Matt Cvijanovich Memorial Novice Tournament Tossups by Dartmouth and mwgs



Download 69,21 Kb.
Date conversion16.09.2018
Size69,21 Kb.
Matt Cvijanovich Memorial Novice Tournament

Tossups by Dartmouth and MWGS
1. The black type is aphanitic as opposed to the grey variety and a similar chemically composed rock. The alkali type usually contains pyroxene or titaniferous augite, while the tholeiitic type can have pyroxenes, augite, or pigeonite. With high iron and magnesium, its lava covers much ground and has a low viscosity, partly because of the low silica content common in mafic rocks. For ten points identify this extrusive rock found extensively in the ocean floor.

Answer: basalt
2. He collaborated on the libretto of William Grant Still’s Troubled Island, an opera about political turmoil in Haiti. He also worked on the play Mule Bone, though worked independently on his biography of Marian Anderson and his autobiographical The Big Sea. He portrays Sandy’s acknowledgement of the realities of life in a small town in his novel Not Without Laughter, but is better known for his poetry collections including Fields of Wonder and Shakespeare in Harlem. For ten points, name this poet of “The Weary Blues” and “The Negro Speaks of Rivers”

Answer: Langston Hughes


3. He is the current President of the National Eagle Scout Association and his book, From the Shadows, details his views on the CIA during the Cold War. He served as an intelligence analyst while getting his doctorate from Georgetown University and soon became part of the NSC staff. Serving as the Deputy National Security Advisor to George H.W. Bush, he was soon made CIA Director. He was serving as President of Texas A&M when he declined the position Director of National Intelligence, but he did not decline his next job offer. For ten points, identify this man, who became the current U.S. Secretary of Defense after Donald Rumsfeld resigned.

Answer: Dr. Robert Michael Gates


4. Many cells of this type only have one cell wall to aid in regeneration, and horizontal strands of the cells in secondary vascular tissue form rays. With polyhedral, isodiametric cell structure, as well as a large central vacuole and numerous plastids, these cells are not very specialized, though are still able to carry out storage, digestion, and photosynthesis. Their most common functions include composition of the pith and lateral transport in phloem and xylem. For ten points identify this plant cell type that makes up the most common ground tissue.

Answer: parenchymal cells


5. As a child, she is sent away to distant relatives after her brother is killed defending the honor of her older sister against two noblemen. She goes on to marry a wine merchant in Saint Antoinne, and they spearhead that neighborhood’s arm of the resistance movement. She and her husband house an old shoemaker who turns out to be former Bastille prisoner Dr. Manette. Although she helps him escape, she later targets Manette and his daughter Lucie because of her husband, Charles Darnay, and his connection to the Evremonde family. For ten points, name this woman who embroiders the names of noblemen on a register of death in Charles Dickens’s A Tale of Two Cities.

Answer: Madame Thérèse Defarge


6. He was brought in as an expert witness in the trial of Chip Frederick, one of the guards at Abu Ghraib. His latest book is The Lucifer Effect: Understanding How Good People Turn Evil, in which he draws upon his research from an episode in 1971. Later in the 1970s he opened the Shyness Clinic at the same university where he conducted his most famous work, in which “John Wayne” and other guards tormented a number of students who were chosen to be inmates. For ten points, name this psychologist who cut off his Stanford Prison Experiment after six days.

Answer: Philip Zimbardo


7. In Chapter Five of this work, the author considers whether one is obligated to stop someone from jumping off of a bridge. The author considers earlier social contract theories inadequate and expresses fear about a possible “tyranny of the majority.” First published in 1859, it divides the title concept into freedom of speech and freedom of action and proposes the harm principle as the proper boundary of both, which reads: “The only purpose for which power can be rightfully exercised over any member of a civilized community […] is self-defense.” For ten points, name this influential essay by John Stuart Mill that discusses freedom.

Answer: On Liberty


8. He spared Aífe on the requirement that she bear him a son and stop fighting his teacher Scáthach. He was immune to the curse of Macha and had seven toes, fingers, and eyes. He met his end, however when he fell under the illusion of battle by six sorcerers sent by Maeve, the queen of Connacht. This animosity grew out of his opposition to Maeve during the Cattle Raid of Cooley. For ten points, identify this hero of the Ulster Cycle, wielder of the spear Gae Bolg whose name comes from his killing of a smith's dog.

