English for all Supervisors and Teamwork



Download 332,15 Kb.
Date conversion17.07.2017
Size332,15 Kb.


Episode





4

english for all



Supervisors and Teamwork

Objectives


In this episode you will:


  • Learn about commands to tell someone what to do

  • Learn “Let’s” to invite people to do something with you

  • Learn what supervisors do and what teamwork is


INTRODUCTION


  • Read and understand

  • Lea y entienda

MS. GILMORE'S OFFICE
WIZARD

Oh, hello! Welcome back to English For

All! In this episode you're going to

learn about commands. Commands are used

to tell somebody what to do. For example,

"Wizard number 2...Appear!"





An exact replica of himself appears next to him.
WIZARD

Please, Mr. Wizard, sit down.


Wizard #2 sits down.
WIZARD (CONT'D)

Please, Mr. Wizard, stand up,


Wizard #2 stands up.
WIZARD (CONT'D)

See? You will also learn "let's", which

we use when we want to do something with

another person. For example..., Let's sit

down, or, Let's stand up. (He

demonstrates.) In today's show we will

also cover supervisors and teamwork. Do

you have a good supervisor where you

work? Maybe you are a supervisor. Do you

think teamwork is important on the job?


The phone rings.
WIZARD (CONT'D)

Well, it's time for our story. So,

please, pay close attention. Let's

disappear.





vocabulary


  • Read and learn these words

  • Lea y aprenda estas palabras



Around

Al rededor

Take

Tomar

Make

Hacer

Bring

Traer

Advice

Consejo

Hostess

Anfitriona

Confusing

Confuso

Sorry

Perdon




Busy

Ocupado

Ready

Listo

Get

Obtener

Young

Jóven

Teamwork

Trabajo de equipo

Unlock

Abrir

Hectic

Agitado

Awful

Terrible

Excuse

Disculpar

Difficult

Difícil

Upset

Perturbar

Boss

Jefe



  • Put these words in alphabetical order. Use numbers 1-20.
    4.1.4


  • Ordene estas palabras alfabeticamente. Use los números 1-20.



  1. Around




  1. Take




  1. Make




  1. Bring




  1. Advice

1

  1. Hostess




  1. Confusing




  1. Sorry




  1. Busy




  1. Ready




  1. Get




  1. Young




  1. Teamwork




  1. Unlock




  1. Hectic




  1. Awful




  1. Excuse




  1. Difficult




  1. Upset




  1. Boss






comprehension


  • Read and understand

  • Lea y entienda

MS. GILMORE'S OFFICE
Alejandro and Ms. Gilmore enter.
MS. GILMORE

So, Alejandro. Are you ready for your

first day?
ALEJANDRO

Yes, I am.


MS. GILMORE

Good. I wanted to give you Joe's number.


ALEJANDRO

Great. Who is Joe?


MS. GILMORE
MS. GILMORE (CONT'D)

Joe was the assistant manager at La Adelita,

but now manages Lozano's when I'm not around.

If you have any problems, Joe can help you.


ALEJANDRO

Great.
MS. GILMORE

Good luck.
LA ADELITA RESTAURANT

Alejandro looks at his watch. The staff wanders.


ALEJANDRO

Everyone. It's almost time to open, and the

tables aren't ready. Where's Trung?
LA ADELITA - BACK ROOM
Trung is sitting reading the newspaper. Alejandro sees him.
ALEJANDRO

Trung, please help Stephanie with her station.


TRUNG

I'm busy.


ALEJANDRO

Excuse me?


TRUNG






When I'm busy, I can't help Stephanie. Is this

your first restaurant job?


ALEJANDRO

No, I've been in the restaurant business a long

time.
TRUNG

Right. What were you? A bus boy?


ALEJANDRO

Yes. As a matter of fact, I was. Now, let's get

to work.
Trung unenthusiastically goes to his station. Follow to reveal Alejandro's worried look.
ALEJANDRO

Okay, Paul, take tables 1 through 5. Stephanie,

take tables 6 through 10.
ALEJANDRO

It's time to open up. Unlock the front

door, and turn around the open sign.
Alejandro is in the kitchen. He approaches the cook.
ALEJANDRO

Make sure we have enough chicken. It's

our lunch special today.

