the day.

    3. A child of kindergarten age may be slightly farsighted until their eyes are fully developed.

    4. A recent study suggests that experience in day care may help children be more prepared for kindergarten.

In your own words, explain how you knew this was the correct answer. __________________________________________________

__________________________________________________



Assignment #4: Due Tuesday, 17 January 2012

Making Inferences



Standard: R2.8 – Evaluate the credibility of an author’s argument or defense of a claim by critiquing the relationship between generalizations and evidence and the way in which the author’s intent affects the tone of the text.

ESLR: Resourceful Learner – Take responsibility for learning

Rationale: Writers don’t always come out and say what they mean. You must make inferences based on the information that they give you to figure out exactly what they mean. In this lesson, you will practice making inferences such as conclusions, generalizations, and predictions.

Inferences

When you make an inference, you develop an idea based on given information. An inference involves using the information you have to determine additional information. An inference is like an educated guess. For example, if a weather forecast tells you that your area should expect eighteen inches of snow overnight, you can infer that schools will be closed the next day. The weather forecast did not tell you that schools will close, but you can make an inference about school closings based on the information in the forecast.

Some questions require you to make inferences based on information that is stated in a reading passage. When you make an inference, you should find the information in the text that supports it.

Directions: Read the passages below and then answer the questions that follow.

1   2   3   4   5   6   7


The database is protected by copyright ©sckool.org 2019
send message

    Main page