Answer: Cú Chulainn (accept Setanta)


9. It allowed merchants one year in event of war to continue trading merchandise in their home areas, and three commissioners would meet in Philadelphia to resolve disputes resulting from previously seized properties and cargo. Six months were given for the surveyors to meet at Natchez, to map the boundary called for by this treaty, which more importantly gave freedom of navigation of the Mississippi and the ability to deposit goods to the Americans. For ten points identify this treaty also known as the Treaty of San Lorenzo which set the southern border of the United States at 31degrees north latitude, negotiated by its namesake with Don Manuel de Godoy.

Answer: Pinckney's Treaty (accept Treaty of San Lorenzo before mentioned)


10. In its elemental form can exist as orthorhombic black crystals or a highly reactive tetrahedral white form. Originally isolated from urine by Henning Brand, it forms a number of highly reactive hypervalent compounds, like its pentachloride, though it is also in many compounds essential to life, such as its role in the backbone of nucleic acid chains. For ten points, name this element with an atomic number of 15.

Answer: phosphorus


11. It initially attracted followers by the promise to share all property in common and its armies were divided into separate men and women's divisions. It was contemporaneous with the Nien Rebellion, which was put down after the defeat of this revolt. Frederick Townsend Ward and Charles Gordon, who commanded the Ever Victorious Army, were instrumental in suppressing this revolt led by a Hakka peasant named Hong Xiuquan (shiu-chuan), who claimed that he was the younger brother of Jesus Christ. For ten points, name this conflict during which the Qing Dynasty fought against the Heavenly Kingdom of Great Peace.

Answer: Taiping Rebellion (accept Rebellion of Great Peace)


12. He replaced Matthew Locke as the composer for royal string orchestra and was appointed organist of Westminster Abbey in 1679, replacing the composer John Blow. His death of an unknown illness prevented him from completing the operatic version of John Dryden’s The Indian Queen. This wasn’t his only collaboration with that poet, as he also wrote music to Dryden’s Tytannick Love, and Amphitryon. He often adapted Shakespeare, as in his operatic version of A Midsummer Night’s Dream entitled The Fairy-Queen. For ten points name this Baroque English composer of Dido and Aeneas.

Answer: Henry Purcell


13. Towns on it include Wawa, Marathon, Ontonagon, and Ashland, while it shoreline features such areas as Pukaskwa National Park and Pictured Rocks National Lakeshore. Its traditional role as a shipping route for iron mined in the Porcupine and Mesabi Ranges led to the growth of ports like Thunder Bay, Marquette, and Duluth. For ten points, name this deepest and largest of the Great Lakes.

Answer: Lake Superior
14. Much of this man's best work, including his later Sonata in B Minor and a Barcarolle were composed during summers spent at Nohant. A student of Joseph Elsner, one of this man's early compositions was arranged for the military band of the Russian Grand Duke Constantine, and after coming to Paris under the auspices of Baron Rothschild, he composed a Ballade in G Minor and the Fantasie-Impomptu. Better known compositions by this man include two piano concertos and numerous polonaises. For ten points, identify this composer best known for his "Grand Etudes," including a "Revolutionary" one, and various waltzes and mazurkas.

Answer: Frederic Francois Chopin


15. The reactance for this device will lag an applied voltage by pi over two. Materials with a high dielectric constant like barium titanate find common use in modern versions of this device. Applying the Fourier transform to the first-order differential equation for current yields its impedance, and common examples include the condenser and the Leyden Jar. For ten points, name this device that holds charge, most simply consisting of two equal and oppositely charged conductors separated by an insulator.

Answer: capacitor


16. A student of Simone Peterzano, this man completed the Seven Acts of Mercy for the Pio Monte della Misericordia, and as payment for admission into the Order of St. John, he painted a Beheading of St. John in which he signed his name in the blood. Some of this man's most famous paintings were commissioned for the Contarelli Chapel, while his early secular works include The Card-Sharps and The Fortune Teller, as well as a painting of himself as a Sick Bacchus. Famous for his innovative use of chiaroscuro and tenebrism, for ten points, identify this Baroque painter of The Calling of St. Matthew, The Conversion of St. Paul, and Supper at Emmaus.

Answer: Michelangelo Merisi da Caravaggio (accept Michelangelo Merisi, but do not prompt on or accept “Michelangelo”)


17. It was at it that St. Bridget was canonized, and its Frequens decree set up future councils. While the Spanish later got a say, at the start the five voting blocks were set up around Germany, Italy, France, and England. Much of its power came from the support of Sigismund and the Sacrosancta, but it took its namesake articles to overcome the flight of Baldassare Cossa, Antipope John XXIII. For ten points, identify this 15th century ecumenical council condemning Jerome of Prague and Jan [YON] Hus which dealt with the issue of having three popes by electing Martin V.