The restaurant is now FILLED with CUSTOMERS. Things seem OK. Then Alejandro sees hostess talking to RESPECTABLE LOOKING COUPLE waiting for table.


ALEJANDRO

Where's Trung?


He looks around for Trung.
RESPECTABLE MAN

(to hostess)

We don't have all day.
Alejandro approaches the couple:
ALEJANDRO

Sir, ma'am, I'll have this table ready

for you very soon. Excuse me.
LA ADELITA RESTAURANT - BACK ROOM

Alejandro sees Trung relaxing with the newspaper.


ALEJANDRO

Trung! What are you doing? Get out

there right now. Customers are waiting!
TRUNG

It's time for my break.


ALEJANDRO

I didn't say you could take break.


ALEJANDRO (CONT'D)

(calmly)


Get up off your seat. Go into the dining

room, and clean off the table!


TRUNG

You were a bus boy. You know how to clean

tables. You go out there and do it.
HOSTESS

That couple is pretty upset. I think

they're going to leave.
Alejandro glares at Trung, but gives in and goes to the respectable couple and wipes the table.
ALEJANDRO

I apologize, sir, ma'am. Please have a

seat.
RESPECTABLE MAN

(turning to Alejandro)

Bring us two cups of fresh coffee.
ALEJANDRO

Yes, sir.


Alejandro goes to the coffee station and fills two cups. Fuming, Alejandro brings the coffee to the couple.
ALEJANDRO

(to the couple)

Here's your coffee.
RESPECTABLE MAN

It's about time. Is this decaf?


ALEJANDRO

Oh, I'm sorry Sir. Did you want decaf?


RESPECTABLE MAN

("weren't you listening?")

Yes!

(to wife)



Come on, let's get out of here!
They rise and head toward the exit. Alejandro follows them.
ALEJANDRO

I'm sorry, Sir.


Just then, Ms. Gilmore enters. She sees everything.
RESPECTABLE MAN

We're never coming back here again!


They exit. Ms. Gilmore looks at Alejandro. Trung approaches with a pot of decaf.
TRUNG

Hello, Ms. Gilmore.

(to Alejandro)

Alejandro, why did you pour his coffee?

I'm the bus boy. You're the assistant

manager.


Trung pours a cup of coffee and hands it to Ms. Gilmore.
TRUNG (CONT'D)

Decaf, straight black, the way you like

it, Ms. Gilmore.
MS. GILMORE

Thank you, Trung.


She takes the cup of coffee and looks at Alejandro, concerned.



4.2.2




  • Next to the number, write Y for a correct statement , N for incorrect.

  • Junto al número escriba Y si la oración es correcta, N si no es correcta.

1. _N_Alejandro is scared on his first day at the new job.

2. ___Ms. Gilmore gives Alejandro Joe’s number.

3. ___Trung is not very helpful the first day.

4. ___Trung does not obey Alejandro’s orders.

5. ___The respectable couple is happy with the service.

6. ___Alejandro’s first day at work is awful.

7. ___Alejandro tells the customers to go home.

8. ___The customers at La Adelita are very upset.

9. ___Trung thanks Alejandro for doing a good job.

10. ___Ms Gilmore wants two cups of coffee.

Life skills


  • Read and understand

  • Lea y entienda

ALEJANDRO'S BEDROOM
Alejandro is sitting with Sofia, having just told his story.
ALEJANDRO

It was awful. She said that maybe I'm not

assistant manager material.
SOFIA

Oh, Alejandro. Did you ask for advice?


ALEJANDRO

I don't need advice.


SOFIA

I know you Alejandro.


ALEJANDRO

I just need a little time. I'll be OK.


SOFIA

I have a feeling you're embarrassed to

ask for advice from a woman. I know you.
ALEJANDRO

That's not true.


SOFIA

Maybe there's someone else that can help

you. Alejandro, people need to help each

other out. Especially at work. It's

called teamwork. Everyone works together.
ALEJANDRO

(thinking about it)

Teamwork...Like when I was a bus boy, I

helped Elsi serve customers, she helped

Juan the cook prepare food, and so on.
SOFIA

Exactly! And, an important part of

teamwork is asking for help when you need

it.
ALEJANDRO

(not wanting to give in)

I think I'll be OK.