Answer: the Council of Constance


18. John Honeyman's reconnaissance mission was vital to the success of the victors in this battle, in which the losing commander had denied to his superior the need for building a redoubt. The attackers' southern column was led by John Sullivan, while Nathanael Green advanced from the north, and a third division that was to attack from the west never made it to the battle. American forces suffered minimal casualties, while capturing over 900 Hessians. For ten points, name this December 26, 1776 American Revolution battle in which George Washington coordinated a surprise attack by crossing the Delaware.

Answer: Battle of Trenton


19. His father owns a restaurant and works in a glass and windows business, and one uncle has competed as a professional soccer player, most notably in the 2002 World Cup. This man, however, has chosen a different sport, where he has won the Dubai Open in 2006 and the Masters Series of Rome and Monte Carlo for the last two years. He was named the ATP Best Newcomer of the Year in 2003, as well as European Player of the Year in 2005, not bad for a 20 year-old Mallorcan [my-OR-kin]. For ten points, name this Spanish tennis player, most notable for his prowess on clay, winning the 2005 and 2006 French Open titles.

Answer: Rafael Nadal Parera


20. Presently, its highest ranking official is Albert Lincoln, who addressed the community in June 2006 regarding its places of worship in Israel as possible Hezbollah targets. Its first House of Worship was completed in Ashkhabad, Russia, and Shoghi Effendi compiled the writings of this religion’s founders and early leaders in its most holy scripture, the Kitab-i-Aqdas. For ten points, identify this religion founded in Persia, whose followers consider the Bab [BOB] among its forerunners.

Answer: Baha’i Faith


21. In this poem, the speaker watches as the “long day wanes” and “the slow moon climbs”, and he acknowledges that “both you and I are old”. However, he refuses to mourn the passage of his youth, saying that “something ere the end, some work of noble note may yet be done”. He calls his friends to “seek a newer world” and hopes to “touch the Happy Isles” and see “the great Achilles” once more. FTP, name this poem in which the titular figure famously urges readers “to strive, to seek, to find, and not to yield”, a work of Alfred Lord Tennyson.

Answer: Ulysses (do not prompt on Odysseus)



Matt Cvijanovich Memorial Novice Tournament

Bonuses by Dartmouth and MLWGS
1. For ten points each, identify the following members of the lesser Antilles.

1. Located just north of Venezuela, this largest island of the Lesser Antilles contains the city of Port-of-Spain.

Answer: Trinidad

2. This small island, the birthplace of Alexander Hamilton, is part of a federation with Saint Kitts.

Answer: Nevis

3. Part of the Netherlands Antilles, this island known for its salt production is the “B” of the Dutch “ABC” islands.

Answer: Bonaire
2. Answer the following about a Pope for ten points each.

1. Originally known as Giuliano della Rovere, this medieval pope was known as “the warrior,” yielding a lot of power

Answer: Julius II (prompt on “Julius”)

2. Rodrigo, head of this powerful and corrupt Spanish family, attempted to have Julius assassinated in 1492. His children Lucrezia and Caesare got up to no end of trouble.

Answer: Borgia

3. One of Julius’ first steps as Pope was to join the League of Cambrai to crush this Italian city-state, known as the serene republic.

Answer: Venice
3. For ten points each, name these serpentine deities from various mythologies.

1. This giant creature encircles the earth entirely in Norse mythology.

Answer: Jormungand or the Midgard Serpent

2. In Vedic scripture, this Asura, said to have three heads, was the incarnation of drought. Legend says it was killed by the Hindu storm god.

Answer: Vritra

3. In most stories, Tezcatlipoca is the rival of this Aztec feathered serpent god.

Answer: Quetzalcoatl
4. A petition signed by Claude Monet, Georges Clemenceau, and Claude Debussy defended his memorial to Honoré Balzac. For ten points each…

1. Name this artist of St. John the Baptist Preaching.

Answer: François Auguste René Rodin

2. This piece by Rodin features dejected leaders sacrificing their own lives for the good of the title city.

Answer: The Burghers of Calais

3. In history, this king of England began the siege of Calais after the battle of Crecy.



Answer: Edward III (prompt on “Edward”)
5. Answer each of the following about one of Maxwell’s equations for ten points.

1. In integral form, this rule states that the net magnetic flux through any closed surface is zero.

Answer: Gauss’ law for the magnetic field

2. The application of Gauss’ law for the magnetic field to subatomic length scales disallows this type of particle, the magnetic analogue of a point charge.

Answer: magnetic monopole (prompt on “magnetic charge”)

3. The differential form of Gauss’ law for the magnetic field requires this operator acting on the magnetic field vector to return 0.

Answer: the divergence (accept del dot or nambla dot but not “del” or “nambla”)
6. Name these works of Thomas Gray for ten points each.

1. “The curfew tolls the knell of parting day” in this poem which examines tombstones of the rich and poor alike.

Answer: “Elegy Written in a Country Churchyard

2. “No Dolphin came, no Nereid stirred” to rescue the title character of this ode, betrayed by a “golden gleam.”

Answer: “Ode on the Death of a Favourite Cat, Drowned in a Tub of Gold Fishes”

3. Gray coined the phrase “where ignorance is bliss, 'tis folly to be wise” in an “Ode on a Distant Prospect of…” this college.

Answer: Eton College
7. For ten points each, answer these things about hearts and their pacemakers.

This region of specialized cells in the wall of the right atrium generates the electrical signals used by the heart.

Answer: Sinoatrial node or SA node or sinus node

This tissue lying within the ventricular walls is specialized to conduct electrical signals, and works to coordinate the contraction of cardiac muscle.

Answer: Purkinje fibers

Usually seen as a sharp spike on an EKG, this depolarization of the ventricles of the heart follows the nuch shallower P wave.

Answer: QRS complex
8. Answer the following about a war between Greeks and Persians. For ten points each:

After the Ionian revolt of 499 BC, this king of the Persians, also known as the “huckster,” decided to send a fleet led by Artaphernes and Datis to Greece in 490 BC. He also commanded the losing force at Marathon.

Answer: King Darius I or the Great (either I or the great is acceptable)

This son of Darius was named successor and led the Persians to victory at Thermopylae but was defeated at Salamis in 480 BC.

Answer: King Xerxes I or the Great (either I or the great is acceptable)

This son-in-law of Darius was left in Greece by Xerxes, but failed to lead the Persians to victory at the Battle of Plataea in 479 BC.

Answer: Mardonius
9. Answer the following about a certain pillar of Islam for ten points per answer.

1. Muslims of proper age must pray daily towards this cubic structure in Mecca.

Answer: Ka’aba

2. As a pillar of Islam, the five-time daily prayer goes by this name.

Answer: Salat

3. This cleansing with water must be performed before reciting Salat. If no water is available, dirt or dust may be used to perform a substitute known as tayammum.

Answer: wudu
10. For ten points each, identify the following related to popular sovereignty.

1. This 1854 act sponsored by Stephen Douglas allowed for the organization of the two namesake territories through popular sovereignty.

Answer: Kansas-Nebraska Act

2. Stephen Douglas put forth his thoughts on popular sovereignty in this doctrine named for the site of one of the Lincoln-Douglas debates.

Answer: Freeport Doctrine

3. This Michigan-native failed 1848 Democratic presidential candidate was for popular sovereignty.

Answer: Lewis Cass
11. For ten points each, identify these immune system signaling molecules.

1. This is a large, general class of glycoproteins that act as chemical messengers for the immune system and regulate immunity and inflammation.

Answer: cytokines

2. This type of cytokine is used in the fight against viral infections. Type I molecules are produced by infected cells, while Type II are produced by activated immune cells.

Answer: interferons or IFNs

3. While now known to be used in other cell types, this class of cytokines is secreted by and affects leukocytes.

Answer: interleukins or ILs
12. He was mentored by William Butler Yeats, who helped calm riots at the performance of this man’s most famous play at the Abbey Theatre. FTPE:

1. Give this Irish author, who spent a lot of time on the Aran Islands and incorporated aspects of the islanders’ lifestyle in much of his plays, such as his first play, The Shadow of the Glen.

Answer: John Millington Synge

2. Give the name of the previously mentioned play that caused riots in its first performance at the Abbey. It features a temporary patricide committed by Christy Mahon, the title character.

Answer: The Playboy of the Western World

3. Another play of Synge’s was this one that was attacked by critics as showing Synge’s lack of faith in God. Maurya loses her husband, father-in-law, and five sons in turn, who are all the title characters. Her final son Bartley goes off and dies as well.

Answer: Riders to the Sea
13. Answer each of the following about basics of statistics for ten points.

1. This is a non-negative function f of X such that f of X dX is the probability of finding the a value within dX of X when drawing a sample from a population. In principle all population parameters can be derived by taking moments of one of these.

Answer: probability density function (or probability density function or probability density function or probability distribution function; prompt on “density”)

2. This is the first moment of a probability density function and measures the center of a population, i.e. this is the value such that half the population is higher and half lower.

Answer: the mean (prompt on “m” or “mu”)

3. This is the second central moment of a probability density function and measures the spread of a population. Its square root is the standard deviation.