MS. GILMORE'S OFFICE
Alejandro enters.
JOE

May I help you?


ALEJANDRO

Hi, I'm Alejandro, the new assistant

manager at La Adelita. The hostess told

me Joe was here.


JOE

Oh, yes. Ms. Gilmore told me about you.

How may I help you?
ALEJANDRO

I'm looking for Joe. I want to ask him

some questions.
JOE

I'm Joe.
ALEJANDRO

(surprised)

You're Joe?


JOE

Yes, it's short for Josephine. How may I

help you?
ALEJANDRO

So, you're Joe.


JOE

Yes.
ALEJANDRO

You're so young.
JOE

Yes, I am.


ALEJANDRO

You're a manager?


JOE

Yes. So you have some questions?


ALEJANDRO

(nervously)

Oh...well...umm...


4.3.2




  • Read and understand

Teamwork

It is important to understand the significance of teamwork at the worksite. Teamwork means everyone works together toward a goal. Each person’s contributions are good for the team and good for the company. Doing one’s duties efficiently brings the overall quality of the work to a higher level.


Teamwork also means you are never embarrassed to ask for help when you need it. It’s also important to have good leadership at work. Great supervisors will bring the best out of each member of a team. They will provide direction and support to the team.

Conocimientos esenciales


  • Lea y entienda

Trabajo de equipo

Es importante entender el significado de trabajar como equipo en el empleo. Trabajar como equipo significa que todos los empleados enfocan su energia hacia una meta común. Reconocer lo que cada persona contribuye es esencial para el equipo y para la compañía. Hacer el trabajo de uno eficientemente eleva la calidad total del trabajo. Ser parte de un equipo significa no tener pena de pedir ayuda cuando la necesita. Tener buena supervisión es tambien importante. Los buenos supervisores inspiran de cada miembro lo mejor para beneficio del grupo. Ellos proveen dirección y apoyo al equipo.




4.3.3




  • Next to the number, write T for a true statement , F for false.

  • Junto al número escriba T si la oración es cierta, F si es falsa.

1. _T_It is good to ask for advice at work. T

2. ___Ignore the problems at work and they will disappear. F

3. ___Working together makes things easier at work. T

4. ___Nobody likes good workers. F

5. ___If someone needs your help, don’t help. F

6. ___Teamwork makes everyone’s job easier. T

7. ___Don’t be embarrassed to ask for help. T

8. ___No supervision at all makes the best work environment. F

9. ___Make everyone feel an important part of the team. T

10. ___It’s important to tell your co-workers they’re doing a good job. T




GRAMMAR


  • Read and understand

  • Lea y entienda

WIZARD


And freeze. So, Alejandro is having problems

with the restaurant. He looks uncomfortable

asking Joe for help. Is it because Joe is a

woman? Is it because she's younger than he is?

We'll find out in a minute if Alejandro is too

proud to ask for help. First, today's lesson.

Commands. We use commands to give instructions

and when we want someone to do something.


ALEJANDRO

Get up off your seat. Go into the dining

room, and clean off the table!


RESPECTABLE MAN

Bring us two cups of fresh coffee.
WIZARD

When we add "please" to a command, it's

more polite.
ALEJANDRO

Please have a seat.
MS. GILMORE

Please come into the back office.
WIZARD

Great. We also learned about let's. We

use let's when we want to do something

WITH another person. Let's watch and

listen!
ALEJANDRO

Now, let's get to work!


RESPECTABLE MAN

Come on, let's get out of here!





4.4.2




  • Read, understand and practice

Commands

We express commands with the imperative form. The subject “you” is understood and is not expressed. We use don’t to express the negative of the imperative.


Examples:
Bring us water. Don’t bring us water.

Go into the dining room. Don’t go into the dining room.

Clean off the tables. Don’t clean off the tables.

Please, come to my office. Please, don’t come to my office.



Let’s
We use “Let’s” (let us) when we express invitation to do something. We express the negative by placing not after let’s. We also use please to make commands more polite.
Examples:
Let’s get to work. Let’s not get to work.

Let’s get out of here. Let’s not get out of here.