Answer: the variance (prompt on “s-squared” or “sigma-squared” or “delta-squared”)
14. For ten points each, answer these questions about a school of psychology.

1. Its name in German means “shape” or “form.” It emphasizes the holistic nature of human perception. It notes that the human mind will fill in the blanks when presented with an incomplete series of images.

Answer: Gestalt psychology

2. He is considered the founder of Gestalt psychology. He immigrated to America from Germany and wrote the book Productive Thinking.

Answer: Max Wertheimer

3. Name Wertheimer’s student, who, before also immigrating to America, wrote the book Mentality of Apes, while studying chimpanzees in the Canary Islands during World War One.

Answer: Wolfgang Köhler
15. For ten points each, name these important heresies in Church history.

1. Texts found at Nag Hammadi in Egypt like the Gospel of Thomas are the major source of information we have on this heresy, which really covers a wide variety of heretical beliefs.

Answer: Gnosticism or Gnostic heresy

2. This heresy was condemned at the Council of Ephesus in 431. Its namesake, the Patriarch of Constantinople, believed that the Jesus’ divine and human natures were two separate persons. Also they rejected the title of theotokos (god-bearing) for Mary.

Answer: Nestorianism or Nestorian heresy

3. This heresy, promoted by Eutyches, believed the opposite of Nestorianism as it thought that Jesus’ divine nature completely dwarfed his human nature. It was condemned at the Council of Chalcedon in 451.

Answer: Monophysite heresy or Monophysitism
16. For ten points each, name these works cited by the Nobel Committee in awarding Yasunari Kawabata the Nobel Prize for Literature.

1. This novel revolves around the two symbols of the title handkerchief and the birthmark on Chikako’s breast. It uses classical tea ceremony as a background for the story of a Kikuji’s relationships.

Answer: Thousand Cranes

2. Shimamura has a doomed affair with a geisha in a hot springs town in this, Kawabata’s first full length novel.

Answer: Snow Country

3. This novel deals with Chieko Sada, the adopted daughter of Takichiro and Shige, who is confused with her twin sister by a potential suitor.

Answer: The Old Capitol
17. Answer each of the fllowing about a writer for ten points.

1. Apotheosizing his own grandfather in The Negro of Peter the Great, this author wrote a “southern cycle” consisting of The Robber Brothers, The Fountain of Bakhchisaray, and The Prisoner of the Caucasus.

Answer: Aleksandr Sergeyevich Pushkin

2. This Pushkin verse novel details the title character’s sad affar with Tatyana, which causes him to shoot his friend Lensky.

Answer: Yevgeny Onegin

3. Pushkin’s The Stone Guest, one of his “little tragedies,” is about this notable character, who is made to dine with the titular hell-sent companion.

Answer: Don Juan
18. Answer the following about Madame Butterfly for ten points each.

1. Name the composer of the opera.

Answer: Giacomo Puccini

2. In the first act, Cio-Cio-san marries this American lieutenant who arrives aboard the U.S.S. Abraham Lincoln. He arrives again in the third act to say he has married an American wife.

Answer: B.F. Pinkerton

3. The Matchmaker brings this wealthy prince to marry Cio-Cio-san in Act II, but, already being married, she of course takes great offense.

Answer: Prince Yamadori
19. For ten points each, identify these pieces of legislation from 19th Century England.

1. It took until 1846 for these restrictive agricultural trading laws to be repealed by the effort of Robert Peel in the wake of the Irish Potato famine.

Answer: Corn Laws

2. These pieces of legislation were passed in the wake of the Peterloo massacre empt to stop “an overt act of treasonable conspiracy against the King and his government” and were comprised of such parts as the Seizure of Arms Act.

Answer: The Six Acts

3. Passed in 1832, this act authored by Charles Grey, increased franchise for property owners and eliminated rotten boroughs.

Answer: Great Reform Bill (also accept 1st Reform Bill or Reform Bill of 1832; prompt on partial answer)
20. Name these automobile manufacturers from distinctive features on recent models, for ten points each.

1. The Phantom by this manufacturer includes suicide doors, and the famous “Spirit of Ecstacy” hood ornament can be retracted to prevent theft.

Answer: Rolls-Royce

2. This ultrapremium division of Mercedes-Benz includes a variety of amenitities in their “62” models, most notably fully reclining rear seats.

Answer: Maybach

3. The Veyron 16.4 by this Italian manufacturer resurrected by VW is loaded with distinctive features, including a 1000 horsepower W16 engine, a second ignition key to enable its top speed, and a 1.3 million dollar price tag.



Answer: Bugatti


The database is protected by copyright ©sckool.org 2016
send message

    Main page