GRAMATICA



  • Lea, entienda y practique

Ordenes

Para expresar órdenes usamos la forma imperativa. El sujeto “Tu” no se expresa en la oración porque esta sobrentendido. Usamos “No” para expresar la forma negativa. Tambien usamos por favor para hacer las órdenes mas amables.


Ejemplos:
Traiga agua. No traiga agua.

Vaya al la sala del comedor. No vaya a la sala del comedor.



Limpie las mesas. No limpie las mesas.

Por favor venga a mi oficina. Por favor, no venga a mi oficina.
Vamos (let’s)
Usamos “vamos” cuando expresamos una invitacion a hacer algo. Expresamos el negativo colocando no despues de vamos.
Ejemplos:
Trabajemos. No trabajemos.

Salgamos de aqui. No salgamos de aqui.





  • Choose the correct answer
    4.4.3


  • Escoja la respuesta correcta

1. Trung, ____b____help Stephanie with her station.

a) you b) please c) need

2. Paul, __________ tables 1 through 5.

a) let b) you c) take

3. It’s almost time to open. __________ get the place ready.

a) let’s b)lets c) don’t
4. It’s time to open. __________the front door.

a) Let’s b) Unlock c) Close

5. __________ sure we have enough chicken. It’s our special today.

a) Don’t b) Do c) Make

6. It’s time to work. __________ waste time.

a) Do b) Don’t c) Let’s

7. This is a difficult job. __________ try to work together.

a) Do b) Let’s c) Need

8. If you need help. __________ to get advice from a supervisor.

a) Try b) Let’s c) Don’t

9. My boss wants to celebrate. __________ organize a party.

a) Don’t b) Let’s c) Let

10. That couple is very upset. __________ for the mistake.

a) Let’s b) Apologize c) Don’t


11. Please __________ me a glass of water.

a) bring b) let’s c) Don’t


12. Come on, __________ get out of here.

a) let b) let’s c) sorry

13. __________ for advice from your boss.

a) Ask b) Give c) Let’s

14. This movie is awful. __________ see another.

a) Let’s b) Want c) Be





  1. __________ have a seat. I’ll be right with you.

a) Won’t b) Let me c) Please


SPECIAL SKILLS


  • Read and understand

  • Lea y entienda

MS. GILMORE'S OFFICE
WIZARD

Good. Now, Alejandro is having problems,

but will he ask for help? It's time for

you to make a choice for him.

WIZARD (CONT'D)

"Alejandro doesn't ask for help."

Okay, let's see what happens. Action!
Alejandro is about to ask a question, but he stops. Joe turns and sees him.
JOE

So, you have some questions?


ALEJANDRO

Oh...well...umm...

(macho)

No. I don't have any questions.



Everything is running very smoothly..
JOE

Really? When I started it was very

difficult for me. Everything was so

confusing and hectic.


ALEJANDRO

Everything's just great.


JOE

No problems with Trung? He can be

difficult sometimes.
ALEJANDRO

None at all.


JOE

Well, great. It was a pleasure meeting

you. Good luck.
Alejandro coolly nods but is clearly disappointed in himself.
LA ADELITA RESTAURANT
The restaurant is open. There aren't very many customers. Alejandro and the day shift are there. A FEMALE CUSTOMER suddenly calls from across the room:
FEMALE CUSTOMER #2

Can someone get some coffee!


Alejandro turns to Paul, the waiter.
ALEJANDRO

Bring some coffee to the lady.

Paul looks at him sternly.
PAUL

Look, I'm not the bus boy.


He walks away. Alejandro looks around for Trung.
ALEJANDRO

Where's Trung?


Alejandro defeated brings the coffee to the lady. In the background, Ms. Gilmore enters and sees Alejandro.
The restaurant is empty. Ms. Gilmore looks over the receipts for the day. Alejandro enters.
ALEJANDRO

You wanted to see me?


MS. GILMORE

Please, Alejandro. Have a seat. Every

time I see you, you're doing bus boy

work. You do very well as a bus boy. But

as an assistant manager, I don't think

it's working out. I have to let you go.

I'm sorry.
Alejandro, resigned, nods in agreement.
WIZARD

Poor Alejandro. He didn't ask for help,

and now look at him. But wait! We have

another choice! “Alejandro asks for help." I

like that much better. Let's see what

happens when he makes this choice!


Alejandro is about to ask a question, but he stops. Joe turns and sees him.


JOE

So, you have some questions?


ALEJANDRO

Oh...well...umm... The truth is, I'm

having a difficult time.

I'm a little embarrassed to ask, but I

could use some advice.
JOE

Embarrassed? Why?


ALEJANDRO

I hate to admit it, but I'm not used to

asking advice from someone as young as

you.
JOE

Oh, don't be embarrassed. Asking for help

can be difficult, but I learned that it's

an important part of teamwork.

JOE (CONT'D)

So, what kinds of problems are you

having?
ALEJANDRO

Mostly, it's keeping up with the pace.
Alejandro and Joe have finished going over some paperwork.
ALEJANDRO

Oh, yes, I understand it now.


JOE

One more thing. It's very important to

tell your co-workers they're doing a good

job.
ALEJANDRO

Yes, you're right.
JOE

Is there anything else?


ALEJANDRO

Well, I had a problem with the bus boy

today. He was giving me trouble.
JOE

Oh, Trung?


ALEJANDRO

Yes.
JOE

He can be difficult. He probably thought

he was going to be the next assistant

manager. But, Alejandro, you're the boss

when Ms. Gilmore is out. If Trung doesn't

listen to you, then he shouldn't be

working here.


ALEJANDRO

You mean, I may have to fire him?


JOE

As assistant manager, you're allowed to

fire employees if it's justified. And

this qualifies.


ALEJANDRO

(hesitantly)

Hmm.
JOE

Having responsibilities isn't always

easy.

Alejandro thinks about this.


ALEJANDRO

I'm learning quickly.


They stand up.
JOE

If you have any other questions, call me.


ALEJANDRO

Thank you very much for helping me out.


JOE

And remember, it's only a small step from

assistant manager to manager.
ALEJANDRO

I will.
LA ADELITA RESTAURANT


Alejandro is going through some notes. His staff is scattered around.
ALEJANDRO

Everybody. Let's all come together for a

moment.
Everyone gathers up, except for Trung, who sits in the background, reading his newspaper and chomping his gum.
ALEJANDRO (CONT'D)

I know my first day wasn't perfect, but I

just want you to know I am happy about

yesterday.


Everyone is a bit surprised.
ALEJANDRO (CONT'D)

Paul, you are an excellent waiter.

Stephanie, you are great with your

customers. Chuck, your food is delicious.

And Lisa, you're the most gracious

hostess I've ever seen.


The four of them, surprised by the compliments, start to beam. A few of them say, "THANKS."
ALEJANDRO (CONT'D)

As for you Trung, I'm glad you brought

the newspaper today. Turn to page 14 in

the classifieds.


Trung hesitatingly does so.
ALEJANDRO (CONT'D)

(pointing to ad in the paper)

Now read what it says right there in the

job section.


TRUNG

(reading)

"Bus Boy Needed. Day shift. Cosmo's

Restaurant." What's this about?


Everyone watches anxiously.
ALEJANDRO

That's my old job. They need a bus boy.

If you aren't happy here, then I suggest

you go over there.


TRUNG

Maybe I will.


ALEJANDRO

All right. If you don't want to be here

take off your apron and leave.
Trung can't believe this is happening. He wasn't expecting this.
ALEJANDRO (CONT'D)

Do you want to stay, or go?


Trung wonders if Alejandro is bluffing. Clearly he's not.
TRUNG

I think I want to stay.


ALEJANDRO

Very well. I'm happy to have you on our

team. But if you want to stay, we all

have to work together. Help each other

out. And take breaks only when I give you

permission. Is that understood?


Everyone agrees. Trung sees that he better agree, too.
ALEJANDRO (CONT'D)

Okay, everyone, let's open the

restaurant!
Everything is running smoothly. Even Trung is doing a good job. Alejandro walks over to a table where his friends Reza and Elsi are seated.
ALEJANDRO

Is everything OK, you guys?


REZA

This place is amazing, Alejandro.

You are an excellent manager.
ALEJANDRO

Thank you, Reza, but I'm not the manager.


ELSI

Not yet. But very soon, Alejandro.


Alejandro smiles.
REZA

Hey, Alejandro, maybe then you'll get us

a job here, eh?
ALEJANDRO

Of course.


Ms. Gilmore enters and is pleasantly surprised to see how nicely everything is going.
Alejandro's shift just ended. Everything went smoothly. The restaurant is empty except for the shift crew. Alejandro looks at the receipts. Trung and the gang appear.
PAUL

I think we're done.


ALEJANDRO

Great. Thank you for your hard work. I'll

see you all tomorrow.
They all leave, except for Trung.
ALEJANDRO (CONT'D)

Can I help you, Trung?


TRUNG

I just wanted to thank you for giving me

another chance.
ALEJANDRO

You're welcome.


TRUNG

You're a great assistant manager.


ALEJANDRO

Thank you. Keep up the hard work.


Sofia enters. Trung leaves.
SOFIA

So, how did it go?


ALEJANDRO

Very well. Thanks to you.


SOFIA

Oh, Alejandro. I knew you could do it.


ALEJANDRO

Are we ready to celebrate?


SOFIA

Of course.





4.5.2


La Adelita” Restaurant


Menu


Appetizers


Guacamole (avocado dip) $5.75

Quesadilla (flour tortilla with cheese) $3.75

Beef taquitos (3) $5.95

Chips and salsa $2.00

Lunch Specials*


Carne asada plate (broiled beef) $7.95

Beef or Chicken Fajitas $10.95

Enchiladas Suizas (green sauce) $8.95

Pork or beef Taco plate (3 tacos) $6.95

Fish Taco Plate (3 tacos) $8.95


*All lunch specials served with rice and beans / No substitutions
All Drinks $1.25 Coke, Fanta, Lemonade or Iced tea





  • Read the information above and choose the correct answer.

  • Lea la información arriba y escoja la respuesta correcta.

  1. _a_What’s this?
    a) A menu b) A work schedule c) A drink




  1. ___How much are chips and salsa?
    a) $1 b) $2 c) $3



  2. ___How many appetizers are there on the menu?
    a) 5 b) 7 c) 4



  3. ___How much is the fish taco plate and a drink?
    a) $12 b) $10.20 c) $11.20



  4. ___How many drinks can you buy with $10?
    a) 8 b) 10 c) 12



  5. ___What is the name of the restaurant?
    a) Cosmo’s b) Lozano’s c) La Adelita



  6. ___How many taquitos are served in the beef taquitos order?
    a) 4 b) 3 c) 2



  7. ___No substitutions means...
    a) order from menu only b) no sandwiches c) no tax



  8. ___The restaurant doesn’t sell...
    a) wine b) Fanta c) lemonade



  1. ___How much are the fajitas?
    a) $9.95 b) $15.95 c) $10.95





CONCLUSION


  • Read and understand

  • Lea y entienda

WIZARD

Oh, I like happy endings. So, Alejandro

asked for help. Asking questions and

working together is important at work,

isn't it? Let's review some of the grammar

we've covered today. We learned about

commands, when we tell others what to do,

and the use of let's, when we want to do

things together. Now remember to practice

your English. Practice with a friend or a

group and you'll learn more. See you next

time on "English For All."



ANSWERS
EPISODE FOUR

VOCABULARY




COMPREHENSION




LIFE SKILLS

    1. 2

    1. 13




  1. N




1. T

    1. 1

    1. 7




  1. Y




2. F

    1. 6

    1. 10




  1. Y




3. T

    1. 16

    1. 11




  1. Y




4. F

    1. 9

    1. 20




  1. N




5. F

    1. 17

    1. 5




  1. Y




6. T

    1. 12

    1. 15




  1. N




7. T

    1. 14

    1. 19




  1. Y




8. F

    1. 18

    1. 3




  1. N




9. T

    1. 8

    1. 4




  1. N




10. T



GRAMMAR




SPECIAL SKILLS

  1. b

  1. c

  1. a




  1. a

  1. b

  1. b

  1. c

  1. b




  1. c

  1. b

  1. b

  1. a

  1. b




  1. a

  1. c

  1. b

  1. a

  1. b




  1. b

  1. a

  1. a

  1. a

  1. c




  1. a

  1. c


The database is protected by copyright ©sckool.org 2016
send message

    Main page